PRAVILNIK
O TEHNIČKIM I DRUGIM ZAHTEVIMA ZA CREPOVE OD GLINE ZA PREKLOPNO POLAGANJE, BETONSKI CREP I SINTEROVANE KERAMIČKE KROVNE PLOČE

("Sl. list SCG", br. 53/2005)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se tehnički i drugi zahtevi, koje moraju da ispunjavaju crepovi od gline za preklopno polaganje (u daljem tekstu: crepovi od gline), betonski crep i sinterovane keramičke krovne ploče (u daljem tekstu: krovne ploče), koji se koriste za pokrivanje i oblaganje građevinskih i drugih objekata.

Član 2

Crepovi od gline su proizvodi za pokrivanje krova, za preklopno polaganje na kosim krovnim površinama, koji se proizvode oblikovanjem (ekstruzijom ili presovanjem), sušenjem i pečenjem glinene mase sa i bez dodataka. Njihova spoljna, u ugrađenom stanju vidna površina, može biti delimično ili potpuno prekrivena engobom ili glazurom. Osnovne vrste crepova od gline su:

1) falcovani crep;

2) vučeni falcovani crep;

3) ravan (biber) crep;

4) preklopni crep;

5) kanalica, odnosno ćeramida;

6) fazonski komadi (crep za pokrivanje slemena, polovine crepova, specijalni crepovi i dopunski komadi).

Član 3

Betonski crep je proizvod od cementa i mineralnog agregata, eventualno sa dodacima i služi za pokrivanje krovova. Betonski crep može biti površinski obrađen. Prema obliku izrađuju se sledeće vrste betonskih crepova:

1) pravougaoni dvovalni i simetrični crep;

2) pravougaoni dvovalni asimetrični crep;

3) pravougaoni dvovalni crep sa ravnom donjom površinom valova;

4) biber crep;

5) žlebnjak, crep koji je koničnog oblika;

6) specijalne vrste crepova (za provetravanje, levi i desni crep, trorubni i četvororubni slemenjak i dr.).

Član 4

Krovne ploče su keramički građevinski proizvod koji se koristi za pokrivanje - oblaganje kosih (nagnutih) krovnih i drugih površina.

Krovne ploče proizvode se postupkom polusuvog presovanja od smeše glina i drugih mineralnih sirovina i pečenjem do određenog stepena. Krovne ploče izrađuju se u sledećim oblicima:

1) sinterovana krovna ploča sa ispustom - nosem za vešanje;

2) krovna ploča bez ispusta;

3) specijalna krovna ploča.

Krovne ploče proizvode se u prirodnoj boji pečenog materijala, obojene u celoj masi i engobirane ili glazirane vidne površine u ugrađenom stanju.

Član 5

Tip crepa od gline određen je sledećim elementima:  

1) vrstom crepa (falcovani, falcovani vučeni, ravan, preklopni, ćeramida ili dopunski crep);

2) pokrivnom dužinom i širinom crepa u mm, deklarisanog od strane proizvođača;

3) klasom vodonepropustljivosti (1 ili 2) u skladu sa standardom JUS EN 539-1: Crepovi od gline za preklopno polaganje - određivanje fizičkih karakteristika - Deo 1: ispitivanje vodonepropustljivosti;

4) otpornošću prema mrazu Tip (B).

Član 6

Tip betonskog crepa određen je sledećim elementima:

1) slovnom oznakom vrste crepa;

2) dužinom i širinom crepa u mm, deklarisanog od strane proizvođača;

3) masom u vodozasićenom stanju.

Član 7

Tip krovne ploče određen je sledećim elementima:

1) slovnom oznakom vrste crepa;

2) dužinom i širinom crepa u mm, deklarisanog od strane proizvođača;

3) klasom (1 ili 2).

II TEHNIČKI I DRUGI ZAHTEVI

Član 8

Ispitivanjem se mora potvrditi da crepovi od gline, betonski crep i krovne ploče, ispunjavaju zahteve u pogledu veličine, oblika, tolerancije mera, kvaliteta vidne površine i mehaničkih i fizičkih karakteristika utvrđenih ovim pravilnikom.

Član 9

Crepovi od gline iz člana 2. ovog pravilnika, kao gotovi proizvodi, moraju da zadovolje sve zahteve iz člana 8. ovog pravilnika utvrđene standardom JUS EN 1304 - Crepovi od gline za preklopno polaganje, definicije i klasifikacija proizvoda.

Član 10

Betonski crepovi iz člana 3. ovog pravilnika, kao gotovi proizvodi, moraju da zadovolje sve zahteve iz člana 8. ovog pravilnika utvrđene standardom JUS U.N1.210 i JUS U.N1.210/1 - Betonski crep - tehnički uslovi i Betonski crep - tehnički uslovi - izmene i dopune.

Član 11

Krovne ploče iz člana 4. ovog pravilnika kao gotovi proizvodi moraju da zadovolje sve zahteve iz člana 8. ovog pravilnika utvrđene standardom JUS B.D1.008 - Presovani crepovi od gline - tehnički uslovi.

Član 12

Obeležavanje i dokazivanje usaglašenosti proizvoda utvrđene su standardima iz čl. 9. do 11. ovog pravilnika. Važenje sertifikata je godinu dana, a izveštaja o ispitivanju šest meseci od datuma izdavanja.

Član 13

Ispitivanja iz člana 8. ovog pravilnika vrši akreditovana laboratorija koja ispunjava uslove utvrđene standardom JUS ISO/IEC 17025 - Opšti zahtevi za kompetentnost laboratorija za ispitivanje i laboratorija za etaloniranje.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o obaveznom atestiranju crepova od gline i o uslovima koje moraju ispunjavati organizacije udruženog rada ovlašćene za atestiranje tih proizvoda ("Službeni list SFRJ", br. 24/90).

Član 15

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG", a primenjivaće se od 1. marta 2006. godine.