PRAVILNIK
O TEHNIČKIM I DRUGIM ZAHTEVIMA ZA OPEKARSKE PROIZVODE OD GLINE I KREČNOSILIKATNE OPEKE I BLOKOVE

("Sl. list SCG", br. 53/2005)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se tehnički i drugi zahtevi koje moraju da ispunjavaju opekarski proizvodi od gline i krečnosilikatne opeke i blokovi, koji se stavljaju u promet na domaćem tržištu.

Pod opekarskim proizvodima od gline i krečnosilikatnim opekama i blokovima, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se pune i šuplje opeke i blokovi od gline, šuplje ploče od gline i proizvodi od gline za međuspratne konstrukcije. krečnosilikatne pune i šuplje opeke i blokovi.

Član 2

Opekarski proizvodi od gline su pune opeke, šuplje opeke, šuplji blokovi, šuplje ploče i kanalice od gline, a namenjeni su za izradu spoljašnjih i unutrašnjih zidova koji se malterišu.

Pune opeke od gline su opeke čija ukupna projekcija šupljina na ležišnu površinu (1xb) ne iznosi više od 15% te površine. Pune opeke moraju imati oblik paralelopipeda sa pravim ivicama koje mogu biti oštre ili zaobljene, sa poluprečnikom zaobljenja od 5 mm.

Šuplje opeke i šuplji blokovi od gline su proizvodi od pečene gline sa vertikalnim ili horizontalnim šupljinama, koje imaju oblik pravougaonika ili kvadratnog paralelopipeda sa pravim ivicama koje mogu biti oštre ili zaobljene, sa poluprečnikom zaobljenja od 5 mm. Bočne strane šupljih opeka i šupljih blokova moraju biti ravne, glatke ili brazdane, pri čemu dubina brazde sme iznositi 3 mm.

Šuplje ploče od gline su proizvodi od gline sa horizontalnim uzdužnim šupljinama, namenjeni izradi i oblaganju pregradnih zidova. Šuplje ploče moraju imati oblik pravouglog ili kvadratnog paralelopipeda sa ravnim bočnim stranama i sa pravim oštrim ili zaobljenim ivicama, sa poluprečnikom zaobljenja od 5 mm.

Opekarski proizvodi od gline za međuspratne konstrukcije su šuplji blokovi i kanalice od gline. Šuplji blokovi imaju horizontalne šupljine, a kanalice su bez šupljina i namenjene su za izradu raznih vrsta međuspratnih konstrukcija od armiranog i prednapregnutog betona.

Krečnosilikatne opeke i blokovi izrađeni su od smeše kreča i kvarcnog peska, koja se posle mešanja sa vodom stavlja u kalupe određenog oblika, zgušnjava se pomoću prese i stvrdnjava pod pritiskom zasićene pare u autoklavu. Smeši se mogu dodati dodaci u cilju poboljšanja estetskog izgleda, fizičkih, mehaničkih ili hemijskih osobina. Krečnosilikatne opeke i blokovi imaju oblik pravougaonog paralelopipeda sa pravim i oštrim ivicama i ravnim stranama. Elementi za obloge, odnosno zidove, dobijaju sa cepanjem krečnosilikatnih punih opeka.

Član 3

Tip pune opeke od gline prema standardu JUS B.D1.011 - Pune opeke od gline, tačka 8.1.1 određen je nazivnim vrednostima mera (1xbxh), markom i klasom (I i II).

Tip šuplje opeke i bloka od gline prema standardu JUS B.D1.015 - Šuplje opeke i šuplji blokovi od gline, tačka 8.1.1 određen je slovnom oznakom vertikalnih, odnosno horizontalnih šupljina, nazivnim vrednostima mera (1xbxh), markom i klasom (I i II).

Tip pune opeke od gline sa olakšanom osnovnom masom prema standardu JUS B.D1.016 - Pune opeke od gline sa olakšanom osnovnom masom, tačka 10.1.1 određen je vrednošću zapreminske mase, nazivnim vrednostima mera (1xbxh), markom i klasom (I, II i III).

Tip šuplje opeke i bloka od gline sa olakšanom osnovnom masom prema standardu JUS B.D1.017 - Šuplje opeke i blokovi od gline sa olakšanom osnovnom masom, tačka 9.1.1 određen je vrednošću zapreminske mase, nazivnim vrednostima mera (1xbxh), markom i klasom (I, II i III).

Tip šuplje ploče od gline prema standardu JUS B.D1.022 - Šuplje ploče od gline, tačka 8.1.1 određen je nazivnim vrednostima mera (1xbxh), markom i klasom (I i II).

Tip šupljih blokova od gline za međuspratne konstrukcije i kanalica prema standardu JUS B.D1.030 - Proizvodi od gline za međuspratne konstrukcije, tačka 8.1.1 određen je nazivnim vrednostima mera (1xbxh), nosivošću i klasom (I i II).

Tip krečnosilikatne pune opeke, odnosno tip krečnosilikatne šuplje opeke i bloka prema standardu JUS U.N3.300 - Krečnosilikatna opeka: puna opeka, šuplja opeka i šuplji blokovi, tačka 6.1 određen je nazivnim vrednostima mera (1xbxh), nazivnom zapreminskom masom i markom.

II TEHNIČKI I DRUGI ZAHTEVI

Član 4

Pre stavljanja u promet punih opeka od gline, šupljih opeka i blokova od gline, punih opeka od gline sa olakšanom osnovnom masom, šupljih opeka i blokova od gline sa olakšanom osnovnom masom, šupljih ploča od gline, šupljih blokova od gline za međuspratne konstrukcije i kanalica, krečnosilikatnih punih opeka, šupljih opeka i bloka, mora se ispitivanjem potvrditi da njihov kvalitet ispunjava zahteve navedenih standarda u pogledu mera, oblika, tolerancije mera, kvaliteta vidne površine, mehaničkih i fizičkih karakteristika i načina obeležavanja.

Član 5

Pune opeke od gline iz člana 3. stav 1. ovog pravilnika moraju da ispune sve zahteve iz člana 4. ovog pravilnika, utvrđene standardom JUS B.D1.011 iz člana 3. stav 1.

Član 6

Šuplje opeke i blokovi od gline iz člana 3. stav 2. ovog pravilnika, moraju da ispunjavaju sve zahteve iz člana 4. ovog pravilnika, utvrđene standardima JUS B.D1.015 i JUS B.D1.015/1 iz člana 3. stav 2.

Član 7

Pune opeke od gline sa olakšanom osnovnom masom iz člana 3. stav 3. ovog pravilnika, moraju da ispunjavaju sve zahteve iz člana 4. ovog pravilnika, utvrđene standardom JUS B.D1.016 iz člana 3. stav 3.

Član 8

Šuplje opeke i blokovi od gline sa olakšanom osnovnom masom iz člana 3. stav 4. ovog pravilnika, moraju da ispunjavaju sve zahteve iz člana 4. ovog pravilnika, utvrđene standardom JUS B.D1.017 iz člana 3. stav 4.

Član 9

Šuplje ploče od gline iz člana 3. stav 5. ovog pravilnika, moraju da ispunjavaju sve zahteve iz člana 4. ovog pravilnika, utvrđene standardom JUS B.D1.022 iz člana 3. stav 5.

Član 10

Šuplji blokovi od gline za međuspratne konstrukcije i kanalice iz člana 3. stav 6. ovog pravilnika, moraju da ispunjavaju sve zahteve iz člana 4. ovog pravilnika, utvrđene standardom JUS B.D1.030 iz člana 3. stav 6.

Član 11

Krečnosilikatne pune i šuplje opeke i blokovi iz člana 3. stav 7. ovog pravilnika, moraju da ispunjavaju sve zahteve iz člana 4. ovog pravilnika, utvrđene standardom JUS U.N3.300 iz člana 3. stav 7.

Član 12

Ispitivanja iz člana 4. ovog pravilnika vrši akreditovana laboratorija koja ispunjava uslove utvrđene standardom JUS ISO/ICE 17025 - Opšti zahtevi za kompetentnost laboratorija za ispitivanje i laboratorija za etaloniranje. Važnost izveštaja o ispitivanju je šest meseci.

III ZAVRŠNA ODREDBA

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG", a primenjivaće se od 1. marta 2006. godine.