PRAVILNIK
O TEHNIČKIM I DRUGIM ZAHTEVIMA ZA FASADNE PUNE OPEKE OD GLINE, FASADNE ŠUPLJE OPEKE I BLOKOVE OD GLINE I FASADNE KREČNOSILIKATNE PUNE I ŠUPLJE OPEKE I BLOKOVE

("Sl. list SCG", br. 53/2005)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se tehnički i drugi zahtevi koje moraju da ispunjavaju fasadne pune opeke od gline, fasadne šuplje opeke i blokovi od gline i fasadne krečnosilikatne pune i šuplje opeke i blokovi, koji se stavljaju u promet na domaćem tržištu.

Član 2

Fasadne pune i šuplje opeke i šuplji blokovi od gline, kao i krečnosilikatne pune i šuplje opeke i blokovi, namenjeni su za izradu spoljašnjih i unutrašnjih zidova koji se ne malterišu i otporni su na dejstvo mraza.

Fasadne pune opeke od gline su opeke čija ukupna projekcija šupljina na ležišnu površinu (1 x b) ne iznosi više od 15% te površine. Puna opeka ima oblik paralelopipeda sa pravim ivicama koje mogu biti oštre ili zaobljene, sa poluprečnikom zaobljenja od 5 mm.

Fasadne šuplje opeke i blokovi od gline sa vertikalnim šupljinama imaju oblik pravougaonog ili kvadratnog paralelopipeda sa pravim ivicama koje mogu biti oštre ili zaobljene, sa poluprečnikom zaobljenja od 5 mm. Bočne strane šupljih opeka i šupljih blokova moraju biti ravne, glatke ili brazdane, pri čemu dubina brazde može biti najviše 3 mm.

Fasadne krečnosilikatne pune i šuplje opeke i blokovi izrađeni su od smeše kreča i kvarcnog peska, koja se posle mešanja sa vodom stavlja u kalupe određenog oblika, zgušnjava pomoću prese i stvrdnjava pod pritiskom zasićene pare u autoklavu. Smeši se mogu dodati dodaci u cilju poboljšanja estetskog izgleda, fizičkih, mehaničkih ili hemijskih osobina.

Fasadne krečnosilikatne pune i šuplje opeke i blokovi imaju oblik pravougaonog paralelopipeda sa pravim i oštrim ivicama i ravnim stranama. Elementi za obloge dobijaju se cepanjem fasadnih krečnosilikatnih punih opeka. Koriste se za zidove koji se ne malterišu i otporni su na dejstvo mraza.

Član 3

Fasadne pune opeke od gline označavaju se prema standardu JUS B.D1.013 - Fasadne opeke od gline, tačka 4.2 i tačka 7.1.1 nazivnim vrednostima mera (1 x b) i markom (u daljem tekstu: standard).

Fasadne šuplje opeke i blokovi od gline označavaju se prema JUS B.D1.014 - Fasadne šuplje opeke i blokovi od gline, tačka 7.1.1 nazivnim vrednostima mera (1 x b x h) i markom.

Fasadne krečnosilikatne pune opeke, fasadne krečnosilikatne šuplje opeke i blokovi označavaju se prema JUS U.N3.300 i JUS U.N3.300/1 - Krečnosilikatna opeka - puna opeka, šuplja opeka i šuplji blokovi i Dopune tačka 6.1.1 nazivnim vrednostima mera (1 x b x h), nazivnom zapreminskom masom i nazivnom markom.

II TEHNIČKI I DRUGI ZAHTEVI

Član 4

Pre stavljanja u promet fasadnih punih opeka od gline, fasadnih šupljih opeka i blokova od gline, fasadnih krečnosilikatnih punih i šupljih opeka i blokova, mora se ispitivanjem potvrditi da njihov kvalitet ispunjava zahteve jednog od niže navedenih standarda u pogledu: veličine, oblika, tolerancije mera, kvaliteta vidne površine mehaničkih i fizičkih karakteristika i načina obeležavanja.

Član 5

Fasadne pune opeke od gline iz člana 3. stav 1. ovog pravilnika moraju da ispunjavaju sve zahteve iz člana 4. ovog pravilnika, utvrđene standardom JUS B.D1.013.

Član 6

Fasadne šuplje opeke i blokovi od gline, iz člana 3. stav 2. ovog pravilnika, moraju da ispunjavaju sve zahteve iz člana 4. ovog pravilnika utvrđene standardom JUS B.D1.014.

Član 7

Fasadne krečnosilikatne pune i šuplje opeke i blokovi iz člana 3. stav 3. ovog pravilnika, moraju da ispunjavaju sve zahteve iz člana 4. ovog pravilnika utvrđene standardima JUS U.N3.300 i JUS U.N3.300/1.

Član 8

Ispitivanja iz člana 4. ovog pravilnika vrši akreditovana laboratorija koja ispunjava uslove utvrđene standardom JUS ISO/IEC 17025, dva puta godišnje.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 9

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o obaveznom atestiranju fasadnih opeka od gline i o uslovima koje moraju ispunjavati organizacije udruženog rada ovlašćene za atestiranje tih proizvoda ("Službeni list SFRJ", br. 24/90).

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG", a primenjivaće se od 1. marta 2006. godine.