PRAVILA
O KRITERIJUMIMA, USLOVIMA I NAČINU DODELJIVANJA STIPENDIJA IZ FONDA "AKADEMIK DRAGOSLAV SREJOVIĆ" U KRAGUJEVCU

("Sl. list grada Kragujevca", br. 8/98, 9/2001 i 16/2005)

Član 1

Pravilima Fonda utvrđuje se bliži način ostvarivanja ciljeva; kriterijuma uslova i načina dodele stipendija; organ, odnosno lice koje predstavlja Fond "Akademik Dragoslav Srejović" (u daljem tekstu: Fond); nadzor i mere obezbeđenja namenskog korišćenja sredstava.

Član 2

Ostvarivanje prava iz ovog Fonda imaju najuspešniji učenici srednjih škola i studenti osnovnih i magistarskih studija sa teritorije grada Kragujevca koji ispunjavaju sledeće uslove:

- da su redovni učenici srednjih škola ili redovni studenti osnovnih i magistarskih studija koji imaju kontinuitet u toku školovanja;

- da učenici srednje škole (osim učenika prvog razreda) imaju prosečnu ocenu 5,00 i da su tokom prethodne školske godine bili nosioci prve, druge ili treće nagrade na međunarodnom, saveznom ili republičkom takmičenju iz nastavnih predmeta i disciplina koje propisuje Ministarstvo prosvete i sporta Republike Srbije;

- da studenti osnovnih studija (osim studenata prve godine) koji su upisali studije koje po nastavnom programu fakulteta traju najmanje osam semestara, imaju uspeh sa najnižom prosečnom ocenom 9,50 tokom svih godina studija, uz uslova davanja godine za godinu i preneta najviše dva ispita iz prethodne godine;

- da studenti magistarskih studija koji nisu u radnom odnosu imaju uspeh sa najnižom prosečnom ocenom 9,50 tokom osnovnih i magistarskih studija, uz uslov davanja godine za godinu;

Prava iz ovog Fonda ostvaruju i studenti koji se upisuju na visokoškolsku ustanovu po studijskom programu koji je donet u skladu sa odredbama Zakona o visokom obrazovanju ("Službeni glasnik RS", br. 76/05).

Izuzetno, od stava 1. ovog člana pravo na stipendiju ili jednokratnu pomoć mogu ostvariti učenici i studenti koji ne ispunjavaju uslov u pogledu prosečne ocene a školuju se u zanimanjima koji su od interesa za razvoj Grada.

Član 3

Stipendije će se dodeljivati putem konkursa.

Konkurs raspisuje gradonačelnik za svaku školsku godinu, a najkasnije do kraja novembra tekuće godine, a u skladu sa utvrđenim pravilima i sredstvima predviđenim za ove namene.

Nakon sprovedenog konkursa organ uprave nadležan za poslove obrazovanja dostavlja Komisiji koju imenuje gradonačelnik izveštaj o realizaciji konkursa sa predlogom mogućih kandidata koji ispunjavaju uslove za dodelu stipendije.

Odluku o dodeli i visini stipendija donosi gradonačelnik.

Prava i obaveze stipendista i grada Kragujevca - Fonda regulišu se Ugovorom.

Član 4

Iz Fonda se svake godine dodeljuje nagrada najboljem mladom stvaraocu za ostvarene naučne rezultate iz oblasti arheologije u znak sećanja na akademika Dragoslava Srejovića.

Član 5

Odluku o dodeli nagrade i visini nagrade najboljem mladom stvaraocu iz oblasti arheologije donosi gradonačelnik na predlog Centra za naučna istraživanja SANU i Univerziteta u Kragujevcu.

Član 6

Fond predstavlja gradonačelnik grada Kragujevca.

Član 7

Nadzor nad radom Fonda i mere za obezbeđenje namenskog korišćenja sredstava vrši gradonačelnik kome se jednom godišnje podnosi izveštaj o poslovanju Fonda.

Član 8

(Brisan)

 

Samostalni član Pravila o izmeni i dopuni
Pravila o kriterijumima, uslovima i načinu dodeljivanja stipendija iz Fonda "Akademik Dragoslav Srejović" u Kragujevcu

("Sl. list grada Kragujevca", br. 9/2001)

Član 4

Ova Pravila stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

 

Samostalni članovi Pravila o izmenama i dopunama
Pravila o kriterijumima, uslovima i načinu dodeljivanja stipendija iz Fonda "Akademik Dragoslav Srejović" u Kragujevcu

("Sl. list grada Kragujevca", br. 16/2005)

Član 7

Ovlašćuje se Odbor za organizaciju i normativna akta da utvrdi prečišćen tekst Pravila o kriterijumima, uslovima i načinu dodeljivanja stipendija iz Fonda "Akademik Dragoslav Srejović" u Kragujevcu.

Član 8

Pravila stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".