ODLUKA
O BLIŽIM USLOVIMA I NAČINU VRŠENJA NADZORA NAD OBAVLJANJEM POSLOVA DAVAOCA LIZINGA

("Sl. glasnik RS", br. 117/2005)

1. Ovom odlukom propisuju se bliži uslovi i način vršenja nadzora Narodne banke Srbije nad obavljanjem poslova davaoca lizinga, kao i postupak preduzimanja mera iz člana 13ž stav 4. Zakona o finansijskom lizingu (u daljem tekstu: Zakon).

2. Nadzor iz tačke 1. ove odluke (u daljem tekstu: nadzor), Narodna banka Srbije vrši:

1) posrednom kontrolom izveštaja i druge dokumentacije, kao i drugih podataka koje davalac lizinga dostavlja Narodnoj banci Srbije, odnosno kojima Narodna banka Srbije raspolaže (u daljem tekstu: posredna kontrola);

2) neposrednim uvidom u poslovne knjige i drugu dokumentaciju davaoca lizinga (u daljem tekstu: neposredna kontrola).

Narodna banka Srbije može da izvrši uvid u poslovne knjige i drugu dokumentaciju i lica koja su s davaocem lizinga povezana poslovnim odnosima, i to radi provere podataka do kojih dođe pri vršenju nadzora.

3. Neposrednu kontrolu vrše zaposleni u Narodnoj banci Srbije koje rešenjem odredi guverner Narodne banke Srbije ili lice koje on ovlasti (u daljem tekstu: zaposleni).

U rešenju iz stava 1. ove tačke navodi se davalac lizinga kod koga se vrši neposredna kontrola, kao i predmet te kontrole.

Ako se u toku neposredne kontrole utvrdi da je neophodno proširiti predmet kontrole utvrđen rešenjem iz ove tačke, guverner Narodne banke Srbije (u daljem tekstu: guverner) ili lice koje on ovlasti dopuniće to rešenje.

4. U postupku vršenja nadzora sačinjava se zapisnik o izvršenom nadzoru (u daljem tekstu: zapisnik), koji se dostavlja davaocu lizinga.

Davalac lizinga može staviti primedbe na zapisnik - u roku od deset dana od dana dostavljanja zapisnika.

Narodna banka Srbije nadzorom proverava navode davaoca lizinga sadržane u primedbama na zapisnik. Ako se proverom tih navoda utvrdi činjenično stanje bitno različito od onog navedenog u zapisniku, sačinjava se dopuna zapisnika, koja se davaocu lizinga dostavlja u roku od deset dana od dana dostavljanja primedaba na zapisnik. Davalac lizinga može dati primedbe i na dopunu zapisnika - u roku od pet dana od dana kad mu je dostavljena ta dopuna.

5. Narodna banka Srbije doneće zaključak o obustavi postupka nadzora ako:

- zapisnikom nisu utvrđene nezakonitosti i nepravilnosti, ili

- ako davalac lizinga u toku tog postupka otkloni utvrđene nezakonitosti i nepravilnosti, ili

- ako davalac lizinga, u roku propisanom ovom odlukom, svojim primedbama osnovano ospori nalaze iz zapisnika, odnosno dopune zapisnika kojima su utvrđene nezakonitosti i nepravilnosti u njegovom poslovanju.

Zaključak iz stava 1. ove tačke dostavlja se davaocu lizinga.

6. Ako davalac lizinga ne dostavi primedbe na zapisnik ili dopunu zapisnika u roku propisanom ovom odlukom ili dostavljenim primedbama osnovano ne ospori nalaze iz zapisnika, odnosno dopune zapisnika kojima su utvrđene nezakonitosti i nepravilnosti u njegovom poslovanju - Narodna banka Srbije preduzeće prema tom davaocu jednu od sledećih mera:

- uputiće mu pismenu opomenu;

- uputiće mu nalogodavno pismo, uz mogućnost izricanja novčane kazne;

- doneće rešenje kojim će davaocu lizinga biti izdati nalozi za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, uz mogućnost izricanja novčane kazne kako davaocu lizinga, tako i članu organa upravljanja, odnosno licu s posebnim ovlašćenjima i odgovornostima davaoca lizinga;

- doneće rešenje kojim se davaocu lizinga oduzima dozvola za obavljanje poslova finansijskog lizinga.

Mere iz stava 1. ove tačke preduzima guverner ili lice koje on ovlasti.

7. Odluku omeri iz tačke 6. ove odluke Narodna banka Srbije donosi na osnovu ocene:

- nezakonitosti i nepravilnosti utvrđenih u poslovanju davaoca lizinga;

- pokazane spremnosti i sposobnosti organa upravljanja, odnosno lica s posebnim ovlašćenjima i odgovornostima davaoca lizinga da otklone utvrđene nezakonitosti i nepravilnosti.

Pod nezakonitostima i nepravilnostima u poslovanju davaoca lizinga, u smislu ove odluke, podrazumeva se postupanje davaoca lizinga suprotno propisima, odnosno postupanje koje može dovesti do ugrožavanja njegovog finansijskog položaja.

8. Kod ocene nezakonitosti i nepravilnosti utvrđenih u poslovanju davaoca lizinga procenjuju se naročito:

- zakonitost njegovog rada;

- njegov finansijski položaj;

- stepen njegove izloženosti pojedinim vrstama rizika, a naročito kreditnom riziku, riziku preostale vrednosti (residual value risk), operativnom riziku, riziku likvidnosti i dr.;

- uticaj učinjene nezakonitosti i nepravilnosti na njegov budući finansijski položaj i poslovnu reputaciju;

- broj i međusobna povezanost učinjenih nezakonitosti i nepravilnosti;

- trajanje i učestalost učinjenih nezakonitosti i nepravilnosti.

9. Kod ocene pokazane spremnosti i sposobnosti organa upravljanja, odnosno lica s posebnim ovlašćenjima i odgovornostima davaoca lizinga da otklone utvrđene nezakonitosti i nepravilnosti procenjuju se naročito:

- aktivnosti koje su preduzeli i njihova efikasnost u otklanjanju ranije utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti, a naročito u sprovođenju mera iz tačke 6. stav 1, alineje od prve do treće, ove odluke;

- njihova sposobnost da nadziru rizike iz poslovanja i da upravljaju tim rizicima;

- stepen njihove saradnje s Narodnom bankom Srbije i sa zaposlenima tokom nadzora.

10. Pismena opomena upućuje se davaocu lizinga zbog nezakonitosti i nepravilnosti učinjenih u poslovanju koje ne utiču ni bitno ni neposredno na njegov finansijski položaj, ali bi mogle imati takav uticaj ako se ne bi otklonile.

Pismena opomena iz stava 1. ove tačke sadrži rok do kog je davalac lizinga dužan da otkloni utvrđene nezakonitosti i nepravilnosti, kao i rok do kog je dužan da Narodnu banku Srbije obavesti o aktivnostima koje je preduzeo za njihovo otklanjanje.

11. Nalogodavno pismo upućuje se davaocu lizinga:

1) kome je već upućena pismena opomena iz tačke 10. ove odluke ali on nije postupio po toj opomeni u roku iz te tačke, ili

2) u čijem su poslovanju nadzorom utvrđene nezakonitosti i nepravilnosti iz tačke 7. ove odluke.

Nalogodavno pismo iz stava 1. ove tačke sadrži naročito:

1) prikaz poslovanja davaoca lizinga koje se ne vodi na propisan način;

2) dokaz o postupanju davaoca lizinga koje je dovelo do nezadovoljavajućeg stanja u njegovom poslovanju;

3) rok do koga je davalac lizinga dužan da otkloni utvrđene nezakonitosti i nepravilnosti, kao i rok do kog je dužan da Narodnu banku Srbije obavesti o aktivnostima koje je preduzeo da bi otklonio te nezakonitosti i nepravilnosti.

Davaocu lizinga se uz nalogodavno pismo može izreći i novčana kazna iz tačke 13. ove odluke.

12. Rešenje kojim se izdaje nalog za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti izdaje se davaocu lizinga i članu organa upravljanja, odnosno licu s posebnim ovlašćenjima i odgovornostima davaoca lizinga:

1) kome je već upućena pismena opomena ili nalogodavno pismo iz tačke 10, odnosno 11. ove odluke ali on nije postupio po toj opomeni, odnosno nalogodavnom pismu u rokovima iz tih tačaka, ili

2) u čijem se poslovanju nadzorom utvrde nezakonitosti i nepravilnosti iz tačke 7. ove odluke čije bi neotklanjanje moglo dovesti do ozbiljnih poremećaja u tom poslovanju.

Rešenjem iz stava 1. ove tačke davaocu lizinga se nalaže da sprovede jednu ili više aktivnosti kojima će se obezbediti efikasno otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti.

Rešenjem iz stava 1. ove tačke utvrđuju se način i rokovi sprovođenja aktivnosti iz stava 2. te tačke, kao i način i rokovi obaveštavanja Narodne banke Srbije o izvršavanju naloga iz tog rešenja.

13. Rešenjem iz tačke 12. ove odluke može se izreći i novčana kazna, koja davaocu lizinga ne može biti manja od 3% ni veća od 20% minimalnog iznosa novčanog dela osnovnog kapitala koji je članom 10. stav 2. Zakona propisan za davaoca lizinga, a članu organa upravljanja, odnosno licu s posebnim ovlašćenjima i odgovornostima davaoca lizinga ne može biti manja od zarade koju je ovo lice primilo u prethodnom mesecu, ni veća od zbira zarada u prethodnih šest meseci do dana donošenja tog rešenja, prema kriterijumima (oceni) iz tač. od 7. do 9. te odluke.

Davalac lizinga je dužan da Narodnoj banci Srbije, na njen zahtev, u ostavljenom roku dostavi tačne podatke o visini zarade lica iz stava 1. ove tačke, kao i podatak o otvorenim tekućim računima tih lica kod banaka.

14. Davalac lizinga je dužan da Narodnoj banci Srbije dostavi dokaz o uplati na žiro račun Narodne banke Srbije novčanih kazni iz tačke 13. ove odluke - najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema nalogodavnog pisma iz tačke 11, odnosno rešenja iz tačke 12. te odluke. U suprotnom, sprovodi se prinudna naplata.

15. Davalac lizinga kome je izrečena jedna od mera iz tačke 6. stav 1, alineje prva, druga i treća, ove odluke dužan je da u rokovima iz tačke 10. stav 2, tačke 11. stav 2, odredba pod 3, i tačke 12. stav 3. te odluke Narodnoj banci Srbije, uz obaveštenje o postupanju po izrečenoj meri, dostavi izveštaj o otklonjenim nezakonitostima i nepravilnostima, s priloženim dokazima.

Narodna banka Srbije može tražiti od davaoca lizinga da dopuni izveštaj iz stava 1. ove tačke, odnosno da pruži dodatno obrazloženje.

Posle prijema izveštaja iz stava 1, odnosno dopune izveštaja iz stava 2. ove tačke, Narodna banka Srbije će nadzorom utvrditi da li su ustanovljene nezakonitosti i nepravilnosti otklonjene. Ako utvrdi da su ustanovljene nezakonitosti i nepravilnosti otklonjene, Narodna banka Srbije donosi zaključak o obustavljanju postupka nadzora. Ako utvrdi da nisu, Narodna banka Srbije prema davaocu lizinga preduzima meru u skladu sa ovom odlukom.

Kad utvrdi da su ustanovljene nezakonitosti i nepravilnosti otklonjene, ali da su učinjene nove - Narodna banka Srbije donosi zaključak o obustavljanju tog postupka nadzora i odmah vrši novi nadzor.

16. Rešenje o oduzimanju dozvole za obavljanje poslova finansijskog lizinga, koje donosi guverner, donosi se u slučajevima propisanim članom 13z stav 1. Zakona.

17. Smatra se da davalac lizinga, u smislu ove odluke, nije omogućio Narodnoj banci Srbije da vrši nadzor ako:

- u određenom roku nije dostavio sve tražene podatke i dokaze, a naročito podatke kojima je dužan da raspolaže prema propisima ili pravilima struke;

- namerno ili grubom nepažnjom dostavi podatke koji nisu tačni;

- zaposlenima ne obezbedi neophodne uslove za vršenje nadzora.

Smatra se da davalac lizinga, u smislu ove odluke, nije dostavio Narodnoj banci Srbije propisane izveštaje i podatke o svom poslovanju ako joj ne dostavi dva uzastopna izveštaja koje je dužan da periodično dostavlja u skladu s propisima i ako ni na ponovljeni zahtev Narodne banke Srbije u za to određenom roku ne dostavi tražene izveštaje ili podatke.

18. Odredbe ove odluke odnose se na davaoce lizinga iz člana 10. Zakona, kao i na privredna društva koja su davaoci lizinga, a koja su svoje poslovanje uskladila sa odredbama Zakona u roku propisanom Zakonom.

19. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".