PRAVILNIK
O USLOVIMA U POGLEDU STRUČNOG KADRA I NAČINU IZDAVANJA I ODUZIMANJA LICENCE ZA OBAVLJANJE ENERGETSKIH DELATNOSTI

("Sl. glasnik RS", br. 117/2005)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuju uslovi u pogledu stručnog kadra za obavljanje poslova tehničkog rukovođenja u energetskim objektima, odnosno za obavljanje poslova na održavanju objekata za transport i distribuciju prirodnog gasa i rukovaoce u tim objektima, način izdavanja i oduzimanja licence za obavljanje energetske delatnosti, način vođenja registra izdatih i oduzetih licenci.

Član 2

Licencu za obavljanje energetske delatnosti pribavljaju pravna lica i preduzetnici (u daljem tekstu: energetski subjekt) pre otpočinjanja obavljanja energetske delatnosti, u skladu sa zakonom kojim se uređuje obavljanje energetskih delatnosti (u daljem tekstu: Zakon) i ovim pravilnikom.

Energetski subjekt pribavlja licencu za svaku energetsku delatnost posebno.

II BLIŽI USLOVI U POGLEDU STRUČNOG KADRA

Član 3

Radi pribavljanja licence za obavljanje delatnosti proizvodnje električne energije, proizvodnje toplotne energije u elektranama-toplanama, prenosa električne energije i upravljanja prenosnim sistemom, distribuciju električne energije i upravljanja distributivnim sistemom za električnu energiju, proizvodnju derivata nafte, transport nafte naftovodima, transport derivata nafte produktovodima, skladištenja nafte i derivata nafte, skladištenja prirodnog gasa i upravljanja skladištem prirodnog gasa, energetski subjekt mora imati najmanje dva zaposlena lica za obavljanje poslova tehničkog rukovođenja procesom rada sa visokom školskom spremom odgovarajuće tehničke, odnosno tehnološke struke sa najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima tehničkog rukovođenja.

Radi pribavljanja licence za obavljanje delatnosti transporta i upravljanja transportnim sistemom prirodnog gasa, distribuciju i upravljanje distributivnim sistemom za prirodni gas energetski subjekt mora da ispunjava uslove utvrđene Pravilnikom o uslovima koji mora da ispunjava energetski subjekt za transport i distribuciju prirodnog gasa u pogledu stručnog kadra ("Službeni glasnik RS", broj 93/05).

III NAČIN IZDAVANJA LICENCE

Član 4

Licenca se izdaje rešenjem koje donosi Agencija za energetiku Republike Srbije (u daljem tekstu: Agencija), po zahtevu energetskog subjekta, i to za sledeće delatnosti:

1) proizvodnju električne energije ukupne instalisane snage 1 MW ili više;

2) proizvodnju toplotne energije u elektranama-toplanama (kombinovanim procesima proizvodnje);

3) prenos električne energije;

4) upravljanje prenosnim sistemom;

5) organizovanje tržišta električne energije;

6) trgovinu električnom energijom radi snabdevanja tarifnih kupaca;

7) distribuciju električne energije;

8) upravljanje distributivnim sistemom za električnu energiju;

9) trgovinu na malo električnom energijom za potrebe tarifnih kupaca;

10) trgovinu električnom energijom na tržištu električne energije;

11) proizvodnju derivata nafte;

12) transport nafte naftovodima;

13) transport derivata nafte produktovodima;

14) skladištenje nafte i derivata nafte;

15) trgovinu naftom i derivatima nafte;

16) transport prirodnog gasa;

17) upravljanje transportnim sistemom za prirodni gas;

18) skladištenje prirodnog gasa;

19) upravljanje skladištem prirodnog gasa;

20) distribuciju prirodnog gasa;

21) upravljanje distributivnim sistemom za prirodni gas;

22) trgovinu na malo prirodnim gasom za potrebe tarifnih kupaca;

23) trgovinu prirodnim gasom radi snabdevanja tarifnih kupaca;

24) trgovinu prirodnim gasom na slobodnom tržištu.

Za obavljanje delatnosti proizvodnje i distribucije toplotne energije u toplanama licenca se izdaje rešenjem organa jedinice lokalne samouprave (u daljem tekstu: nadležni organ), određenog propisom jedinice lokalne samouprave.

Član 5

Zahtev za izdavanje licence za obavljanje energetske delatnosti podnosi se Agenciji na obrascu P-1, odnosno nadležnom organu na obrascu P-2, koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Obrasci iz stava 1. ovog člana sadrže naročito podatke:

1) opšte podatke o podnosiocu zahteva;

2) spisak sa osnovnim podacima o energetskim objektima;

3) podatke o stručnoj osposobljenosti za obavljanje energetskih delatnosti;

4) izjave podnosioca zahteva za izdavanje licence.

Član 6

Uz zahtev iz člana 5. stav 1. ovog pravilnika energetski subjekt prilaže dokaze o ispunjavanju uslova u pogledu stručnog kadra i drugih zakonom propisanih uslova, i to:

1) izveštaj nadležnog inspektora o ispunjavanju uslova u pogledu stručnog kadra;

2) izvod iz domaćeg registara kojim se potvrđuje da je energetski subjekt registrovan za obavljanje energetske delatnosti za koju je podnet zahtev za izdavanje licence i akt o osnivanju, s tim što energetski subjekt koji obavlja energetsku delatnost od opšteg interesa, a čiji osnivač nije država ili jedinica lokalne samouprave prilaže ugovor o koncesiji, odnosno akt o poveravanju obavljanja energetske delatnosti od opšteg interesa.

Uz dokaze iz tačke 2) ovog člana dostavlja se izjava o pravnom osnovu korišćenja objekta u kome se obavlja energetska delatnost za koju se traži izdavanje licence;

3) izveštaj nadležnog inspektora da energetski objekti, postrojenja, uređaji i instalacije koji su neophodni za obavljanje energetske delatnosti ispunjavaju uslove i zahteve utvrđene:

(1) tehničkim propisima;

(2) propisima o energetskoj efikasnosti;

(3) propisima o zaštiti od požara i eksplozija;

(4) propisima o zaštiti životne sredine.

Izveštaj inspektora iz tačke 3) ovog člana sačinjen u vršenju inspekcijskog nadzora, odnosno kontrole ispunjenosti tehničkih i drugih propisanih uslova objekta u kom se obavlja energetska delatnost mora da sadrži spisak objekata čija kontrola je izvršena i nalaz o tehničkoj ispravnosti objekata, uređaja i postrojenja koji su u funkciji obavljanja energetske delatnosti i ispunjenosti drugih uslova propisanih za tu vrstu i namenu objekta. Izveštaj inspektora treba da sadrži i zaključak o ispunjenosti propisanih uslova za izdavanje licence;

4) potvrdu poslovne banke da raspolaže finansijskim sredstvima neophodnim za obavljanje energetske delatnosti ili da ih može obezbediti u obimu potrebnom za obavljanje energetske delatnosti za koju podnosi zahtev za izdavanje licence.

Uz dokaze iz stava 1. ove tačke podnosi se bilans stanja za prethodne dve godine, odnosno kraći period ukoliko energetski subjekat obavlja energetsku delatnost kraće od dve godine, a podnosilac zahteva koji otpočinje sa obavljanjem delatnosti podnosi početni bilans stanja, kao i ispravu o bonitetu izdatu u skladu sa zakonom;

5) akt nadležnog organa kojim se potvrđuje da članovi organa upravljanja i rukovođenja nisu bili pravnosnažno osuđeni za krivična dela u vezi sa obavljanjem privredne delatnosti.

Član 7

Uslovi za izdavanje licence utvrđeni Zakonom i ovim pravilnikom moraju biti ispunjeni za sve vreme važenja licence.

O ispunjenosti uslova iz stava 1. ovog člana imalac licence obaveštava Agenciju, odnosno nadležni organ, u skladu sa Zakonom.

Član 8

Dokazi iz člana 6. ovog pravilnika, prilažu se u originalu ili overenoj fotokopiji, s tim što dokazi iz člana 6. tač. 2), 4) i 5) ne mogu biti stariji od četiri meseca od dana podnošenja zahteva za izdavanje licence.

Ako energetski subjekt podnese više zahteva za izdavanje licence u okviru roka od 30 dana od dana prijema prvog zahteva, Agencija, odnosno nadležni organ može kao dokaze uz naknadno podnesene zahteve prihvatiti fotokopije već podnetih dokaza koji se odnose na ispunjenost uslova energetskog subjekta za izdavanje licence, pod uslovom da podnosilac zahteva uz naknadno podnete zahteve podnese i pismenu izjavu da su originali ili overeni prepisi priloženi uz prvi zahtev.

Član 9

Agencija, odnosno nadležni organ, na osnovu priložene dokumentacije i podataka dostavljenih uz zahtev, proverava ispunjenost uslova propisanih Zakonom i ovim pravilnikom za obavljanje energetske delatnosti za koju se traži izdavanje licence i donosi rešenje kojim izdaje licencu ili odbija zahtev za izdavanje licence.

Ako je zahtev za izdavanje licence nepotpun ili ne sadrži sve potrebne podatke za ocenu ispunjenosti uslova Agencija, odnosno nadležni organ, o tome obaveštava podnosioca zahteva u roku od petnaest dana od dana podnošenja zahteva i određuje mu primeran rok za kompletiranje dokumentacije, odnosno otklanjanje nedostataka u podnetoj dokumentaciji.

U slučaju da podnosilac zahteva za izdavanje licence ne dostavi traženu dokumentaciju i podatke u ostavljenom roku, Agencija, odnosno nadležni organ će odbaciti zahtev.

Član 10

Rešenje iz člana 9. stav 1. ovog pravilnika Agencija, odnosno nadležni organ izdaje u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva za izdavanje licence.

Član 11

Rok važenja licence može se produžiti na zahtev energetskog subjekta.

Zahtev za produženje važenja licence podnosi se Agenciji, odnosno nadležnom organu najkasnije 30 dana pre isteka roka na koji je izdata licenca.

Uz zahtev iz stava 2. ovog člana, imalac licence prilaže i dokaze iz člana 6. tač. 1), 2) i 3) ovog pravilnika.

Ako je rok važnosti licence istekao energetski subjekt može dobiti novu licencu po postupku i na način utvrđen Zakonom i ovom pravilnikom.

Član 12

Rešenje o izdavanju licence sadrži precizne podatke o energetskom subjektu kome se izdaje licenca (firma, sedište, matični broj, PIB i drugo), energetskoj delatnosti za koju se izdaje licenca, rok važenja licence i druge podatke u skladu sa Zakonom i ovim pravilnikom.

Na osnovu rešenja o izdavanju licence imaocu licence izdaje se svečana isprava na kvalitetnom papiru.  

Član 13

Agencija, odnosno nadležni organ donosi akt o visini naknade za izdavanje licence istovremeno sa njenim izdavanjem, a najkasnije u roku od 30 dana od dana njenog izdavanja. Visina naknade utvrđuje se u skladu sa merilima i kriterijumima za utvrđivanje visine naknade koja se plaća za vreme važenja izdate licence, koje donosi Agencija, odnosno nadležni organ u skladu sa Zakonom.

Merila i kriterijumi iz stava 1. ovog člana objavljuju se u "Službenom glasniku Republike Srbije".

IV NAČIN ODUZIMANJA LICENCE

Član 14

Licenca se može privremeno ili trajno oduzeti energetskom subjektu:

1) ako prestane da ispunjava jedan od uslova utvrđenih Zakonom i ovim pravilnikom,

2) ako Agencija, odnosno nadležni organ utvrdi da energetski subjekt cenu energije, odnosno usluga ne određuje u skladu sa tarifnim sistemom ili po propisanim cenama,

3) ako energetski subjekt ne održava energetske sisteme u ispravnom i bezbednom stanju i u skladu sa tehničkim propisima kojima se uređuju uslovi eksploatacije energetskih objekata,

4) ako se energetski subjekat ne pridržava drugih Zakonom propisanih uslova za obavljanje energetske delatnosti (ne obezbeđuje redovno snabdevanja tarifnih kupaca energijom, ne obezbeđuje razdvajanje računa u skladu sa Zakonom, ne obezbeđuje zaštitu kupaca u postupku rešavanja po njihovim zahtevima za priključenje ili se ne pridržava drugih propisanih obaveza).

Član 15

Agencija, odnosno nadležni organ, može energetskom subjektu da privremeno ili trajno oduzme licencu na predlog nadležnog inspektora ili po službenoj dužnosti.

Na osnovu predloga nadležnog inspektora Agencija, odnosno nadležni organ može oduzeti licencu u slučaju da energetski subjekat prestane da ispunjavanja uslove iz člana 6. tač. 1), 2) i 3) ovog pravilnika.

Predlog nadležnog inspektora za oduzimanje licence energetskom subjektu, iz stava 2. ovog člana, dostavlja se Agenciji, odnosno nadležnom organu sa izveštajem o izvršenom inspekcijskom nadzoru kojim se utvrđuju nedostaci i nepravilnosti zbog kojih se predlaže oduzimanje licence.

Član 16

Agencija, odnosno nadležni organ može po službenoj dužnosti doneti rešenje o oduzimanju licence energetskom subjektu koji prestane da ispunjava jedan od uslova iz člana 6. tač. 4) i 5) ovog pravilnika, kao i kad u izvršavanju Zakonom utvrđenih ovlašćenja na praćenju primene tarifnih sistema, praćenju načina postupanja energetskog subjekta u pogledu razdvajanja računa, zaštite kupaca i u obavljanju drugih Zakonom utvrđenih poslova utvrdi da se energetski subjekt ne pridržava propisanih uslova u obavljanju energetske delatnosti.

Član 17

O privremenom oduzimanju licence Agencija, odnosno nadležni organ donosi rešenje kojim određuje rok u kome je energetski subjekt dužan da otkloni utvrđene nedostatke i nepravilnosti.

Rok iz stava 1. ovog člana ne može biti duži od 60 dana od dana uručenja rešenja o privremenom oduzimanju licence.

Član 18

Agencija, odnosno nadležni organ će trajno oduzeti licencu energetskom subjektu koji u ostavljenom roku ne postupi u skladu sa rešenjem o privremenom oduzimanju licence.

Član 19

Agencija javno objavljuje dispozitiv rešenja o izdavanju, oduzimanju, odnosno privremenom oduzimanju licence i o tome obaveštava operatora prenosnog sistema, operatora distributivnog sistema, odnosno operatora tržišta ako se radi o energetskom subjektu koji obavlja energetske delatnosti iz člana 2. tačka 1) Zakona.

V REGISTAR LICENCI

Član 20

O izdatim i oduzetim licencama vodi se registar.

Registar vodi Agencija, odnosno nadležni organ na način i po postupku utvrđenim ovim pravilnikom.

Registar je javan.

Član 21

Uvid u registar obezbeđuje se u poslovnim prostorijama Agencije, odnosno nadležnog organa, a dostupnost podacima iz registra može se obezbediti i na elektronski ili drugi odgovarajući način.

O zahtevima za uvid u registar i davanju podataka o energetskim subjektima kojima je izdata licenca, odlučuje Agencija, odnosno nadležni organ.

Član 22

Registar sadrži sledeće podatke o izdatim i oduzetim licencama:

1) broj licence;

2) naziv energetskog subjekta, imaoca licence;

3) sedište energetskog subjekta;

4) vrstu energetske delatnosti za koju je licenca izdata;

5) vreme važenja licence;

6) podatke o broju i obrazovanju stručno osposobljenih izvršilaca kod imalaca licence;

7) podatke o raspolaganju finansijskim sredstvima imaoca licence, pribavljenim u skladu sa ovim pravilnikom;

8) prestanak, odnosno ponovni početak obavljanja delatnosti od strane imalaca licenci u skladu sa ovim pravilnikom;

9) podatke o prestanku važenja licence.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 23

Energetski subjekti koji obavljaju energetske delatnosti pribaviće licencu za obavljanje tih energetskih delatnosti najkasnije u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ovog pravilnika, saglasno Zakonu.

Član 24

Ovaj pravilnik stupa na snagu 1. januara 2006. godine.

Sledeći