PRAVILNIK
O KVALITETU I DRUGIM ZAHTEVIMA ZA HMELJ I PROIZVODE OD HMELJA

("Sl. list SCG", br. 54/2005)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se kvalitet i drugi zahtevi za hmelj i proizvode od hmelja, koji moraju biti ispunjeni u proizvodnji i prometu.

Član 2

U smislu ovog pravilnika, hmelj je osušena ženska cvast (šišarica) od gajenog hmelja (Humulus lupulus L. Cannabaceae), koji sadrži žuti prah lupulin u kome se nalaze gorke i aromatične materije.

Član 3

Prema spoljašnjem izgledu šišarica hmelj se svrstava u sledeće klase kvaliteta:

1) hmelj I klase, koji mora biti ujednačen sa šišaricama svetlozelene boje. Šišarice moraju biti ujednačenog oblika i dužine karakteristične za sortu, bez pega od bolesti i štetočina i drugih oštećenja. Na pritisak moraju biti elastične. Šišarice moraju imati kratke peteljke. Lupulin treba da je svetložute boje. Aroma mora da bude tipična, bez stranih mirisa;

2) hmelj II klase, koji mora imati iste osobine kao i hmelj prve klase s tim što je dozvoljena žutozelena boja šišarice i pojedini listići šišarica mogu imati i manje braonkaste pege koje su posledica mehaničkog oštećenja, a ne sme imati oštećenja nastala bolestima i štetočinama;

3) hmelj III klase, koji ima šišarice neujednačene veličine žućkaste ili svetlozelene boje. Dozvoljena su oštećenja od bolesti i štetočina i veće braonkaste pege koje su posledica mehaničkog oštećenja. Lupulin može biti tamnije, ali ne i smeđe boje;

4) hmelj IV klase, koji je slabijeg kvaliteta od prethodne tri klase, ali je još uvek upotrebljiv pod uslovima propisanim ovim pravilnikom.

Član 4

Proizvodi od hmelja su:

1) hmelj u prahu;

2) pelet hmelja;

3) ekstrakti hmelja;

4) specijalni ekstrakti hmelja;

5) hmeljno ulje;

6) specijalni proizvodi od hmelja.

Član 5

Hmelj u prahu je proizvod koji se dobija mehaničkim mlevenjem hmelja pri čemu se mora očuvati sastav hmeljne šišarice.

Član 6

Pelet hmelja je proizvod koji nastaje mehaničkim mlevenjem i peletiranjem.

Pelet hmelja se stavlja u promet kao:

1) pelet hmelja tip 100 je proizvod dobijen mlevenjem i peletiranjem cele šišarice hmelja i po lupulinskom sastavu odgovara šišaricama hmelja;

2) pelet hmelja tip 90 je proizvod čijih 90 kg po lupulinskom sastavu zamenjuje 100 kg hmeljnih šišarica;

3) pelet hmelja tip 45 je proizvod čijih 45 kg po lupulinskom sastavu zamenjuje 100 kg hmeljni šišarica;

4) izomerizovani pelet hmelja je pelet hmelja kod kog je izvršena izomerizacija alfakiseline.

Član 7

Ekstrakti hmelja su koncentrisani proizvodi, dobijeni iz hmeljnih šišarica pomoću rastvarača etanola ili tečnog ugljen-dioksida.

Izomerizovani ekstrakti hmelja su proizvodi dobijeni delimičnom ili potpunom izomerizacijom ekstrahovanih alfa kiselina.

Ekstrakti hmelja obogaćeni hmeljnim uljima su proizvodi koji su obogaćeni hmeljnim uljem.

Član 8

Specijalni ekstrakti hmelja su:

1) ekstrakti hmelja u prahu koji se dobijaju od ekstrakata hmelja uz dodatak silikatne kiseline (silika gel), bentonita, oksida metala i sl.;

2) ro-, tetra-, heksa-izomerizovani ekstrakti hmelja koji se dobijaju redukcijom izomerizovanih alfa kiselina;

3) bazni ekstrakti hmelja se sastoje i od drugih gorkih sastojaka hmelja koji nisu alfa kiseline, i sadrže 15% do 35% beta kiselina koje se pod određenim uslovima moraju oksidisati u meke smole čime se postižu gorke osobine;

4) ekstrakti bogati uljem su proizvodi koji se dobijaju ekstrakcijom šišarica hmelja tečnim ugljen-dioksidom i frakcionisanjem i sadrže meke hmeljne smole i 10% do 80% m/m eteričnih hmeljnih ulja.

Član 9

Hmeljno ulje je proizvod koje sadrži hmeljna ulja i dobijen je iz šišarica hmelja ekstrakcijom, odnosno destilacijom vodenom parom i frakcionisanjem.

Član 10

Specijalni proizvodi od hmelja su proizvodi koji se dobijaju iz šišarica hmelja posebnim postupcima kojima se izdvajaju pojedini sastojci tipa ksantohumola, tanina, beta kiselina, hmeljnih ulja i sl.

Član 11

Za proizvode iz člana 4. ovog pravilnika proizvođač je dužan da pre početka proizvodnje donese proizvođačku specifikaciju.

Proizvođačka specifikacija mora da sadrži kratak opis tehnološkog postupka proizvodnje proizvoda, osnovne zahteve kvaliteta, izveštaj o izvršenom ispitivanju zahteva kvaliteta (zdravstvena ispravnost, senzorne, fizičke i hemijske karakteristike), kao i podatke iz deklaracije u skladu sa Pravilnikom o deklarisanju i označavanju upakovanih namirnica.

O donesenim proizvođačkim specifikacijama proizvođač vodi evidenciju, koja mora da sadrži sledeće podatke:

1) evidencijski broj specifikacije;

2) datum donošenja proizvođačke specifikacije;

3) datum početka proizvodnje prema proizvođačkoj specifikaciji;

4) datum izvršenog ispitivanja zahteva kvaliteta utvrđenih u proizvođačkoj specifikaciji.

Član 12

Proizvođač hmelja dužan je da vodi evidenciju koja sadrži sledeće podatke:

1) naziv i adresu proizvođača;

2) zemlju porekla;

3) proizvodni region i područje;

4) katastarski broj i površinu parcele;

5) godinu berbe;

6) sortu hmelja;

7) starost zasada;

8) broj biljaka;

9) datum i vrste primenjenih agrotehničkih mera;

10) datum berbe.

Član 13

Deklaracija za hmelj mora da sadrži sledeće podatke:

1) naziv i adresu proizvođača;

2) zemlju porekla;

3) proizvodni region i područje;

4) godinu berbe;

5) sortu hmelja;

6) klasu hmelja;

7) neto masu;

8) sadržaj alfa kiselina.

Član 14

Deklaracija za proizvode od hmelja mora, pored podataka propisanih Pravilnikom o deklarisanju i označavanju upakovanih namirnica i podataka iz člana 13. tač. 1, 2, 3, 4, 5. i 8. ovog pravilnika, da sadrži naziv proizvoda u skladu sa članom 4. ovog pravilnika.

Član 15

Geografska oznaka porekla ostvaruje se u skladu sa propisom kojim se uređuje pitanje geografskih oznaka porekla.

Član 16

Za ispitivanje kvaliteta hmelja i proizvoda od hmelja koriste se sledeće metode:

Red. br.

Parametar kvaliteta

Vrsta
metode

Standard

1

Uzorkovanje hmelja i proizvoda hmelja

 

EBC 7.1

2

Sadržaj vlage u hmelju i proizvodima hmelja

Gubitak sušenjem

EBC 7.2

3

Konduktometrijska vrednost hmelja, hmeljnog praha i peleta hmelja

Konduktrometrijska titracija

EBC 7.4

4

Gorke materije u hmelju i proizvodima hmelja: Ganzlin-ova modifikacija Wöllmer-ove metode

Frakcionisanje smola i konduktrometrijska titracija

EBC 7.5

5

Gorke materije u ekstraktu hmelja: Ganzlin-ova modifikacija Wöllmer-ove metode

Frakcionisanje smola i konduktrometrijska titracija

EBC 7.6

6

Alfa i beta kiseline u hmelju i proizvodima hmelja HPLC metodom

Tečna hromatografija

EBC 7.7

7

Alfa i beta kiseline u hmelju i peletama hmelja

Spetrokofotometrija

ASBC
Hops 6

 

II ZAVRŠNA ODREDBA

Član 17

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".