ODLUKA
O LOKALNIM KOMUNALNIM TAKSAMA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 7/2002, 9/2002, 14/2002, 22/2003 i 52/2005)

Član 1

Ovom odlukom uvode se lokalne komunalne takse za korišćenje prava, predmeta i usluga na teritoriji Grada Novog Sada i utvrđuje se visina, olakšice, rokovi i način plaćanja lokalne komunalne takse (u daljem tekstu: takse).

Član 2

Obveznik takse je korisnik prava, predmeta i usluga za čije je korišćenje propisano plaćanje takse.

Član 3

Taksena obaveza iz člana 1. ove odluke nastaje danom početka korišćenja prava, predmeta i usluga za čije je korišćenje propisano plaćanje takse i traje dok traje korišćenje prava ili usluge.

Član 4

Takse se ne plaćaju za korišćenje prava, predmeta i usluga od strane državnih organa i organizacija, organa i organizacija teritorijalne autonomije i jedinica lokalne samouprave.

Član 5

Taksa se uvodi za:

 1) korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti;

 2) držanje sredstava za igru ("zabavne igre");

 3) priređivanje muzičkog programa u ugostiteljskim objektima;

 4) korišćenje reklamnih panoa;

 5) korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila na uređenim i obeleženim mestima;

 6) korišćenje slobodnih površina za kampove, postavljanje šatora ili druge objekte privremenog korišćenja;

 7) korišćenje obale u poslovne i bilo koje druge svrhe;

 8) isticanje firme na poslovnom prostoru;

 9) korišćenje vitrina radi izlaganja robe van poslovnih prostorija;

10) držanje i korišćenje plovnih postrojenja i plovnih naprava i drugih objekata na vodi, osim pristana koje se koriste u pograničnom rečnom saobraćaju;

11) držanje i korišćenje čamaca i splavova na vodi, osim čamaca koje koriste organizacije koje održavaju i obeležavaju plovne puteve;

12) držanje restorana i drugih ugostiteljskih i zabavnih objekata na vodi;

13) držanje motornih drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina;

14) držanje kućnih i egzotičnih životinja;

15) zauzeće javne površine građevinskim materijalom.

Član 6

Novčanom kaznom u iznosu od 250,00 do 25.000,00 dinara kazniće se takseni obveznik-fizičko lice koje u propisanom roku ne prijavi postojanje osnova za plaćanje takse i ne plati taksu.

Pravno lice-takseni obveznik kazniće se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 500.000,00 dinara ako ne prijavi postojanje osnova za plaćanje takse i ne plati taksu ili ne naplati taksu predviđenu taksenom tarifom ili ako u propisanom roku naplaćenu taksu ne uplati na račun budžeta Grada.

Za prekršaj iz stava 2. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 250,00 do 25.000,00 dinara.

Novčanom kaznom u visini od 2.500,00 do 250.000,00 dinara kazniće se takseni obveznik - preduzetnik ako u propisanom roku ne prijavi postojanje osnova za plaćanje takse i ne plati taksu.

Član 7

Sastavni deo ove odluke je Taksena tarifa utvrđena za pojedina prava, predmete i usluge.

Član 8

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o lokalnim komunalnim taksama ("Službeni list Grada Novog Sada" br. 8/2000, 7/2001, 23/2001 i 3/2002).

Član 9

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

TAKSENA TARIFA

Tarifni broj 1.

Za korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti, plaća se taksa po svakom celom ili započetom kvadratnom metru zauzetog prostora prema području na kome se javne površine nalaze. U smislu ovog tarifnog broja utvrđuju se sledeće zone:

I zona: Delovi Novog Sada i Petrovaradina ograničeni ulicama: Beogradskim kejom, Kejom žrtava racije, Bulevarom cara Lazara, Bulevarom oslobođenja, Bulevarom oslobođenja od Ulice Jevrejske, a ovom do Uspenske, Uspenskom, Ulicom Jovana Subotića i Temerinskom do Ulice Petra Kočića, Ulicom Petra Kočića do Svetosavske ulice, ovom do Ulice Save Vukovića, Ulicom Save Vukovića do Ulice Zlatne grede, Ulicom Zlatne greda do Daničićeve, Daničićevom ulicom preko Trga Republike i Ulicom Miloša Bajića do Beogradskog keja, kao i Bulevar oslobođenja, Bulevar cara Lazara, Bulevar kralja Petra I, Bulevar Jaše Tomića, Kisačka ulica, Ulica Vojvode Bojovića, Petrovaradinska tvrđava i Preradovićeva ulica do raskrsnice sa Reljkovićevom ulicom.

II zona: Delovi Novog Sada i Petrovaradina koji nisu obuhvaćeni u zoni I i Sremska Kamenica.

III zona: Naseljena mesta koja nisu obuhvaćena u zoni I i II.

1. Za postavljanje kioska i drugih montažnih objekata, taksa se plaća u dnevnom iznosu, i to:

- I zona

9,20 din.

 

- II zona

6,90 din.

 

- III zona

5,75 din.

 

2. Za ustupanje stečenog prava na korišćenje lokacije za privremeno postavljanje kioska, korisnik koji ustupa lokaciju, plaća taksu za period od godinu dana za taj tip i površinu kioska.

3. Za odobrenje za promenu delatnosti korisnik lokacije za privremeno postavljanje kioska plaća taksu za period od pola godine za taj tip i površinu kioska.

4. Za postavljanje letnjih bašti, taksa se plaća u dnevnom iznosu, i to:

- I zona

8,00 din.

 

- II zona

5,75 din.

 

- III zona

4,60 din.

 

5. Za postavljanje izložbenih pultova za izlaganje robe koja se prodaje u poslovnom prostoru, taksa se plaća u dnevnom iznosu od 100,00 dinara.

6. Za postavljanje tendi i perdi, taksa se plaća u dnevnom iznosu, i to:

- I zona

1,70 din.

 

- II zona

1,15 din.

 

- III zona

0,60 din.

 

7. Za izvođenje zabavnih programa, taksa se plaća u dnevnom iznosu od 500,00 dinara po uređaju, a za postavljanje pokretnih slobodnih autića, taksa se plaća u dnevnom iznosu od 100,00 dinara po autiću.

Za postavljanje šatora za cirkuse i zabavne parkove, taksa se plaća u dnevnom iznosu, i to:

- I zona

10,35 din.

 

- II zona

6,90 din.

 

- III zona

3,45 din.

 

8. Za postavljanje rashladnih uređaja taksa se plaća u dnevnom iznosu, i to:

- I zona

46,00 din.

 

- II zona

34,50 din.

 

- III zona

23,00 din.

 

9. Za postavljanje aparata za kokice i druge pečenjarske proizvode taksa se plaća u dnevnom iznosu, i to:

- I zona

115,00 din.

 

- II zona

92,00 din.

 

- III zona

69,00 din.

 

10. Za postavljanje pultova za izlaganje i prodaju kaseta, CD-a i sl. taksa se plaća u dnevnom iznosu, i to:

- I zona

115,00 din.

 

- II zona

92,00 din.

 

- III zona

69,00 din.

 

11. Za postavljanje pultova za izlaganje i prodaju ukrasnih predmeta, taksa se plaća u dnevnom iznosu, i to:

- I zona

115,00 din.

 

- II zona

92,00 din.

 

- III zona

57,50 din.

 

12. Za postavljanje montažnih ograda, taksa se naplaćuje po dužnom metru u dnevnom iznosu od 10,00 dinara, a za postavljanje žardinjera, taksa se plaća u dnevnom iznosu od 10,00 dinara po metru kvadratnom.

13. Za postavljanje drugih objekata i uređaja na javnim površinama, taksa se utvrđuje u dnevnom iznosu i to:

- za privremeno zauzimanje javne površine do 7 dana

80,50 din.

 

- za privremeno zauzimanje javne površine više od 7 dana

50,00 din.

 

NAPOMENA:

1. Taksa po ovom tarifnom broju obračunava se i plaća prilikom dobijanja rešenja Gradske uprave za komunalne poslove i utvrđuje se srazmerno vremenu na koje je izdato odobrenje za korišćenje prostora na javnim površinama. Ako se rešenje izdaje za period od godinu dana, taksa se plaća kvartalno i to do 15-og u mesecu u kome započinje kvartal.

Pravno lice koje koristi objekat koji se nalazi u sastavu nadstrešnice na autobuskom stajalištu plaća komunalnu taksu na osnovu rešenja o utvrđivanju visine komunalne takse koje donosi Gradska uprava za saobraćaj i puteve.

2. Za korišćenje javnih površina u Novom Sadu, u ulicama: Dunavskoj, Zmaj Jovinoj, Kralja Aleksandra, Pozorišnom trgu, Trgu slobode, Katoličkoj porti, Gimnazijskoj, Bulevaru Mihajla Pupina, Modene, Njegoševoj, Bulevaru Kralja Petra I i na Kupalištu "Štrand" takseni iznosi utvrđeni ovim tarifnim brojem povećavaju se za 50%.

3. Za postavljanje kioska u naseljenim mestima van Novog Sada, na mestu koje određuje Gradonačelnik Grada Novog Sada utvrđuje se taksa u iznosu dvostruke godišnje takse za taj tip i površinu kioska.

4. Za postavljanje kioska Udruženja invalidnih lica registrovanih za određene delatnosti, u kojima delatnost obavljaju invalidna lica, plaća se taksa umanjena za 50%.

5. Taksu po ovom tarifnom broju ne plaćaju direktni i indirektni korisnici budžeta Grada Novog Sada, organizatori manifestacije, kada je pokrovitelj Grad Novi Sad i javna preduzeća čiji je osnivač Grad Novi Sad, na javnim površinama koje su im poverene na upravljanje, korišćenje i održavanje, ulični čistači obuće sa sandučetom i vlasnici uličnih vaga za merenje.

Tarifni broj 2.

Za držanje aparata za zabavne igre (zabavne igre na računarima, simulatorima, video-automatima, fliperima, bilijar, pikado i slično), plaća se taksa po aparatu u iznosu od 35,00 dinara dnevno.

NAPOMENA:

1. Taksu iz ovog tarifnog broja plaća korisnik prostora u kome se drži (priređuje) zabavna igra.

2. Takseni obveznik je dužan da prijavi držanje sredstava - aparata za zabavnu igru Gradskoj upravi za privredu, koja vrši naplatu takse po ovom Tarifnom broju.

Prijava sadrži ime i prezime korisnika prostora, adresu, vrstu, marku, tip i serijski broj aparata i vreme držanja aparata. Prijava se podnosi u roku od osam dana od dana stupanja na snagu ove odluke, odnosno od dana početka korišćenja aparata.

Uz prijavu se prilaže i dokaz o izvršenoj uplati takse za period na koji se odnosi prijava.

3. Ukoliko se uplata takse izvrši u prvom tromesečju odjednom za celu tekuću godinu, taksa se umanjuje za 30%.

4. Kontrolu prijavljivanja i plaćanja taksene obaveze vrši Gradska uprava za inspekcijske poslove.

Tarifni broj 3.

Za priređivanje muzičkog programa u ugostiteljskim objektima taksa se plaća u dnevnom iznosu od 400,00 dinara.

NAPOMENA:

1. Taksu iz ovog tarifnog broja plaća ugostiteljsko preduzeće, odnosno samostalni ugostitelj, u čijem se ugostiteljskom objektu priređuje muzički program, srazmerno broju dana u kojima je priređen muzički program u toku meseca.

2. Takseni obveznik je dužan da prijavi priređivanje muzičkog programa Gradskoj upravi za privredu koja vrši naplatu takse po ovom tarifnom broju.

Prijava sadrži: naziv firme i sedište taksenog obveznika, ime i prezime odgovornog lica, odnosno vlasnika ugostiteljskog objekta i broj dana u mesecu u kojima se priređuje muzički program.

3. Ukoliko sa uplata takse izvrši u prvom tromesečju odjednom za celu tekuću godinu, taksa se umanjuje za 30%.

4. Kontrolu prijavljivanja taksene obaveze vrši Gradska uprava za inspekcijske poslove.

Tarifni broj 4.

Za korišćenje reklamnih panoa (bilbordi i druge reklamne oznake) taksa se plaća po svakom započetom m2 reklamne površine u dnevnom iznosu, i to:

- I zona

6,90 din.

 

- II zona

5,75 din.

 

- III zona

4,60 din.

 

NAPOMENA:

Taksu po ovom tarifnom broju naplaćuje Javno preduzeće "Zavod za izgradnju Grada" Novi Sad, srazmerno vremenu na koje je izdato odobrenje za korišćenje prostora na javnim površinama, koje je dužno da sredstva od naplaćene takse uplaćuje u korist budžeta Grada Novog Sada do 5-og u mesecu za prethodni mesec, a dokaz o uplati dostavi Gradskoj upravi za komunalne poslove u roku od tri dana od dana uplate.

Tarifni broj 5.

Za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila na javnim parkiralištima, prema zoni u kojoj se parkiralište nalazi, plaća se taksa.

U smislu ovog tarifnog broja utvrđuju se sledeće zone:

I zona, ograničena je ulicama: Bulevar cara Lazara, Bulevar oslobođenja, Bulevar kralja Petra I, Zmaj Ognjena Vuka, Dositejeva, Almaška, Pavla Stamatovića, Filipa Višnjića, Marka Miljanova, obala Dunava (Beogradski kej i Kej žrtava racije) i parkirališta ispred Železničke stanice i u Petrovaradinu, u ulicama: Trg Vladike Nikolaja, Štrosmajerova, Vladimira Nazora, Prote Mihaldžića i na Petrovaradinskoj tvrđavi.

II zona, ograničena je Ribarskim ostrvom i ulicama: Sime Matavulja, Heroja Pinkija, Kotorska, Feješ Klare, Bulevar Slobodana Jovanovića, Bulevar Vojvode Stepe, Kornelija Stankovića, Rumenačka, Bulevar Jaše Tomića, Kisačka, Partizanska, Put šajkaškog odreda, Bajči Žilinskog i obala Dunava.

III zona, parkirališta na teritoriji Grada koja nisu obuhvaćena u I i II zoni.

1. Za putničke automobile parkirane na stalnom parkiralištu, sa naplatom u trajanju od 60 minuta, taksa se plaća:

- I zona

2,50 din.

 

- II zona

1,50 din.

 

- III zona

1,00 din.

 

2. Za privremeno-rezervisanje jednog parking mesta na opštem parkiralištu utvrđuje se taksa u dnevnom iznosu i to:

- u I zoni na parkiralištu sa naplatom

250,00 din.

 

- u II zoni na parkiralištu sa naplatom

186,00 din.

 

- u III zoni

75,00 din.

 

3. Za parkiranje vozila na privremenom i povremenom parkiralištu sa naplatom, za vreme održavanja sajamskih, vašarskih, sportskih i drugih priredbi i manifestacija i Najlon pijaci, bez obzira na vreme zadržavanja vozila na parkiralištu, taksa se plaća u dnevnom iznosu od 40,00 dinara.

Taksa za parkiranje putničkih automobila umanjuje se za 75%.

4. Za parkiranje vozila na povremenom parkiralištu kod kupališta "Štrand", bez obzira na vreme zadržavanja vozila, taksa se plaća u dnevnom iznosu od 7,00 dinara.

5. Za turistički autobus parkiran na parkiralištu sa naplatom taksa se plaća:

- za prva dva sata

25,00 din.

 

- za svaki naredni započeti sat

4,00 din.

 

- za 24 sata

83,00 din.

 

6. Za teretno vozilo nosivosti do 2,0 tone, parkirano na parkiralištu za teretna motorna vozila, taksa se plaća:

- za prva dva sata

17,00 din.

 

- za svaki naredni započeti sat

3,50 din.

 

- za 24 sata

48,00 din.

 

7. Za teretno vozilo nosivosti preko 2,0 tone, parkirano na parkiralištu za teretna motorna vozila, taksa se plaća:

- za prva dva sata

25,00 din.

 

- za svaki naredni započeti sat

5,00 din.

 

- za 24 časa

83,00 din.

 

8. Za teretno vozilo sa priključnim vozilom, parkirano na parkiralištu za teretna vozila, taksa se plaća:

- za prva dva sata

34,50 din.

 

- za svaki naredni započeti sat

7,00 din.

 

- za 24 časa

100,00 din.

 

9. Za parkiranje putničkog automobila na posebnom parkiralištu, ako se naknada za parkiranje plaća paušalnom pretplatom, taksa se plaća:

- za jedan mesec

248,00 din.

 

- za tri meseca

511,00 din.

 

- za vreme duže od tri meseca, za svaki naredni mesec

131,00 din.

 

Kada se pretplata plaća za 10 do 20 vozila, taksa se umanjuje za 10%, a preko 20 vozila, taksa se umanjuje za 20%.

10. Za prolaz i zaustavljanje motornih vozila u pešačkoj zoni i ulicama u kojima je zabranjen saobraćaj taksa se plaća u dnevnom iznosu od 170,00 dinara.

Taksa iz ove tačke umanjuje se:

- za autobuse i teretna vozila nosivosti preko 2 tone za

35%

 

- za teretna vozila nosivosti do 2 tone za

55%

 

- za putničke automobile i teretna vozila do 0,5 tona za  

65%

 

11. Za korišćenje obeleženih taksi mesta na taksi stajalištima taksa se plaća po taksi vozilu u dnevnom iznosu od 3,00 dinara.

NAPOMENA:

1. Takse iz tač. 1, 3, 4, 5, 6, 7. i 8. ovog tarifnog broja plaća vozač, a taksu iz tač. 2, 9, 10. i 11. plaća vlasnik vozila.

2. Taksu iz tač. 2, 10. i 11. ovog tarifnog broja naplaćuje Gradska uprava za saobraćaj i puteve, o čemu je dužna da vodi posebnu evidenciju. Taksa se plaća prilikom dobijanja odobrenja srazmerno vremenu korišćenja, a za period koji ne može biti duži od godinu dana.

3. Taksu iz tač. 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8. i 9. ovog tarifnog broja naplaćuje Javno komunalno preduzeće "Parking servis", koje je dužno da svakog meseca sredstva od naplaćene takse uplaćuje u korist budžeta Grada Novog Sada do 5-og u mesecu za prethodni mesec, a dokaz o uplati dostavlja Gradskoj upravi za saobraćaj i puteve, u roku od tri dana od dana uplate.

4. Taksa iz tačke 2. ovog tarifnog broja ne plaća se za motorna vozila kojima upravljaju invalidna lica, kod kojih postoji telesno oštećenje koje ima za posledicu nesposobnost donjih ekstremiteta (nogu) od 60 i više procenata i kojima vozilo služi za ličnu upotrebu.

5. Taksa iz tačke 10. ovog tarifnog broja ne plaća se za motorna vozila:

-

ustanova zdravstvene i socijalne zaštite, ustanova i javnih komunalnih i drugih javnih preduzeća, čiji je osnivač Grad Novi Sad,

-

kojima upravljaju invalidi, distrofičari, paraplegičari i lica srodnih oboljenja kod kojih postoji telesno oštećenje koje ima za posledicu nesposobnost donjih ekstremiteta od 60 i više procenata i kojima vozilo služi za ličnu upotrebu,

-

vlasnika putničkog automobila koji stanuje u pešačkoj zoni ili u ulici u kojoj je zabranjen saobraćaj.

Tarifni broj 6.

Za korišćenje slobodnih površina za kampove, postavljanje šatora ili druge objekte privremenog korišćenja, taksa se plaća za svaki m2 zauzete površine u dnevnom iznosu od 21,85 dinara.

NAPOMENA:

Taksu po ovom tarifnom broju naplaćuje Gradska uprava za komunalne poslove i utvrđuje se srazmerno vremenu na koje je izdato odobrenje za korišćenje prostora za kampove, postavljanje šatora ili druge objekte privremenog korišćenja.

Tarifni broj 7.

Za korišćenje obale u poslovne i bilo koje druge svrhe taksa se plaća u dnevnom iznosu, i to:

- po dužnom metru obale

0,10 din.

 

- po kvadratnom metru obale

0,10 din.

 

NAPOMENA:

Taksu po ovom tarifnom broju naplaćuje Gradska uprava za saobraćaj i puteve, a plaća se srazmerno vremenu na koje je izdato odobrenje za korišćenje obale u poslovne svrhe.

Tarifni broj 8.

1. Za isticanje firme na poslovnom prostoru taksa se utvrđuje u godišnjem iznosu po zonama, i to:

- I zona

11.000,00 din.

 

- II zona

9.900,00 din.

 

- III zona

8.800,00 din.

 

- IV zona

7.700,00 din.

 

- V zona

6.600,00 din.

 

Taksa za firmu se umanjuje fizičkim licima - preduzetnicima za 50% odnosno preduzetnicima iz oblasti zanatstva za 90%.

NAPOMENA:

1. Zone po ovom tarifnom broju su:

I zona obuhvata područja mesnih zajednica: Žitni trg, Stari Grad, Prva vojvođanska brigada, Sonja Marinković, Liman, Boško Buha, Liman III, Ostrvo, Ivo Andrić, Vera Pavlović, Narodni heroji, Omladinski pokret, Sava Kovačević i Dunav.

II zona obuhvata područja mesnih zajednica: 7. juli, Gavrilo Princip, Bistrica i Detelinara.

III zona obuhvata područja mesnih zajednica: Južni Telep, Bratstvo - Telep, Nikola Tesla - Telep, Jugovićevo, Podbara, Salajka, Petrovaradin i Sremska Kamenica.

IV zona obuhvata područja mesnih zajednica: Adice, Radnički, Slana bara, Klisa, Vidovdansko naselje, Šangaj, Futog, Veternik, Rumenka i Kać.

V zona obuhvata područja mesnih zajednica: Begeč, Budisava, Bukovac, Kisač, Kovilj, Ledinci, Stepanovićevo i Čenej.

2. Ukoliko je isticanje firme izvršeno u prvom polugodištu, plaća se ceo iznos godišnje takse, a ako je izvršeno u drugom polugodištu plaća se 50% iznosa godišnje takse.

3. Naplatu takse po ovom tarifnom broju vrši Ministarstvo finansija - Poreska uprava - Regionalni centar Novi Sad, Filijala Novi Sad 1. i 2.

4. Osnovne i srednje škole sa područja Grada Novog Sada i indirektni korisnici budžeta Grada Novog Sada, izuzev javnih preduzeća, ne plaćaju taksu po ovom tarifnom broju.

Tarifni broj 9.

Za korišćenje slobodnostojećih i zidnih vitrina radi izlaganja robe van poslovnih prostorija taksa se plaća po svakom započetom metru kvadratnom izložbene površine vitrine i utvrđuju se u godišnjem iznosu po zonama utvrđenim u tarifnom broju 1. i to:

- I zona

2.760,00 din.

 

- II zona

2.300,00 din.

 

- III zona

920,00 din.

 

NAPOMENA:

1. Izložbenom površinom vitrine smatra se svaka površina vitrine koja je okrenuta prema ulici ili prolazu.

2. Taksu iz ovog tarifnog broja naplaćuje Gradska uprava za komunalne poslove, prilikom izdavanja odobrenja za postavljanje vitrine.

3. Ako se rešenje izdaje za period od godinu dana, taksa se plaća kvartalno i to do 15-og u mesecu u kome započinje kvartal.

Tarifni broj 10.

Za držanje i korišćenje plovnih postrojenja i plovnih naprava i drugih objekata na vodi, osim pristana koji se koriste u pograničnom rečnom saobraćaju, taksa se plaća u godišnjem iznosu i to: za ploveća postrojenja (kupatila, dok, pristan, marina, hangar za čamce, pontoni i pontonska kućica i sl.):

-

do 30 m2 površine

345,00 din.

 

-

ako je ukupna površina plovećeg postrojenja preko 30 m2,
plaća se taksa uvećana za svaki m2,

13,80 din.

 

NAPOMENA:

Taksu po ovom tarifnom broju naplaćuje Gradska uprava za saobraćaj i puteve.

Tarifni broj 11.

Za držanje i korišćenje čamaca i splavova na vodi, osim čamaca koje koriste organizacije koje održavaju i obeležavaju plovne puteve, taksa se plaća u godišnjem iznosu od 51,75 dinara po dužnom metru plovnog objekta.

Taksa iz ovog tarifnog broja umanjuje se za:

- čamce koji koriste motorni pogon do 3,7 KW

10%

 

- čamce koji nemaju motorni pogon

20%

 

NAPOMENA:

1. Taksu po ovom tarifnom broju naplaćuje Gradska uprava za saobraćaj i puteve.

2. Taksu po ovom tarifnom broju ne plaćaju invalidi, sa 80 i više procenata telesnog oštećenja ili kod kojih postoji telesno oštećenje koje ima za posledicu nesposobnost donjih ekstremiteta od 60 i više procenata, ako im čamac služi za ličnu upotrebu, kao i sportske organizacije koje su vlasnici sportskih čamaca ili splavova koji služe za unapređenje sportova na vodi.

Tarifni broj 12.

Za držanje restorana i drugih ugostiteljskih i zabavnih objekata na vodi, taksa se plaća po m2 korisne površine objekta, osim površina koje zauzimaju mašinska postrojenja i upravljačka oprema, u godišnjem iznosu od 644,00 dinara.

NAPOMENA:

Taksu po ovom tarifnom broju naplaćuje Gradska uprava za saobraćaj i puteve.

Tarifni broj 13.

Za držanje motornih, drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina, plaća se taksa u godišnjem iznosu 3.600,00 dinara.

NAPOMENA:

1. Taksa po ovom tarifnom broju plaća se prilikom registracije vozila i motocikla.

Taksa iz ovog tarifnog broja umanjuje se i to za:

1. putničke automobile, prema radnoj zapremini motora za:

- do 1150 cm3

90%

 

- preko 1150 cm3 do 1300 cm3

80%

 

- preko 1300 cm3 do 1600 cm3

70%

 

- preko 1600 cm3 do 2000 cm3

60%

 

- preko 2000 cm3

30%

 

2. motocikle, prema radnoj zapremini motora za:

- do 125 cm3

90%

 

- preko 125 cm3 do 250 cm3

85%

 

- preko 250 cm3 do 500 cm3

70%

 

- preko 500 cm3 do 1000 cm3

50%

 

- preko 1000 cm3

30%

 

3. teretna vozila: (kamion, kamionet, prikolice i poluprikolice), prema nosivosti vozila za:

- do 2 tone

70%

 

- preko 2 tone do 4 tone

60%

 

- preko 4 tone do 6 tona

50%

 

- preko 6 tona do 8 tona

30%

 

- preko 8 tona do 10 tona

20%

 

4. vučna vozila - tegljači, prema snazi motora za:

- do 66 KW

74%

 

- preko 66 do 96 KW

60%

 

- preko 96 do 132 KW

52%

 

- preko 132 do 177 KW

41%

 

- preko 177 KW

30%

 

 

5. - autobuse i kombibuse po registrovanom sedištu za

98%

 

- autobuse javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika za  

99%

 

2. Vlasnici putničkih vozila i motocikala invalidi, sa 80 i više procenata telesnog oštećenja ili kod kojih postoji oštećenje koje ima za posledicu nesposobnost donjih ekstremiteta od 60 i više procenata, plaćaju taksu u iznosu od 5% od utvrđenog iznosa takse.

3. Taksa iz ovog tarifnog broja ne plaća se za preuređene putničke automobile i bicikle sa pomoćnim motorom koje koriste invalidi.

4. Gradska uprava za saobraćaj i puteve je dužna da vodi evidenciju taksenih obveznika sa podacima o zaduženju i kontrolu naplate komunalne takse po ovom Tarifnom broju.

5. Taksa iz ovog tarifnog broja ne plaća se za specijalna vozila javnih komunalnih preduzeća čiji je osnivač Grad Novi Sad, kao i za ona vozila za koja se ne plaća naknada za upotrebu i korišćenje puteva, shodno Zakonu o javnim putevima.

Tarifni broj 14.

Za držanje pasa u stanovima u zgradama kolektivnog stanovanja plaća se taksa u godišnjem iznosu od 100,00 dinara.

Za držanje pasa u zgradama individualnog stanovanja plaća se taksa od 50,00 dinara.

NAPOMENA:

1. Taksa po ovom tarifnom broju plaća se za svakog psa prilikom redovne godišnje registracije pasa.

2. Poslovi naplate takse mogu se poveriti organizacijama koje su ovlašćene za obavljanje registracije pasa. Bliži uslovi naplate urediće se ugovorom između Gradonačelnika Grada Novog Sada i organizacije kojoj se naplata poverava.

3. Taksa po ovom tarifnom broju ne plaća se prilikom prvog cepljenja štenadi.

Tarifni broj 15.

Za zauzeće javne površine građevinskim materijalom plaća se taksa po m2 zauzete javne površine u dnevnom iznosu, i to:

1. Pri izgradnji, rekonstrukciji i adaptaciji objekata

2,30 din.

 

2. Pri izvođenju radova koji iziskuju raskopavanje javnih površina:

- kolovoza, parkirališta i biciklističkih staza

58,65 din.

 

- trotoara i ostalih površina namenjenih za kretanje pešaka

31,05 din.

 

- javnih zelenih površina

24,84 din.

 

- kada se raskopavanje javne površine vrši u vremenu od 15-tog novembra do 1. marta određena taksa uvećava se za 100%

 

3. Za deponovanje građevinskog materijala

4,00 din.

 

NAPOMENA:

1. Taksu iz ovog tarifnog broja plaća investitor za period od dana početka gradnje, odnosno zauzeća javne površine do završetka radova, odnosno uklanjanja materijala.

2. Taksa iz tačke 2. ovog tarifnog broja ne plaća se ako se zauzimanje javne površine vrši za izgradnju i održavanje kolovoza ili druge javne površine za otklanjanje havarija na instalacijama vodovoda, kanalizacije i toplovoda, kao i za izvođenje radova na izgradnji i rekonstrukciji vodovoda, kanalizacije i toplovoda, kada se ovi radovi finansiraju iz sredstava inostrane pomoći po određenim donatorskim programima ili po programima javnih i javnih komunalnih preduzeća koji se finansiraju iz sredstava budžeta Grada Novog Sada.

3. Taksu po ovom tarifnom broju iz tač. 1. i 3. naplaćuje Gradska uprava za komunalne poslove, srazmerno vremenu na koje je izdato odobrenje za korišćenje prostora na javnim površinama, a najduže na period od šest meseci, a taksu iz tačke 2. naplaćuje Gradska uprava za saobraćaj i puteve.