PRAVILNIK
O USLOVIMA I MERAMA ZA HUMANO HVATANJE I UNIŠTAVANJE PASA I MAČAKA LUTALICA

("Sl. glasnik RS", br. 29/94)

Član 1

Higijeničarska služba koja obavlja poslove hvatanja i uništavanja pasa i mačaka lutalica obezbeđuje svoj rad na način koji omogućava hvatanje, smeštaj i uništavanje ovih životinja na human način.

Član 2

Lokacija za izgradnju objekta za uništavanje pasa i mačaka lutalica mora biti van naseljenog mesta.

Krug objekta iz stava 1. ovog člana mora biti ograđen ogradom odgovarajuće visine tako da onemogućava prolaz životinja, da ima mesto za čišćenje, pranje i dezinfekciju vozila i sistema za odvođenje otpadnih voda.

Prilazni putevi do objekta i putevi u krugu objekta moraju biti od čvrstog materijala koji se lako čisti, pere i dezinfikuje.

Član 3

Za obavljanje poslova hvatanja i uništavanja pasa i mačaka lutalica na human način obezbeđivanja rada higijeničarske službe moraju da se obezbede prostorije, i to za:

1) smeštaj uhvaćenih pasa i mačaka lutalica;

2) smeštaj pribora i opreme za hvatanje pasa i mačaka lutalica, kao i opreme za uklanjanje životinjskih leševa;

3) smeštaj sredstava za ubijanje pasa i mačaka lutalica na human način, sredstava za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju kao i opreme za obavljanje poslova dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije;

4) ubijanje životinja na human način u pećima za spaljivanje;

5) smeštaj i čuvanje leševa sa rashladnim uređajima i

6) sanitarni čvor (VC, lavabo, tuš kabina), kao i garderobni prostor sa potrebnim brojem garderobnih ormara za odeću i obuću radnika.

U krugu dvorišta objekta mora da bude izgrađeno zatvoreno đubrište.

Član 4

Podovi i zidovi prostorija iz člana 3. ovog pravilnika moraju biti izgrađeni od vodootpornog materijala, da su ravnih i glatkih površina i svetle boje koje se lako čiste, peru i dezinfikuju.

Član 5

U prostoriji za smeštaj uhvaćenih pasa i mačaka lutalica moraju biti izgrađeni boksovi ili postavljeni kavezi za smeštaj životinja sa uređajem za toplu i hladnu vodu i za odvođenje otpadnih voda. Prostorija se mora redovno čistiti i dezinfikovati, a pri niskim temperaturama zagrejavati.

Prostorija za smeštaj pribora i opreme za hvatanje pasa i mačaka lutalica i opreme za uklanjanje životinjskih leševa mora imati odgovarajući broj polica.

Prostorija za smeštaj sredstava za ubijanje pasa i mačaka lutalica, sredstava za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, kao i opreme za obavljanje poslova dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije mora imati odgovarajući broj polica i potreban broj staklenih ormara.

Član 6

Higijeničarska služba koja se bavi hvatanjem i uništavanjem pasa i mačaka lutalica koji se zateknu van stana, odnosno dvorišta držaoca, koristi savremeni pribor za rad i hvata ih bez zlostavljanja.

Uhvaćeni psi i mačke čuvaju se u prostoriji iz člana 3. stav 1. tačka 1. tri dana, a ukoliko to veterinarsko-sanitarni razlozi zahtevaju, i duže.

Član 7

Higijeničarska služba uhvaćene pse i mačke odmah obeležava, stavlja ih u zajedničke bokseve ili kaveze prema područjima na kojima su uhvaćeni, vodi podatke o datumu i mestu hvatanja životinja, zdravstvenom stanju i konačnom postupku sa uhvaćenim životinjama.

Psi koji budu uhvaćeni van stana, odnosno dvorišta držaoca, a imaju registarsku markicu na okovratniku moraju se smestiti u poseban boks prema područjima na kojima su uhvaćeni. Higijeničarska služba, u roku od 3 dana od dana hvatanja, obaveštava držaoca pasa o njihovom hvatanju.

Član 8

Na psima i mačkama koji se stavljaju u prostoriju iz člana 3. stav 1. tačka 1. mora se izvršiti dezinsekcija prilikom prijema i otpuštanja.

Posle isteka roka iz člana 7. stav 2. ovog pravilnika, a ukoliko držalac psa ili mačke ne preuzme ove životinje, psi i mačke se moraju usmrtiti na human način, osim pasa i mačaka koji su ustupljeni naučnoistraživačkim organizacijama.

Životinje se mogu preuzeti pod uslovom da su klinički zdrave i da je obavljena vakcinacija protiv besnila.

Član 9

Prevoz uhvaćenih pasa i mačaka lutalica, kao i leševa mora se obavljati specijalnim motornim transportnim sredstvom koje je:

1) hermetički zatvoreno i nepropustljivo, tako da onemogućava ispadanje životinja i leševa koji se prevoze;

2) da se lako pere, čisti i dezinfikuje i

3) da je vidno obeleženo.

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".