ODLUKA
O UTVRĐIVANJU OSNOVICE I STOPE DOPRINOSA (ČLANARINE) SREMSKOJ PRIVREDNOJ KOMORI ZA 2006. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 3/2006)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se način obezbeđenja sredstava za rad Sremske privredne komore (u daljem tekstu: Komore) obveznici, osnovica i visina doprinosa (članarine) kao i način obračunavanja uplate doprinosa (članarine) za 2006. godinu.

Član 2

Obveznici doprinosa (članarine) su sva preduzeća koja obavljaju delatnost radi sticanja dobiti i njihove poslovne zajednice, zemljoradničke zadruge i druge zadruge kao i drugi oblici udruživanja zemljoradnika, banke, preduzetnici, društva za osiguranje imovine i lica i drugi članovi Komore sa teritorije opština: Inđija, Irig, Pećinci, Ruma, Sremska Mitrovica, Stara Pazova i Šid, ako ovom odlukom nije drugačije određeno.

Obveznici doprinosa (članarine) su i delovi preduzeća, banaka i društva za osiguranje imovine i lica, čije je sedište na području za koje je Komora osnovana, a sedište matičnog preduzeća, banke ili društva čije su deo, nije na području ove komore.

Član 3

Obveznici iz člana 2. ove odluke obračunavaju i plaćaju doprinos (članarinu) Sremskoj privrednoj komori po stopi od 0,25%.

Izuzetno od stava 1. ove tačke, Zemljoradničke zadruge obračunavaju i plaćaju doprinos (članarinu) Okružnom zadružnom savezu Srema u skladu sa Odlukom tog saveza i po stopi koju utvrdi nadležni organ tog saveza.

Ostale zadruge i oblici zadružnog organizovanja plaćaju doprinos (članarinu) Komori po odredbama stava 1. ovog člana.

Članovi Komore - preduzeća i preduzetnici koji nemaju zaposlene radnike, kao i oni koji imaju do pet zaposlenih radnika plaćaju doprinos (članarinu) Komori u iznosu od 6.000,00 dinara za celu godinu.

Uplata godišnjeg iznosa se može izvršiti odjednom do 30. juna 2006. godine ili u jednakim mesečnim ratama.

Član 4

Osnovica po kojoj se plaća doprinos (članarina) čini isplaćena mesečna bruto zarada bez umanjenja po osnovu oslobađanja i olakšica.

Član 5

Članovi Komore koji ne izvrše obračun i uplatu doprinosa (članarine) u dospelom roku, iznos dospele obaveze uvećaće za rast cena na malo i to od dana dospeća, pa do uplate dugujućeg doprinosa.

Član 6

Doprinos (članarina) se uplaćuje na tekući račun Sremske privredne komore Sremska Mitrovica broj 355-1003279-07 koji je otvoren kod Vojvođanske banke a.d. Novi Sad, Filijala u Sremskoj Mitrovici; tekući račun Sremske privredne komore Sremska Mitrovica broj 205-61610-43 koji je otvoren kod Komercijalne banke a.d. Beograd, Filijala u Sremskoj Mitrovici; tekući račun Sremske privredne komore Sremska Mitrovica broj 310-326-11 koji je otvoren kod Continental banke a.d. Beograd, Filijala u Sremskoj Mitrovici; tekući račun Sremske privredne komore Sremska Mitrovica broj 160-39489-46 koji je otvoren kod Delta banke a.d. Beograd, Poslovna jedinica u Sremskoj Mitrovici; tekući račun Sremske privredne komore Sremska Mitrovica broj 340-32219-79 koji je otvoren kod Novosadske banke a.d. Beograd, Filijala u Sremskoj Mitrovici.

Član 7

Poslovna banka kod koje član Komore vrši isplatu zarada, izvršiće saglasno članu 9. stav 6. Zakona o platnom prometu ("Službenog lista SRJ", broj 3/2002) isplatu zarada uz podnošenje naloga za plaćanje članarine Sremskoj privrednoj komori Sremska Mitrovica.

Član 8

Usvajanjem ove odluke prestaje da važi Odluka o utvrđivanju osnovice i stope doprinosa (članarine) Sremskoj privrednoj komori za 2005. godinu objavljena u "Službenom glasniku RS", broj 137/2004 i "Službenom listu APV", broj 31/2004.

Član 9

Ovlašćuje se Upravni odbor Sremske privredne komore Sremska Mitrovica, da donosi izmene i dopune ove odluke ukoliko u toku 2006. godine dođe do promena koje bitnije utiču na finansiranje Komore.

Član 10

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjivaće se od 1. januara 2006. godine.