ODLUKA
O ORGANIZOVANJU RADNE ORGANIZACIJE "URBANIZAM" ZAVOD ZA URBANIZAM U NOVOM SADU KAO JAVNOG PREDUZEĆA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 29/2005 - prečišćen tekst)

Član 1

Radna organizacija "Urbanizam" Zavod za urbanizam sa p.o. iz Novog Sada, sa sedištem u Novom Sadu, Bulevar cara Lazara 3, upisana u registar Osnovnog suda udruženog rada u Novom Sadu (RUL 1 -1213) organizuje se kao javno preduzeće, radi obavljanja stručnih poslova urbanističkog planiranja i uređenja prostora i naselja.

Član 2

Javno preduzeće ne može da promeni oblik organizovanja bez prethodne saglasnosti Skupštine Grada Novog Sada.

Član 3

Poslovno ime pod kojim posluje Zavod za urbanizam u Novom Sadu (u daljem tekstu: Javno preduzeće) je: Javno preduzeće "Urbanizam" Zavod za urbanizam Novi Sad, Novi Sad.

Skraćeno poslovno ime Javnog preduzeća je: JP "Urbanizam".

Sedište Javnog preduzeća je u Novom Sadu, Bulevar cara Lazara broj 3.

U svom znaku, pečatu i logotipu Javno preduzeće može da koristi grb Grada Novog Sada.

Član 4

Odluku o promeni poslovnog imena i sedišta donosi Upravni odbor Javnog preduzeća, uz prethodnu saglasnost Skupštine Grada Novog Sada.

Član 5

Javno preduzeće obavlja delatnost prostornog i urbanističkog planiranja kao delatnost od značaja za rad organa Grada Novog Sada.

Pored delatnosti iz stava 1. ovog člana, Javno preduzeće obavlja i delatnosti:

- 74202: projektovanje, i

- 74203: inžinjering.

U okviru delatnosti iz stava 1. i 2. ovog člana, Javno preduzeće obavlja sledeće stručne poslove:

- izrađuje Prostorni plan Grada Novog Sada i prostorne planove opština,

- izrađuje urbanističke planove za teritoriju Grada Novog Sada,

- izrađuje urbanističke projekte,

- izrađuje odluke o izradi prostornog i urbanističkog plana, sa programom za izradu plana,

- obavlja stručne poslove po zahtevu i za potrebe Komisije za planove i izvršava stručne poslove koje ova komisija iz svoje nadležnosti poveri Javnom preduzeću,

- na zahtev nadležnog organa uprave obavlja stručne poslove na izradi izvoda iz urbanističkog plana i izrađuje urbanističke uslove za akt o urbanističkim uslovima,

- vrši proveru usklađenosti sa planom podnetih prijava radova za koje se ne pribavlja odobrenje za izgradnju i predloženih ispravki granica građevinskih parcela,

- prati i proučava pojave i promene u prostoru na teritoriji Grada Novog Sada, odnosno u Gradu Novom Sadu i naseljima u sastavu Grada Novog Sada,

- obezbeđuje obavljanje prethodnih radova za potrebe pripreme osnova i projekata od značaja za građenje naselja i uređenje prostora,

- prikuplja, sređuje, obrađuje, čuva i publikuje podatke od interesa za uređenje prostora i naselja i vodi informacione osnove o prostoru na teritoriji Grada Novog Sada,

- obavlja i druge stručne poslove u vezi sa primenom Zakona o planiranju i izgradnji na teritoriji Grada Novog Sada.

Pored stručnih poslova iz stava 3. ovog člana, Javno preduzeće pruža poslovne i tehničke usluge u oblasti ispitivanja tržišta u urbanoj izgradnji i ekonomske, organizacione i tehnološke usluge u urbanističkom i prostornom planiranju, projektovanju i urbanom razvoju i obavlja izdavačku i grafičku delatnost, bez upisa u Registar privrednih subjekata, kao delatnost koja se uobičajeno, u manjem obimu, obavlja uz urbanističko i prostorno planiranje i projektovanje.

Javno preduzeće može obavljati stručne poslove urbanističkog i prostornog planiranja i za druge korisnike, uz prethodno pribavljenu saglasnost Gradonačelnika Grada Novog Sada.

Član 6

Obavljanje pojedinih stručnih poslova iz člana 5. stav 3. alineja 8, 9. i 10, Javno preduzeće može posebnim ugovorom, na osnovu odluke Upravnog odbora Javnog preduzeća, ustupiti drugom preduzeću, odnosno organizaciji koja ispunjava propisane uslove za izradu urbanističke, odnosno druge odgovarajuće dokumentacije pod sledećim uslovima:

- da je takav, pojedini stručni posao predviđen godišnjim programom rada Javnog preduzeća i da su za izvršavanje tog posla obezbeđena potrebna sredstva;

- da preduzeće, odnosno organizacija kojoj se ustupa obavljanje pojedinog stručnog posla ima potvrđene stručne rezultate;

- da je zbog obima poslova ili drugih sličnih okolnosti racionalnije da se posao ustupi drugom preduzeću, odnosno organizaciji.

Član 7

Javno preduzeće može da promeni delatnost ako se tom promenom ne remeti obavljanje stručnih poslova iz člana 5. ove odluke.

Odluku o promeni delatnosti donosi Upravni odbor Javnog preduzeća većinom od ukupnog broja članova, uz prethodnu saglasnost Skupštine Grada Novog Sada.

Član 8

Stručne poslove urbanističkog planiranja i uređenja prostora Javno preduzeće obavlja pod uslovima i na način:

- da svoj plan i program rada i razvoja usklađuje sa programom razvoja Grada Novog Sada, programom rada Skupštine Grada Novog Sada i da uredno izvršava obaveze prema Skupštini Grada Novog Sada, kao osnivaču,

- da blagovremeno i kvalitetno obavlja stručne poslove,

- da u obavljanju stručnih poslova omogući ostvarivanje opšteg interesa,

- da svoja opšta akta o obavljanju delatnosti učini dostupnim javnosti objavljivanjem u "Službenom listu Grada Novog Sada", odnosno u sredstvima javnog informisanja,

- da svoj rad učini dostupan javnosti, tako što će sredstvima javnog informisanja dostavljati obaveštenja i podatke o uređenju prostora i naselja, o svom radu, načinu ostvarivanja prava korisnika usluga i o drugim pitanjima koja su od interesa za korisnike usluga Javnog preduzeća,

- da urbanističke planove i drugu urbanističku dokumentaciju u vezi stručnih poslova koje obavlja za Grad Novi Sad u propisanim, odnosno ugovorenim rokovima, predaje Gradskoj upravi za urbanizam i stambene poslove.

Radi stvaranja uslova za ostvarivanje prava i interesa korisnika usluga, Javno preduzeće svojim opštim aktima obezbeđuje takvu unutrašnju organizaciju rada, kojom se omogućava da se obaveštenja o urbanističkim planovima, njihovoj izradi, donošenju i sprovođenju, kao i drugi podaci u vezi sa obavljanje stručnih poslova daju u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva, odnosno da se po zahtevu korisnika odluči u roku propisanim zakonom i propisom donetim na osnovu zakona.

Član 9

Organi Javnog preduzeća su:  

- Upravni odbor, kao organ upravljanja,

- Direktor, kao organ poslovođenja, i

- Nadzorni odbor, kao organ nadzora.

Član 10

Direktora Javnog preduzeća postavlja i razrešava Skupština Grada Novog Sada na vreme od četiri godine, uz mogućnost ponovnog postavljenja.

Članove Upravnog i Nadzornog odbora imenuje i razrešava Skupština Grada Novog Sada.

Članovi Upravnog i Nadzornog odbora imenuju se na vreme od četiri godine, uz mogućnost ponovnog imenovanja.

Član 11

Upravni odbor Javnog preduzeća ima šest članova od kojih se dve trećine članova imenuje iz reda naučnika ili stručnjaka afirmisanih u oblasti iz delatnosti Javnog preduzeća i finansijskih stručnjaka, a jedna trećina članova se imenuje iz reda zaposlenih u Javnom preduzeću.

Član 12

Upravni odbor:

1. utvrđuje poslovnu politiku,

2. odlučuje o statusnim promenama,

3. odlučuje o smanjenju i povećanju glavnice,

4. odlučuje o osnivanju novih preduzeća,

5. usvaja izveštaj o poslovanju Javnog preduzeća i godišnji obračun,

6. donosi Statut, dugoročni i srednjoročni plan rada i razvoja i godišnji program poslovanja Javnog preduzeća,

7. donosi kriterijume za raspodelu dobiti i odlučuje o raspodeli dobiti,

8. donosi investicione odluke,

9. odlučuje o kupovini deonica, odnosno udela drugih preduzeća,

10. utvrđuje cenu usluga Javnog preduzeća,

11. odlučuje o obimu, kvalitetu i nivou usluga Javnog preduzeća,

12. odlučuje o uslovima za vršenje usluga Javnog preduzeća,

13. obavlja i druge poslove utvrđene zakonom, ovom odlukom i Statutom.

Gradonačelnik Grada Novog Sada daje saglasnost na akt Upravnog odbora kojim se utvrđuju cene usluga Javnog preduzeća.

Upravni odbor zaključuje Ugovor o radu sa direktorom preduzeća na osnovu rešenja o postavljenju direktora i akta Gradonačelnika Grada Novog Sada o utvrđivanju koeficijenta za obračun zarade.

Član 13

Direktor Javnog preduzeća:

1. organizuje i vodi poslovanje Javnog preduzeća,

2. zastupa Javno preduzeće,

3. stara se o zakonitosti rada Javnog preduzeća i odgovara za zakonitost rada Javnog preduzeća, i

4. obavlja i druge poslove utvrđene zakonom i Statutom Javnog preduzeća.

Član 14

Nadzorni odbor ima tri člana od kojih se jedan član imenuje iz reda zaposlenih u Javnom preduzeću.

Član 15

Nadzorni odbor Javnog preduzeća vrši nadzor nad zakonitošću rada Upravnog odbora i direktora, pregleda periodične i godišnje obračune i utvrđuje da li su sačinjeni u skladu sa propisima, daje mišljenje o predlozima za raspodelu dobiti, donosi Poslovnik o svom radu i obavlja i druge poslove utvrđene zakonom i Statutom Javnog preduzeća.

O rezultatu nadzora Nadzorni odbor podnosi izveštaj Skupštini Grada Novog Sada.

Član 16

Radi obezbeđivanja zaštite opšteg interesa u Javnom preduzeću, Skupština Grada Novog Sada daje saglasnost na:

1. Statut Javnog preduzeća,

2. statusne promene,

3. povećanje i smanjenje glavnice,

4. kriterijume za raspodelu dobiti,

5. dugoročni i srednjoročni plan rada i razvoja Javnog preduzeća,

6. godišnji program poslovanja Javnog preduzeća,

7. davanje garancija, avala, jemstva, zaloga i drugih sredstava obezbeđenja za poslove koji nisu iz okvira delatnosti od opšteg interesa,

8. ulaganje kapitala, i

9. akt o proceni vrednosti državnog kapitala i iskazivanju tog kapitala u akcijama, kao i na program i odluku o svojinskoj transformaciji.

Član 17

Pored poslova iz delokruga svoje osnovne delatnosti, utvrđenih ovom odlukom, Javno preduzeće je dužno da informiše javnost o stanju u oblasti urbanizma i uređivanja prostora, objavljivanjem informacija i oglasa u sredstvima javnog informisanja, stručnoj štampi i publicistici, kao i u svom informativnom glasilu.

Javno preduzeće je dužno da obezbeđuje uslove, način i rokove za izlaganje na javni uvid urbanističkog plana.

Član 18

Grad Novi Sad obezbeđuje sredstva potrebna za izvršavanje stručnih poslova utvrđenih ovom odlukom, iz sredstava za uređivanje i korišćenje građevinskog zemljišta i iz budžeta, po godišnjem, odnosno srednjoročnom programu izrade urbanističke dokumentacije, koji Skupština Grada Novog Sada usvaja u okviru programa uređivanja građevinskog zemljišta, izgradnje puteva i poslovnog prostora, na osnovu ugovora s Javnim preduzećem.

Drugi korisnici usluga Javnog preduzeća, na osnovu posebnih ugovora, obezbeđuju sredstva za finansiranje pojedinih programa i stručnih poslova koje za njihove potrebe obavlja Javno preduzeće.

Korisnicima usluga iz stava 2. ovog člana Javno preduzeće pruža usluge u skladu sa utvrđenim cenama svojih usluga.

Član 19

Dana 30. decembra 1989. godine prestale su da važe odgovarajuće odredbe Odluke o uslovima za poveravanje poslova od interesa za Grad Novi Sad Radnoj organizaciji "URBIS" Novi Sad ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 14/82), koje se odnose na oblast planiranja i uređenja prostora.

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o organizovanju Radne organizacije "Urbanizam" Zavod za urbanizam u Novom Sadu kao javnog preduzeća obuhvata:

1. Odluku o organizovanju Radne organizacije "Urbanizam" Zavod za urbanizam u Novom Sadu kao javnog preduzeća ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 26/89), koja je stupila na snagu 30. decembra 1989. godine. Iz ove odluke u prečišćen tekst nisu uneti:
- član 9. stav 2. koji glasi:
"Poslove poverene Radnoj organizaciji "Urbanizam" Zavod za urbanizam u Novom Sadu ugovorima, odnosno samoupravnim sporazumima zaključenim pre stupanja na snagu ove odluke, Javno preduzeće Zavod za urbanizam sa p.o. u Novom Sadu završiće pod uslovima i u rokovima utvrđenim tim ugovorima, odnosno samoupravnim sporazumima", i
- član 10. koji glasi:
"Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada";

2. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o organizovanju Radne organizacije "Urbanizam" Zavod za urbanizam u Novom Sadu kao javnog preduzeća ("Službeni list Opštine Novi Sad", broj 6/91), koja je stupila na snagu 21. marta 1991. godine. Iz ove odluke u prečišćen tekst nisu uneti:
- član 3. koji glasi:
"Lice imenovano na funkciju direktora do stupanja na snagu ove odluke obavlja tu funkciju do isteka mandata.
Preduzeće je dužno da svoj statut uskladi sa ovom odlukom u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.
Skupština Opštine Novi Sad će u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke imenovati članove upravnog odbora", i
- član 4. koji glasi:
"Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Opštine Novi Sad";

3. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o organizovanju Radne organizacije "Urbanizam" Zavod za urbanizam u Novom Sadu kao javnog preduzeća ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 14/96), koja je stupila na snagu 5. oktobra 1996. godine. Iz ove odluke u prečišćen tekst nisu uneti:
- član 14. koji glasi:
"Posle člana 9. dodaje se novi član 9a. koji glasi: "Skupština grada Novog Sada je dužna da u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke imenuje članove Nadzornog odbora.
Javno preduzeće je dužno da svoj Statut i druge akte uskladi u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke", i
- član 15. koji glasi:
"Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada";

4. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o organizovanju Radne organizacije "Urbanizam" Zavod za urbanizam u Novom Sadu kao javnog preduzeća ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 9/98), koja je stupila na snagu 8. maja 1998. godine. Iz ove odluke u prečišćen tekst nisu uneti:
- član 8. koji glasi:
"Skupština Grada Novog Sada izabraće članove Nadzornog odbora i još jednog člana Upravnog odbora.
Javno preduzeće je dužno da Statut i druge akte uskladi sa ovom odlukom u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke",
- član 9. koji glasi:
"Predsednik, članovi Upravnog odbora i direktor Javnog preduzeća izabrani pre stupanja na snagu ove odluke, ostaju na toj funkciji", i
- član 10. koji glasi:
"Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada";

5. Odluku o izmeni i dopuni Odluke o organizovanju Radne organizacije ''Urbanizam" Zavod za urbanizam u Novom Sadu kao javnog preduzeća ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 18/98), koja je stupila na snagu 5. novembra 1998. godine. Iz ove odluke u prečišćen tekst nisu uneti:
- član 2. koji glasi:
"Javno preduzeće će u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke dostaviti akt Upravnog odbora kojim se utvrđuju cene usluga Javnog preduzeća Izvršnom odboru radi davanja saglasnosti", i
- član 3. koji glasi:
"Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada";

6. Odluku o izmenama Odluke o organizovanju Radne organizacije "Urbanizam" Zavod za urbanizam u Novom Sadu kao javnog preduzeća ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 6/99), koja je stupila na snagu 11. juna 1999. godine. Iz ove odluke u prečišćen tekst nije unet član 2. koji glasi: "Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada";

7. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o organizovanju Radne organizacije "Urbanizam" Zavod za urbanizam u Novom Sadu kao javnog preduzeća (Službeni list Grada Novog Sada", broj 5/2002), koja je stupila na snagu 15. marta 2002. godine. Iz ove odluke u prečišćen tekst nisu uneti:
- član 7. koji glasi:
"Javno preduzeće je dužno da Statut i druga akta uskladi sa ovom odlukom u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke", i
- član 8. koji glasi:
"Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada";

8. Odluku o izmeni i dopuni Odluke o organizovanju Radne organizacije "Urbanizam" Zavod za urbanizam u Novom Sadu" kao javnog preduzeća ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 25/2002) koja je stupila na snagu 28. decembra 2002. godine. Iz ove odluke u prečišćen tekst nije unet član 2. koji glasi: "Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada";

9. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o organizovanju Radne organizacije "Urbanizam" Zavod za urbanizam u Novom Sadu kao javnog preduzeća ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 10/2004), koja je stupila na snagu 19. maja 2004. godine. Iz ove odluke u prečišćen tekst nisu uneti:
- član 3. koji glasi:
"Javno preduzeće je dužno da Statut i druga akta uskladi sa ovom odlukom u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke", i
- član 4. koji glasi:
"Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada";

10. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o organizovanju Radne organizacije "Urbanizam" Zavod za urbanizam u Novom Sadu kao javnog preduzeća ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 14/2005), koja je stupila na snagu 26. aprila 2005. godine. Iz ove odluke u prečišćen tekst nisu uneti:
- član 8. koji glasi:
"Javno preduzeće dužno je da Statut uskladi sa ovom odlukom u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke", i
- član 9. koji glasi:
"Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".