ODLUKA
O NOVČANOJ I MATERIJALNOJ POMOĆI PORODICI SA DECOM NA TERITORIJI GRADA NIŠA

("Sl. list grada Niša", br. 52/2005 - prečišćeni tekst i 101/2005)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se prava na novčanu i materijalnu pomoć porodici sa decom, nosioci prava, kao i uslovi i način ostvarivanja ovih prava.

Prava na novčanu i materijalnu pomoć porodici sa decom čine prava roditelja i dece koja se ustanovljavaju radi:

- podsticaja rađanja dece na teritoriji grada Niša,

- poboljšanja uslova za zadovoljavanje osnovnih potreba dece,

- posebne podrške porodici sa duplim blizancima, trojkama i četvorkama.

II PRAVA, USLOVI I POSTUPAK OSTVARIVANJA PRAVA

Član 2

Prava na novčanu i materijalnu pomoć porodici u smislu ove odluke su:

- pravo na jednokratnu novčanu pomoć za prvorođeno dete,

- pravo na novčanu pomoć za duple blizance, trojke i četvorke,

- pravo na paket za novorođenče,

- pravo na novogodišnji paket prvorođenom detetu u Novoj godini.

1. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć za prvorođeno dete

Član 3

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 20.000 dinara ostvaruje majka za svoje prvorođeno dete pod uslovom:

1) da je dete majci, po redosledu rođenja, prvo rođeno dete,

2) da majka ima prebivalište, odnosno boravište, ako je izbeglica ili raseljeno lice sa teritorije Kosova i Metohije, na teritoriji grada Niša u trenutku rođenja deteta,

3) da se majka neposredno brine o detetu.

U slučaju da majka nije živa, da je napustila dete ili da je iz opravdanih razloga sprečena da neposredno brine o detetu, pravo umesto majke deteta može ostvariti otac deteta, hranitelj ili staratelj, ukoliko ima prebivalište, odnosno boravište, ako je izbeglica ili raseljeno lice sa teritorije Kosova i Metohije, na teritoriji grada i neposredno brine o detetu.

Redosled rođenja deteta utvrđuje se prema broju živorođene dece majke u momentu podnošenja zahteva.

Član 4

Zahtev za ostvarivanje ovog prava podnosi se, u roku od 90 dana od dana rođenja deteta, upravi nadležnoj za dečiju zaštitu, koja rešenjem odlučuje o priznavanju prava i isplati novčane pomoći.

Uz zahtev se prilaže:

1) izvod iz matične knjige rođenih za dete,

2) overena fotokopija lične karte majke, odnosno overena fotokopija izbegličke legitimacije ako je majka izbeglica, ili overena fotokopija legitimacije interno raseljenog lica i uverenje o boravištu, ako je majka raseljeno lice sa teritorije Kosova i Metohije,

3) overena izjava da neposredno brine o detetu,

4) broj tekućeg računa ili štedne knjižice podnosioca zahteva.

Protiv rešenja kojim se odlučuje o pravu na jednokratnu novčanu pomoć, može se izjaviti žalba, koja se podnosi prvostepenom organu u roku od 8 dana od prijema rešenja.

Po žalbi odlučuje organ grada nadležan za odlučivanje u drugom stepenu.

Član 5

Isplata jednokratne novčane pomoći izvršiće se na tekući račun ili štednu knjižicu majke u roku od deset dana od pravosnažnosti rešenja o priznavanju prava.

2. Novčana pomoć porodici sa duplim blizancima, trojkama i četvorkama

Član 6

Porodice sa duplim blizancima, trojkama i četvorkama, imaju pravo na novčanu pomoć u mesečnom iznosu jedne prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa, isplaćene u gradu Nišu, za prethodni mesec, ukoliko ispunjavaju sledeće uslove:

a) da majka u trenutku rođenja dece ima prebivalište na teritoriji grada Niša,

b) da deca, za vreme korišćenja prava na novčanu pomoć, imaju prebivalište na teritoriji grada Niša,

c) da roditelj koji se neposredno brine o deci ima prebivalište na teritoriji grada Niša za vreme korišćenja prava na novčanu pomoć.

Novčana pomoć porodici sa duplim blizancima, trojkama i četvorkama isplatiće se u dvostrukom iznosu za mesec u kome počinje školska godina porodicama sa decom na redovnom školovanju.

Pravo na novčanu pomoć pripada porodicama sa duplim blizancima, trojkama i četvorkama najduže do navršene 19 godine života dece pod uslovom da su deca na redovnom školovanju.

U slučaju da majka nije živa, da je napustila dete ili da je iz opravdanih razloga sprečena da neposredno brine o detetu, pravo umesto majke deteta može ostvariti otac deteta, hranitelj ili staratelj, ukoliko su ispunjeni uslovi iz stava 1. ovog člana.

Član 7

Zahtev za ostvarivanje prava na novčanu pomoć podnosi roditelj, hranitelj ili staratelj upravi nadležnoj za dečiju zaštitu koja rešenjem odlučuje o priznavanju prava i isplati pomoći.

Uz zahtev se prilaže:

1) izvod iz matične knjige rođenih za decu,

2) overena fotokopija lične karte za majku odnosno lice koje se neposredno brine o deci,

3) potvrda o prebivalištu za decu,

4) potvrda da su deca na redovnom školovanju,

5) broj tekućeg računa ili štedne knjižice podnosioca zahteva.

Protiv rešenja kojim se odlučuje o pravu na novčanu pomoć porodici sa duplim blizancima, trojkama i četvorkama, može se izjaviti žalba, koja se podnosi prvostepenom organu u roku od 8 dana od prijema rešenja.

Po žalbi odlučuje organ grada nadležan za odlučivanje u drugom stepenu.

Pravo na novčanu pomoć porodicama priznaje se prvog narednog meseca od meseca u kom je podnet zahtev.

Isplata novčane pomoći porodici sa duplim blizancima, trojkama i četvorkama vrši se na tekući račun ili štednu knjižicu podnosioca zahteva.

Nosioci prava na kraju svake kalendarske godine obnavljaju zahtev za novčanu pomoć sa potrebnom dokumentacijom. Nadležna uprava o podnetom zahtevu odlučuje rešenjem u kome navodi i vreme njegovog važenja.

3. Paket za novorođenče

Član 8

Pravo na paket za novorođenče ostvaruje roditelj, hranitelj ili staratelj za svako novorođeno dete, upisom u matičnu knjigu rođenih koja se vodi za teritoriju grada Niša, pod uslovom da ima prebivalište, odnosno boravište, ako je izbeglica ili raseljeno lice sa Kosova i Metohije, na teritoriji grada.

Paket za novorođenče sadrži neophodnu opremu za novorođenče u vrednosti od 30% od prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa, isplaćene u gradu Nišu, za prethodni mesec na dan pokretanja javne nabavke.

Paket za novorođenče se uručuje prilikom prijave rođenja deteta nadležnoj upravi.

4. Novogodišnji paket

Član 9

Prvorođeno dete na Ginekološko-akušerskoj klinici u Nišu u Novoj godini, stiče pravo na novogodišnji paket, bez obzira gde majka deteta ima prebivalište.

Novogodišnji paket u ime grada, majci deteta, uručuje Gradonačelnik.

Paket za prvorođeno dete sadrži opremu u visini prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa, isplaćene u gradu Nišu, za prethodni mesec.

 

Samostalni član Odluke o izmeni
Odluke o novčanoj i materijalnoj pomoći porodici sa decom na teritoriji grada Niša

("Sl. list grada Niša", br. 101/2005)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Niša".

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o novčanoj i materijalnoj pomoći porodici sa decom na teritoriji grada Niša, obuhvata:
1. Odluku o novčanoj i materijalnoj pomoći porodici sa decom na teritoriji grada Niša ("Službeni list grada Niša", broj 66/2003). Iz ovog teksta nije unet u prečišćen tekst član 10, kojim je utvrđeno kada ta odluka stupa na snagu.
2. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o novčanoj i materijalnoj pomoći porodici sa decom na teritoriji grada Niša, ("Službeni list grada Niša", broj 49/2005), iz koje su izostavljeni član 6, kojim je ovlašćena Služba za poslove skupštine, gradskog veća, propise i međunarodnu saradnju da sačini i objavi prečišćeni tekst i član 7, kojim je utvrđeno kada ta odluka stupa na snagu.