ODLUKA
O IZRADI PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE SLIVA AKUMULACIJE "KLJUČ"

("Sl. glasnik RS", br. 6/2006)

1. Pristupa se izradi Prostornog plana područja posebne namene sliva akumulacije "Ključ" (u daljem tekstu: Prostorni plan).

2. Cilj donošenja Prostornog plana je utvrđivanje dugoročne koncepcije organizacije, uređenja, zaštite i korišćenja slivnog područja akumulacije Ključ na reci Šumanki; racionalno korišćenje i očuvanje prirodnih resursa; zaštita i unapređenje životne sredine, prirodnih i nepokretnih kulturnih dobara; valorizacija komplementarnih pogodnosti područja za razvoj; prostorni, saobraćajni, privredni i drugi oblici integracije područja sa okruženjem.

3. Prostornim planom obuhvaćeno je slivno područje reke Šumanke, koje čine delovi teritorije opština Leskovac, Lebane i Medveđa, i to: na teritoriji opštine Leskovac cele katastarske opštine Barje, Gagince, Melovo, Oruglica i Ravni Del; na teritoriji opštine Lebane cele katastarske opštine Buvce, Grgurovce, Drvodelj, Klajić, Lipovica; Poroštica, Radevce i Rafuna; na teritoriji opštine Medveđa cele katastarske opštine Gornja Lapaštica, Đulekare i Marovac.

Područje Prostornog plana dato je na grafičkom prikazu, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

4. Koncepcija Prostornog plana biće zasnovana na studijskoj, prostorno-planskoj i urbanističkoj dokumentaciji, kao i na rezultatima dosadašnjih istraživanja u oblasti planiranja i zaštite životne sredine.  

5. Nosilac izrade Prostornog plana je Republička agencija za prostorno planiranje.

Nosilac izrade Prostornog plana dužan je da obezbedi pribavljanje mišljenja, uslova i saglasnosti nadležnih organa i organizacija propisanih zakonom, kao i da osigura saradnju i usaglašavanje stavova sa svim relevantnim subjektima planiranja.

6. Ministarstva, posebne organizacije, javna preduzeća i ustanove nadležne za poslove zaštite prirode, zaštite spomenika kulture, saobraćaja i telekomunikacija, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, energetike i drugi zainteresovani organi i organizacije, dostaviće u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke sve raspoložive podatke, uslove i dokumentaciju iz delokruga svoga rada nosiocu izrade Prostornog plana.

7. Rok za izradu Prostornog plana je deset meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

8. Sredstva za izradu Prostornog plana obezbediće Republička agencija za prostorno planiranje.

9. Predlog Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u zgradama skupština opština Leskovac, Lebane i Medveđa.

10. Program za izradu Prostornog plana i Odluka o izradi strateške procene uticaja na životnu sredinu Prostornog plana odštampani su uz ovu odluku i čine njen sastavni deo.

11. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomene

Program izrade Prostornog plana područja posebne namene sliva akumulacije "Ključ", objavljen je u "Sl. glasniku RS", br. 6/2006, str. 9-43.