ODLUKA
O UTVRĐIVANJU I KORIŠĆENJU MESTA ZA POSTAVLJANJE PLOVNOG OBJEKTA NA DELU OBALE I VODENOG PROSTORA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA

("Sl. list grada Beograda", br. 29/2005)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se utvrđivanje i korišćenje mesta za postavljanje plovnih objekata na delu obale i vodenog prostora na teritoriji grada Beograda.

Član 2

Plovni objekat u smislu ove odluke je ploveće postrojenje bez sopstvenog pogona, koje po nameni nije predviđeno za česta premeštanja sa jednog mesta na drugo, niti za vršenje posebnih radova na unutrašnjim vodama, kao što su: restoran na vodi, kupatilo, dok, pristan, hangar za čamce, i slično (u daljem tekstu: plovni objekat).

Član 3

Za držanje i korišćenje plovnog objekta plaća se lokalna komunalna taksa u skladu sa odlukom Skupštine grada Beograda i druge naknade u skladu sa zakonom i drugim propisima.

II PLAN MESTA ZA POSTAVLJANJE PLOVNOG OBJEKTA

Član 4

Deo obale i vodenog prostora na teritoriji grada Beograda na kome se može postaviti plovni objekat određuje se planom mesta za postavljanje plovnog objekta na delu obale i vodenog prostora na teritoriji grada Beograda (u daljem tekstu: plan).

Član 5

Plan donosi Skupština grada Beograda za period od četiri godine.

Plan priprema organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za komunalne poslove u saradnji sa organizacionim jedinicama Gradske uprave nadležnim za poslove urbanizma i za zaštitu životne sredine.

Izradu plana organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za komunalne poslove poverava stručnoj organizaciji.

Stručna organizacija iz stava 3. ovog člana u toku izrade plana pribavlja mišljenje gradskih opština koje svojim područjem izlaze na delove obale i vodenog prostora na rekama na teritoriji grada Beograda i republičkog organa nadležnog za bezbednost plovidbe.

Plan definiše zonu, mesta unutar zone na kojima se može postaviti plovni objekat, njegovu vrstu, namenu i pravila postavljanja, u skladu sa uslovima republičkog organa nadležnog za bezbednost plovidbe, Uprave protivpožarne policije, JVP "Srbijavode", Ustanove za održavanje plovnih puteva "Plovput", JP "Elektrodistribucija Beograd", JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija", JKP "Gradska čistoća", JKP "Zelenilo Beograd", Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i drugih preduzeća koja vrše komunalne delatnosti na području pojedinih gradskih opština.

Plan definiše zonu za odlaganje uklonjenih objekata.

Plan se izrađuje u razmeri 1:5.000 i 1:500.

Član 6

Planom određeno mesto za postavljanje plovnog objekta mora biti udaljeno:

- od reni bunara u prečniku 120 m,

- od cevastih bunara u prečniku 50 m,

- od vodozahvata 800 m uzvodno i 50 m nizvodno, odnosno u zavisnosti od uslova nadležnog javnog komunalnog preduzeća,

- najmanje od mosta uzvodno 100 m i nizvodno 50 m,

- od gradske plaže 500 m uzvodno i 200 m nizvodno,

- od obalnih rampi uzvodno i nizvodno 50 m,

- od drugog plovnog objekta 10 - 15 m.

Član 7

Na mestu za postavljanje plovnog objekta mora da postoji dovoljno dubine pri svakom vodostaju, u skladu sa nautičko-tehničkim uslovima nadležne Kapetanije pristaništa i vodoprivrednim uslovima JVP "Srbijavode".

III POSTUPAK ZA DOBIJANJE MESTA ZA POSTAVLJANJE PLOVNOG OBJEKTA

Član 8

Mesto za postavljanje plovnog objekta u određenoj zoni sadržano u planu dodeljuje se na korišćenje vlasniku plovnog objekta na osnovu javnog konkursa (u daljem tekstu: konkurs).

Član 9

Konkurs raspisuje i sprovodi komisija koju obrazuje gradonačelnik grada Beograda.

Komisija ima predsednika i četiri člana.

Stručno-administrativne poslove za potrebe komisije vrši organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za komunalne poslove.

Član 10

Konkurs se objavljuje u najmanje dva dnevna lista koja izlaze u Beogradu.

Konkurs obavezno sadrži:

- određenje zone gde se može postaviti plovni objekat, namenu zone i mesto za postavljanje plovnog objekta;

- vrstu plovnog objekta;

- uslove iz plana u pogledu veličine, izgleda i opremljenosti plovnog objekta;

- uslove koje moraju ispuniti vlasnici plovnog objekta zainteresovani za mesto;

- adresu organizacione jedinice Gradske uprave kojoj se dostavlja prijava;

- rok za dostavljanje prijave;

- kriterijume za rangiranje prijava;

- rok u kome će podnosioci prijava biti obavešteni o izvršenom izboru.

Član 11

Pravo učešća na konkursu ima vlasnik plovnog objekta, ako:

- poseduje važeću plovidbenu dozvolu izdatu od strane nadležne Kapetanije pristaništa, u skladu sa zakonom;

- dostavi skicu - projekat i fotografiju plovnog objekta;

- je registrovan za obavljanje odgovarajuće delatnosti kod nadležnog organa;

- je izmirio dospele obaveze prema Gradu.

Vlasnik plovnog objekta uz prijavu na konkurs dostavlja dokaze o ispunjenosti uslova iz stava 1. ovog člana.

Član 12

Komisija utvrđuje rang listu vlasnika plovnih objekata - učesnika konkursa za dodelu na korišćenje mesta za postavljanje plovnog objekta.

Učesnik konkursa rangira se na osnovu sledećih kriterijuma:

- dužina posedovanja plovnog objekta sa važećom plovidbenom dozvolom;

- ukupan prihod podnosioca prijave u toku prethodne godine;

- broj stalno zaposlenih radnika kod podnosioca prijave u prethodnoj godini;

U slučaju da dva učesnika konkursa imaju isti broj bodova, prednost ima učesnik koji ima veći broj bodova ostvaren prema redosledu kriterijuma iz stava 2. ovog člana.

Član 13

Prigovor na utvrđenu rang listu iz člana 12. ove odluke podnosi se Gradskom veću preko organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za komunalne poslove.

Po konačnosti rang-liste iz stava 1. ovog člana, vlasnik plovnog objekta kome je dodeljeno mesto za postavljanje plovnog objekta, dužan je da u roku od 15 dana od dana prijema obaveštenja Komisije, dostavi organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za komunalne poslove, odgovarajuće saglasnosti nadležnih javnih preduzeća i drugih nadležnih organa iz člana 5. stav 5. ove odluke, kao i dokaze o plaćenim premijama polise za osiguranje od požara i polise za osiguranje od odgovornosti prema trećim licima i stvarima.

Član 14

Organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za komunalne poslove na osnovu konačne rang-liste i saglasnosti nadležnih javnih preduzeća i drugih nadležnih organa iz člana 5. stav 5. ove odluke, po redosledu prvenstva utvrđenom u rang-listi, donosi rešenje kojim se vlasniku plovnog objekta odobrava postavljanje plovnog objekta, na mestu određenom tim rešenjem, u skladu sa planom.

Rešenje iz stava 1. ovog člana, pored mesta za postavljanje, sadrži podatke o vlasniku i vrsti plovnog objekta koji se postavlja, sa pripadajućom tehničkom dokumentacijom.

Rešenjem se određuje rok u kojem je vlasnik plovnog objekta dužan da postavi plovni objekat, koji ne može biti duži od 30 dana.

Rešenje se donosi za period od četiri godine.

Član 15

Organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za komunalne poslove vodi evidenciju o izdatim rešenjima iz člana 14. ove odluke i dužna je da jedan primerak svakog izdatog rešenja dostavi organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za inspekcijske poslove, JVP "Srbijavode" i Kapetaniji pristaništa.

IV OBAVEZE VLASNIKA PLOVNOG OBJEKTA

Član 16

Vlasnik plovnog objekta - korisnik mesta utvrđenog planom dužan je da odmah, a najkasnije u roku od 15 dana po dobijanju rešenja iz člana 14. ove odluke:

- priključi objekat na elektro i vodovodnu mrežu;

- obezbedi kontejner za čvrste otpatke i zaključi ugovor sa JKP "Gradska čistoća" odnosno drugim nadležnim komunalnim preduzećem za odnošenje tih otpadaka;

- obezbedi tank za otpadne vode i zaključi ugovor sa JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija", odnosno drugim nadležnim komunalnim preduzećem za njegovo redovno pražnjenje.

Javno odnosno drugo nadležno komunalno preduzeće plovni objekat ne može priključiti na odgovarajuću mrežu bez rešenja o određivanju mesta za postavljanje plovnog objekta.

Član 17

Ako vlasnik plovnog objekta ne ispuni obaveze iz člana 16. ove odluke u propisanom roku, izdato rešenje prestaje da važi.

Organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za komunalne poslove rešenjem utvrđuje da je rešenje kojim se određuje mesto za postavljanje plovnog objekta prestalo da važi, a potom izdaje rešenje sledećem učesniku u tom javnom konkursu prema redosledu iz rang-liste iz člana 12. ove odluke.

Član 18

Vlasnik plovnog objekta obavezan je da plovni objekat redovno održava u ispravnom stanju, boji ga i zaštićuje od vlage i vode, da uklanja otpatke oko objekta i nanos reke i da obezbedi da prilaz plovnom objektu i plovni objekat bude osvetljen tako da izvor svetlosti, svojim položajem i jačinom, ne ugrožava plovidbu rekom.

Vlasnik plovnog objekta dužan je da vrši prilaz do plovnog objekta radi snabdevanja, u skladu sa posebnim aktom koji donosi organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove saobraćaja.

Član 19

Kada istekne rok za koji je doneto rešenje ili rešenje prestane da važi pre isteka perioda za koji je doneto, vlasnik plovnog objekta dužan je odmah, a najkasnije u roku od 20 dana da:

1) delove obale i vodenog prostora dovede u prvobitno stanje i

2) prestane da koristi vodovodne instalacije, pristupni put i obezbedi njihovo nesmetano korišćenje.

Ukoliko vlasnik plovnog objekta ne postupi u skladu sa odredbama iz stava 1. tačka 2. ovog člana, Javno komunalno preduzeće "Beogradski vodovod i kanalizacija" dužno je da mu po nalogu komunalnog inspektora, isključi korišćenje vodovodnih instalacija.

V UKLANJANJE PLOVNOG OBJEKTA

Član 20

Vlasnik plovnog objekta dužan je da isti ukloni po nalogu komunalnog inspektora grada kada:

- nema rešenje o postavljanju plovnog objekta;

- nema rešenje o postavljanju plovnog objekta izdato u skladu sa odredbama ove odluke;

- je plovni objekat postavljen suprotno rešenju iz člana 14. ove odluke;

- se plovni objekat koristi suprotno rešenju, a u ostavljenom roku vlasnik ne otkloni naložene nedostatke.

Član 21

Ukoliko vlasnik plovnog objekta isti ne ukloni u skladu sa članom 20. ove odluke, plovni objekat, o trošku njegovog vlasnika, ukloniće komunalna inspekcija grada.

Uklonjeni plovni objekat izmešta se u zonu predviđenu planom.

Član 22

Ukoliko vlasnik plovnog objekta ni posle dva uzastopna pisana obaveštenja ne preuzme prinudno uklonjeni plovni objekat, organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za komunalne poslove, organizovaće prodaju plovnog objekta na javnoj licitaciji.

Od sredstava dobijenih prodajom na javnoj licitaciji namiruju se troškovi prinudnog uklanjanja plovnog objekta.

Član 23

Vlasnik plovnog objekta obavezan je da plovni objekat ukloni u roku od pet dana od dana dobijanja pisanog obaveštenja od organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za komunalne poslove, kada se privremeno izvode neodložni radovi na tom delu obale i vodenog prostora.

Ukoliko vlasnik plovnog objekta ne ukloni objekat u roku iz stava 1. ovog člana, komunalna inspekcija grada ukloniće plovni objekat o trošku vlasnika.

VI ZABRANE

Član 24

Zabranjeno je:

- postavljanje plovnog objekta bez rešenja i suprotno rešenju iz člana 14. ove odluke;

- postavljanje plovnog objekta van mesta određenog rešenjem;

- prljanje vodenog toka i dela obale ispred plovnog objekta;

- ispuštanje otpadne (tehnološke) vode u reku;

- privezivanje plovnog objekta za kamen, drvo, klupu ili neki drugi predmet;

- oštećivanje obale ispred i oko plovnog objekta;

- kretanje motornog vozila vlasnika ili posetioca plovnog objekta odbrambenim nasipom pored plovnog objekta;

- parkiranje vozila vlasnika i posetioca plovnog objekta mimo parking površina.

VII NADZOR

Član 25

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za komunalne poslove.

Inspekcijski nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrši komunalna inspekcija grada.

VIII KAZNENE ODREDBE

Član 26

Novčanom kaznom od 5.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1) postavi plovni objekat bez rešenja (član 14),

2) ne pribavi saglasnosti nadležnih javnih preduzeća i drugih nadležnih organa iz člana 5. stav 5. ove odluke ili ne priključi plovni objekat na elektro i vodovodnu mrežu (član 16. stav 1. alineja 1),

3) ne obezbedi kontejnere za čvrste otpatke i ne zaključi ugovor sa JKP "Gradska čistoća" odnosno drugim nadležnim komunalnim preduzećem za odnošenje tih otpadaka (član 16. st. 1. alineja 2.),

4) ne obezbedi tank za otpadne vode i ne zaključi ugovor sa JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija", odnosno drugim nadležnim komunalnim preduzećem (član 16. stav 1. alineja 3.),

5) ne dovede delove obale i vodenog prostora u prvobitno stanje (član 19. stav 1. tačka 1),

6) ne prestane da koristi instalacije i pristupni put (član 19. st. 1. tač. 2.),

7) ne ukloni plovni objekat (član 20),

8) ne ukloni plovni objekat u propisanom roku u slučaju predviđenom članom 23. ove odluke,

9) postavi plovni objekat van mesta određenog (član 24. alineja 2),

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom od 250 do 25.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 2.500 do 250.000 dinara.

Član 27

Novčanom kaznom od 5.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj javno odnosno drugo nadležno komunalno preduzeće iz člana 16. stav 1. ove odluke koje odobri priključenje na elektro ili vodovodnu mrežu vlasniku plovnog objekta koji nema rešenje o određivanju mesta za postavljanje plovnog objekta.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u javnom preduzeću novčanom kaznom od 250 do 25.000 dinara.

Član 28

Novčanom kaznom od 10.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice i preduzetnik, ako:

1) plovni objekat ne održava u ispravnom stanju, ne boji ga i ne zaštićuje od vlage i vode, ne uklanja otpatke oko objekta i nanos reke i ne obezbedi odgovarajuće osvetljenje prilaza i plovnog objekta (član 18. stav 1.),

2) ukoliko vrši prilaz do plovnog objekta radi snabdevanja suprotno odredbama posebnog akta koji donosi organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove saobraćaja (član 18. stav 2),

3) prlja vodeni tok i pripadajući deo obale (član 24. alineja 3.),

4) ispušta otpadne vode u reku (član 24. alineja 4),

5) plovni objekat priveže za kamen, drvo, klupu ili drugi predmet (član 24. alineja 5)

6) oštećuje obalu ispred i oko plovnog objekta (član 24. alineja 6),

7) motornim vozilom saobraća na odbrambenom nasipu pored plovnog objekta (član 24. alineja 7),

8) motorno vozilo parkira mimo parking površina (član 24. alineja 8).

Za prekršaj iz stava 1. tačke 3-8. ovog člana, kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 2.500 dinara.

Kaznu iz stava 1. i 2. ovog člana na licu mesta naplaćuje komunalni inspektor.

IX PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 29

Skupština grada Beograda doneće plan iz člana 4. ove odluke u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 30

Gradonačelnik grada Beograda obrazovaće komisiju iz člana 9. ove odluke u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu plana.

Član 31

Komisija će raspisati konkurs za dodelu mesta za postavljanje plovnih objekata u skladu sa planom i ovom odlukom u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu plana.

Član 32

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi član 39a. Odluke o opštem uređenju grada ("Službeni list grada Beograda", br. 32/87, 3/88, 25/I/88, 11/89, 13/90, 15/91, 23/92, 9/93, 25/95, 29/93, 31/93, 4/94, 5/94, 2/95, 6/99 i 11/05).

Član 33

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".