ODLUKA
O IZRADI STRATEŠKE PROCENE UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU PROGRAMA ZAŠTITE I RAZVOJA NACIONALNOG PARKA FRUŠKA GORA ZA PERIOD 2006-2010. GODINA

("Sl. glasnik RS", br. 8/2006)

1. Donosi se odluka o izradi strateške procene programa zaštite i razvoja Nacionalnog parka Fruška gora, za period 2006-2010. godina.

2. Strateška procena se vrši za zaštićeno prirodno dobro - Nacionalni park Fruška gora.

3. U programu zaštite i razvoja Nacionalnog parka Fruška gora za period 2006-2010. godina, u okviru strateške procene pitanja koja će biti razmatrana su:

- zaštita prirodnih i kulturno-istorijskih vrednosti,

- zaštita, unapređenje, korišćenje i upravljanje prirodnim resursima (šume, vode, zemljište, vazduh, lovna fauna i ribolovna fauna),

- planiranje, izgradnja, uređenje i sanacija područja,

- zaštita posebnih vrednosti i monitoring, i

- posebni programi i prioritetni zadaci koji su u funkciji zaštite i razvoja Nacionalnog parka Fruška gora.

4. Ovlašćuje se direktor JP "Nacionalni park Fruška gora" da u skladu sa odredbama Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu i Zakona o javnim nabavkama izvrši izbor nosioca izrade o strateškoj proceni.

5. Izveštaj o strateškoj proceni mora sadržati: polazne osnove; opšte i posebne ciljeve i izbor indikatora; procenu mogućih uticaja korišćenja i upravljanja prirodnim resursima sa opisom mera predviđenih za smanjenje uticaja na životnu sredinu; smernice za osnovne i programe flore i faune, program praćenja stanja životne sredine (monitoring); prikaz načina odlučivanja i zaključke do kojih se došlo tokom izrade izveštaja.

6. Za sprovođenje ove odluke zadužuje se direktor preduzeća, koji će obezbediti učešće zainteresovanih organa, organizacija i javnosti, u skladu sa zakonom i razraditi konkretne mere i odrediti nosioce poslova na izradi zadataka vezanih za program.

7. Odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".