PRAVILNIK
O IZGLEDU SLUŽBENOG ODELA CARINSKIH SLUŽBENIKA

("Sl. glasnik RS", br. 8/2006)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se izgled službenog odela carinskih službenika.

Član 2

Službeno odelo carinskih službenika je carinska uniforma i radno odelo.

Carinska uniforma je zimska i letnja.

Zimska carinska uniforma za muškarce sastoji se od: vetrovke sa uloškom, kišnog mantila sa kapuljačom, odela (sako i pantalone), košulje dugih rukava, kravate, vunenog džempera, vunenog pulovera bez rukava, šapke, beretke, podkape, vunenog šala, kožnih rukavica, dubokih kožnih cipela sa gumenim đonom i kožnog kaiša (Prilog br. 1).

Letnja carinska uniforma za muškarce sastoji se od: odela (sako i pantalone), košulje dugih rukava, košulje kratkih rukava, kravate, šapke, beretke, plitkih kožnih cipela sa kožnim đonom, plitkih kožnih cipela sa gumenim đonom i kožnog kaiša (Prilog br. 2).

Zimska carinska uniforma za žene sastoji se od: vetrovke sa uloškom, kišnog mantila sa kapuljačom, odela (blejzer, suknja i pantalone), košulje dugih rukava, marame, vunenog džempera, vunenog pulovera bez rukava, pokrivke za glavu, podkape, vunenog šala, kožnih rukavica, kožnih kratkih čizama sa gumenim đonom i kožnog kaiša (Prilog br. 3).

Letnja carinska uniforma za žene sastoji se od: odela (blejzer, suknja i pantalone), košulje dugih rukava, košulje kratkih rukava, marame, pokrivke za glavu, plitkih kožnih cipela sa kožnim đonom, plitkih kožnih cipela sa gumenim đonom i kožnog kaiša (Prilog br. 4).

Član 3

Carinska uniforma ovlašćenih carinskih službenika pored uniforme iz člana 2. ovog pravilnika, sastoji se i od: bluzona sa pantalonama, štepanog prsluka, kombinezona i kačketa (Prilog br. 5).

Član 4

Boje carinske uniforme su: siva - odelo (sako, odnosno blejzer i pantalone, odnosno suknja), kišni mantil, vetrovka, bluzon sa pantalonama, štepani prsluk, šapka, beretka, kačket i ženska pokrivka za glavu; svetlosiva u kombinaciji sa srednjesivom - košulja; teget - kravata i marama; tamnoteget - džemper, pulover bez rukava, podkapa i šal i crna - rukavice, kaiš, zimska i letnja obuća.

Član 5

Oznake na carinskoj uniformi su: značka, oznaka na kapi, amblem i oznake na epoletama.

Član 6

Radno odelo za muškarce sastoji se od: odela (sako i pantalone), košulje dugih rukava, košulje kratkih rukava, kravate, radnog kombinezona, radnog mantila, rukavica za rad, radne kape i zaštitne obuće.

Radno odelo za žene sastoji se od: odela (blejzer, suknja i pantalone), košulje dugih rukava, košulje kratkih rukava, marame, radnog mantila, rukavica za rad, radne kape, odnosno marame i zaštitne obuće.

Boja radnog odela je siva, teget, braon, crna ili bež, a boja košulje, kravate i marame se prilagođava boji radnog odela.

Zimsko radno odelo ovlašćenih carinskih službenika koji rade na poslovima unutrašnje kontrole je crne boje i sastoji se od: duže jakne sa kapuljačom i duksa sa patent zatvaračem, pantalona, majice, polo majice, košulje, prsluka, kratke jakne, kape, podkape, rukavica, torbe, opasača/podopasača, pododela (donji veš), čizama i čarapa.

Letnje radno odelo ovlašćenih carinskih službenika koji rade na poslovima unutrašnje kontrole je bež boje i sastoji se od: jakne i pantalona, majice, košulje, prsluka, kape, torbe, opasača/podopasača, čizama i čarapa.

Radno odelo carinskih službenika u bifeu je crne boje i sastoji se od: odela (sako, odnosno blejzer, prsluk i pantalone, odnosno suknja), bele košulje i kravate, odnosno ešarpe.

Član 7

Prilozi br. 1-5 odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 8

Zamena službenog odela carinskih službenika izvršiće se najkasnije do 31. decembra 2007. godine.

Do zamene odela iz stava 1. ovog člana carinski službenici dužni su da nose službena odela i oznake u skladu sa propisima koji su važili na dan njihovog dobijanja.

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog br. 1

Zimska carinska uniforma za muškarce

Prilog br. 2

Letnja carinska uniforma za muškarce

Prilog br. 3

Zimska carinska uniforma za žene

Prilog br. 4

Letnja carinska uniforma za žene

Prilog br. 5

Carinska uniforma ovlašćenih carinskih službenika