TARIFA
NAKNADA KOJE KORISNICIMA FONOGRAMA NAPLAĆUJE ORGANIZACIJA ZA KOLEKTIVNO OSTVARIVANJE SRODNIH PRAVA PROIZVOĐAČA FONOGRAMA (OFPJU)

("Sl. list SCG", br. 5/2006)

Član 1

Pojedini izrazi upotrebljeni u Tarifi imaju sledeća značenja:

Fonogram je zabeleženi zvuk, odnosno određeni niz zvukova na nosaču zvuka. Pod fonogramom, u smislu ove tarife, smatra se originalni snimak na kome je zvuk, odnosno slika sa zvukom, snimljen na analogni odnosno digitalni način, audio, video, TV, filmskom ili bilo kojom drugom sadašnjom i budućom tehnikom i postupkom ili kombinacijom tih tehnika i postupaka. Pravo na postojećem fonogramu nije ni na koji način ograničeno ugrađivanjem fonograma u videogram.

Repertoar OFPJU (u daljem tekstu: repertoar) čine fonogrami:

1) domaćih proizvođača fonograma i nosilaca srodnih prava, članova Organizacije, koji su ugovorom ustupili svoja prava OFPJU, u skladu sa članom 150. Zakona o autorskom i srodnim pravima (u daljem tekstu: Zakon);

2) domaćih proizvođača fonograma i nosilaca srodnih prava, čija prava OFPJU štiti u skladu sa članom 167. Zakona;

3) stranih proizvođača fonograma i nosilaca srodnih prava, čija prava OFPJU štiti na osnovu bilateralnih ugovora u skladu sa članom 171. Zakona.

Korisnik je pravno ili fizičko lice koje na teritoriji državne zajednice Srbija i Crna Gora obavljajući svoju osnovnu ili dopunsku delatnost javno koristi repertoar OFPJU.

Način korišćenja repertoara - korisnici su razvrstani u sledeće kategorije:

1) emitovanje - obuhvata radio i TV stanice (analogne i digitalne) uključujući satelitske programe, kablovske radio i TV stanice, kao i simultano emitovanje preko telefona, interneta i sl. Korišćenje repertoara za emitovanje fonograma putem interneta ne obuhvata "download" koji je predmet posebnog ugovaranja između nosioca prava i korisnika;

2) javno saopštavanje (u daljem tekstu: saopštavanje) - obuhvata korisnike koji obavljajući svoju delatnost koriste repertoar u objektima i prostorima u kojima se obavlja ta delatnost (noćni klubovi, diskoteke, hoteli, restorani, tržni centri, sportske hale, stadioni, trgovine, prevozna sredstva, škole plesa, fitnes centri i dr.).

Obaveza plaćanja naknade za saopštavanje ne zavisi od načina korišćenja koje može biti direktno (korišćenjem uređaja za reprodukciju tonskih nosača) ili indirektno (korišćenjem radio i TV prijemnika i drugih uređaja za reprodukciju repertoara koji se emituje).

Ustupljeno pravo je neisključivo pravo na korišćenje fonograma u skladu sa odredbama ove tarife. Ustupljeno pravo ne sadrži u sebi pravo korisnika da bez posebne pismene saglasnosti vlasnika, odnosno nosioca prava, koristi fonograme za:

1) snimanje i emitovanje reklamnih poruka;

2) povezivanje sa robnom markom;

3) identifikaciju radio, odnosno TV stanice;

4) premontiravanje i adaptaciju snimka (ovo ne isključuje pravo emitovanja dela snimka kao samostalne celine);

5) promociju događaja koji nisu deo emitovanja;

6) emitovanje koje bi moglo biti upotrebljeno kao kleveta izvođača, autora ili producenta;

7) ustupanje fonograma ili dela fonograma u mobilnoj telefoniji.

Ugovor je sporazum koji zaključuju OFPJU i korisnik o neisključivom ustupanju prava korišćenja fonograma sa repertoara, a kojim su bliže regulisani uslovi korišćenja repertoara, visina i način plaćanja naknade i prava i obaveze korisnika.

Prihod je ukupan prihod koji korisnik ostvari po svim osnovama (pretplata, sredstva dobijena iz budžeta republike ili lokalne samouprave, prodaja reklamnog vremena i prostora, prodaja ulaznica, konzumacija jela i pića, rezervacija, kao i prihod od sponzora, donatora i sl.) bez ikakvih umanjenja.

Trošak je zbir svih napravljenih troškova koje korisnik ima obavljajući delatnost u okviru koje koristi repertoar bez obzira da li su plaćeni.

Plej bek (play back) je korišćenje fonograma kao tonske osnove za nastup izvođača čija je interpretacija snimljena na fonogramu, uz moguću nadogradnju vokalnim i instrumentalnim izvođenjem uživo preko fonograma.

Član 2

Naknada naplaćena korisniku na osnovu ove tarife u skladu sa odredbom člana 125. stav 2. Zakona pripada proizvođačima fonograma i interpretatorima čije se interpretacije nalaze na korišćenim fonogramima.

Član 3

Korisnici fonograma dužni su:

1) da pribave dozvolu za korišćenje predmeta zaštite sa repertoara OFPJU-a;

2) da redovno obaveštavaju OFPJU o svim činjenicama koje su relevantne za obračun naknade koja se plaća prema tarifi;

3) da u slučaju spora između OFPJU i korisnika oko visine naknade, korisnik plaća OFPJU tarifom predviđeni iznos u poseban fond, koji se ne raspodeljuje nosiocima prava do pravosnažnog okončanja spora.

Za obaveze korisnika solidarno odgovaraju: lice koje koristi predmet zaštite, vlasnik, držalac i zakupac prostora u kojem je predmet zaštite korišćen, kao i organizator aktivnosti u kojoj je došlo do korišćenja predmeta zaštite.

Nepostojanje ugovora sa OFPJU-om ne oslobađa korisnika obaveze da plaća naknadu i ispunjava ostale obaveze propisane Zakonom i ovom tarifom.

Član 4

Ako drugačije nije uređeno ovom tarifom osnovicu za obračun naknade čini ukupan prihod koji korisnik ostvaruje obavljajući delatnost u okviru koje koristi repertoar OFPJU-a.

Ako korisnik ne ostvaruje prihod, osnovicu za obračun naknade čini trošak koji korisnik ima obavljajući delatnost u okviru koje koristi repertoar.

Naknada se obračunava primenom procenta na osnovicu, prema odgovarajućem tarifnom broju.

Ako se prihodi, odnosno troškovi korisnika ne mogu pouzdano utvrditi ili je utvrđivanje prihoda, odnosno troškova ili srazmernosti tarifnog iznosa prihodima nerazumno teško, naknada se može odrediti u paušalnom iznosu.

Član 5

Ako ugovorom nije drugačije regulisano korisnik koji koristi repertoar (Tarifna klasa 1, Tarifni broj 1), a iznos naknade je utvrđen akontaciono, dužan je da do 15. januara naredne godine obavesti OFPJU o prihodima iz prethodne godine iz PDV prijava, kako bi se utvrdio konačan iznos naknade za godinu u kojoj je korišćen repertoar.

Korisnik je dužan da pored obaveze iz stava 1. ovog člana OFPJU dostavi i bilans uspeha do 15. marta tekuće godine za prethodnu godinu.

Ako korisnik ne dostavi godišnji obračun za godinu u kojoj je imao akontaciono zaduženje, OFPJU može za prethodni i naredni period utvrditi naknadu samostalno. Korisnik ima pravo osporavanja tako utvrđene naknade bez prava odlaganja plaćanja te naknade.

Član 6

Iznosi naknada u tarifi su iskazani bez poreza na dodatu vrednost i usklađuju se sa indeksom rasta cena na malo, prema zvanično objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Član 7

Korisnik koji povremeno koristi repertoar dužan je da OFPJU dostavlja podatke o prihodu, odnosno trošku u roku od 15 dana od dana korišćenja repertoara OFPJU.

Član 8

Korisnici iz tarifne klase 1. su dužni da u elektronskom obliku dostavljaju OFPJU podatke o korišćenom repertoaru sa nazivima i trajanjem fonograma, imenima autora i interpretatora i to najkasnije do 15. u mesecu za prethodni mesec.

Dostavljeni izveštaji služe kao kriterijum za raspodelu prikupljenih naknada.

Član 9

Korišćenje repertoara se ne naplaćuje kada se repertoar koristi u svrhu izvođenja nastave.

Član 10

Prema načinu korišćenja repertoara utvrđuju se sledeće tarifne klase:

Tarifna klasa 1.

 

Emitovanje fonograma

Tarifni broj 1.

Radio-difuzija

Naknada se plaća mesečno u vidu akontacije do konačnog godišnjeg obračuna u procentu od prihoda korisnika.

Reemitovanje programa druge radio, odnosno TV stanice smatra se emitovanjem.

1. Ustanove javnog radiodifuznog servisa

TV stanice

- 1% od prihoda ostvarenog prodajom reklamnog prostora i vremena

- 0,8% od prihoda od pretplate

Radio stanice

- 4% od prihoda ostvarenog prodajom reklamnog prostora i vremena

- 2,5% od prihoda od pretplate

2. Komercijalne TV/radio stanice

TV stanice plaćaju prema zastupljenosti muzičkog repertoara, i to:

- do 50% učešća muzike - 1,25% od ukupnih prihoda

Klizna skala se primenjuje na korisnike koji zaključe ugovor na tri godine:

2006 - 0,8%

2007 - 1,0%

2008 - 1,25%

Naknada utvrđena primenom procenta na prihod/rashod, ne može biti manja od minimalne naknade koja iznosi 0,08 din. po stanovniku mesečno, prema podacima o tehničkoj zoni pokrivenosti.

- više od 50% učešća muzike - 2% od ukupnih prihoda

Klizna skala se primenjuje na korisnike koji zaključe ugovor na tri godine:

2006 - 1,0%

2007 - 1,5%

2008 - 2,0%

Naknada utvrđena primenom procenta na prihod/rashod, ne može biti manja od minimalne naknade koja iznosi 0,15 din. po stanovniku mesečno, prema podacima o tehničkoj zoni pokrivenosti.

Radio stanice

- 4% od ukupnih prihoda

Klizna skala se primenjuje na korisnike koji zaključe ugovor na tri godine:

2006 - 2%

2007 - 3%

2008 - 4%

Naknada utvrđena primenom procenta na prihod ne može biti manja od minimalne naknade koja iznosi 0,007 din. po stanovniku mesečno, prema podacima o tehničkoj zoni pokrivenosti.

3. Radio/TV stanice civilnog sektora

Plaćaju po posebnom sporazumu sa OFPJU-om.

4. Emitovanje putem satelita i kablovsko emitovanje sopstvenog programa

Primenjuje se tarifa određena za zemaljsko emitovanje.

Tarifni broj 2.

Kablovsko reemitovanje

0,28 din. mesečno po domaćinstvu za reemitovanje do 10 radio i TV kanala

0,56 din. mesečno po domaćinstvu za reemitovanje do 20 radio i TV kanala

0,85 din. mesečno po domaćinstvu za reemitovanje do 30 radio i TV kanala

1,13 din. mesečno po domaćinstvu za reemitovanje do 40 radio i TV kanala

1,41 din. mesečno po domaćinstvu za reemitovanje do 50 radio i TV kanala

0,02 din. mesečno po domaćinstvu za svaki dodatni kanal

Tarifni broj 3.

Emitovanje putem telefona

1. Emitovanje putem telefona biranjem određenog broja bez mogućnosti izbora fonograma

Naknada se plaća mesečno, u iznosu od 4% od prihoda korisnika.

Ako korisnik ne dostavi podatke o prihodu do petog u mesecu za prethodni mesec, naknada će se utvrditi po principu 200 dinara po telefonskoj liniji s tim što se naknada obračunava na minimum 100 telefonskih linija u seriji po broju koji se oglašava.

Korisnik je dužan da dostavi popis korišćenih fonograma do petog u mesecu za prethodni mesec.

2. Emitovanje putem telefona tokom čekanja na vezu

Naknada se plaća mesečno, u iznosu od 100 dinara po telefonskom aparatu.

Tarifni broj 4.

Interaktivno emitovanje

1. Emitovanje fonograma putem interneta

Naknada se plaća po posebnom sporazumu sa OFPJU-om u zavisnosti od prihoda koji korisnik ostvaruje korišćenjem repertoara.

2. Emitovanje putem telefona - pristup fonogramima po izboru, biranjem određenog telefonskog broja

Naknada se plaća mesečno, u iznosu 5% od prihoda korisnika. Ako korisnik ne dostavi podatke o prihodu do petog u mesecu za prethodni mesec naknada iznosi 50.000,00 dinara.

Korisnik je dužan da dostavi popis korišćenih fonograma do petog u mesecu za prethodni mesec.

Tarifna klasa 2.

 

Saopštavanje fonograma

Tarifni broj 1.

Ugostiteljski objekti - kafići, barovi, restorani sa brzom hranom, internet kafei i sl.

 

osnovna
naknada

neto
naknada

0 - 50 m2

17.000,00

11.339,00

51 - 100 m2

25.000,00

16.675,00

101 - 200 m2

32.000,00

21.344,00

201 - 300 m2

38.000,00

25.346,00

301 - 400 m2

43.000,00

28.681,00

401 - 500 m2

48.000,00

32.016,00

Za svakih daljih 100 m2
ili deo od toga

4.000,00

2.668,00

OFPJU tarifa je data u dinarima na godišnjem nivou, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost i usklađuje se sa indeksom rasta cena na malo prema zvanično objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Standardni popust od 33,3% od osnovne naknade primenjuje se samo kada je korišćenje muzike dobrovoljno prijavljeno i kada korisnik fakturisane iznose plaća na vreme.

Tarifa se primenjuje samo na navedenom prostoru. Svako drugo saopštavanje izvan pomenutog prostora takođe podleže dobijanju dozvole od strane OFPJU.

Tarifni broj 2.

Diskoteke / ugostiteljski objekti koji rade kao diskoteke do 10 dana mesečno

 

osnovna
naknada

neto
naknada

0 - 100 m2

50.000,00

33.350,00

101 - 200 m2

70.000,00

46.690,00

201 - 300 m2

90.000,00

60.030,00

301 - 400 m2

110.000,00

73.370,00

401 - 500 m2

150.000,00

100.050,00

Za svakih daljih 100 m2
ili deo od toga

25.000,00

16.675,00

OFPJU tarifa je data u dinarima na godišnjeg nivou, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost usklađuje se sa indeksom rasta cena na malo prema zvanično objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Standardni popust od 33,3% od osnovne naknade primenjuje se samo kada je korišćenje muzike dobrovoljno prijavljeno i kada korisnik fakturisane iznose plaća na vreme.

Tarifa se primenjuje samo na navedenom prostoru. Svako drugo saopštavanje izvan pomenutog prostora takođe podleže dobijanju dozvole od strane OFPJU.

Tarifni broj 3.

Diskoteke / ugostiteljski objekti koji rade kao diskoteke više od 10 dana mesečno

 

osnovna
naknada

neto
naknada

0 - 100 m2

62.500,00

41.687,50

101 - 200 m2

87.500,00

58.362,50

201 - 300 m2

112.500,00

75.037,50

301 - 400 m2

137.500,00

91.712,50

401 - 500 m2

187.500,00

125.062,50

Za svakih daljih 100 m2
ili deo od toga

31.250,00

20.843,75

OFPJU tarifa je data u dinarima na godišnjem nivou, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost i usklađuje se sa indeksom rasta cena na malo prema zvanično objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Standardni popust od 33,3% od osnovne naknade primenjuje se samo kada je korišćenje muzike dobrovoljno prijavljeno i kada korisnik fakturisane iznose plaća na vreme.

Tarifa se primenjuje samo na navedenom prostoru. Svako drugo saopštavanje izvan pomenutog prostora takođe podleže dobijanju dozvole od strane OFPJU.

Tarifni broj 4.

Poslovni prostor - ozvučenje za zaposlene

Broj stalno zaposlenih radnika (szr)

osnovna
naknada

neto
naknada

1 - 10 szr

2.000,00

1.334,00

11 - 20 szr

4.000,00

2.668,00

21 - 30 szr

7.000,00

4.669,00

31 - 40 szr

10.000,00

6.670,00

41 - 50 szr

12.000,00

8.004,00

51 - 75 szr

15.000,00

10.005,00

76 - 100 szr

18.000,00

12.006,00

Za svakih daljih 10 szr
ili deo od toga

1.000,00

667,00

OFPJU tarifa je data u dinarima na godišnjem nivou, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost i usklađuje se sa indeksom rasta cena na malo prema zvanično objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Standardni popust od 33,3% od osnovne naknade primenjuje se samo kada je korišćenje muzike dobrovoljno prijavljeno i kada korisnik fakturisane iznose plaća na vreme.

Svaki drugi oblik saopštavanja u okviru poslovnog prostora takođe podleže dobijanju dozvole od strane OFPJU.

Tarifni broj 5.

Kantine i prostorije za rekreaciju u okviru firme

 

osnovna
naknada

neto
naknada

0 - 50 m2

5.000,00

3.335,00

51 - 100 m2

8.000,00

5.336,00

101 - 200 m2

12.000,00

8.004,00

201 - 300 m2

16.000,00

10.672,00

301 - 400 m2

20.000,00

13.340,00

401 - 500 m2

25.000,00

16.675,00

Za svakih daljih 100 m2
ili deo od toga

2.500,00

1.667,50

OFPJU tarifa je data u dinarima na godišnjem nivou, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost i usklađuje se sa indeksom rasta cena na malo prema zvanično objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Standardni popust od 33,3% od osnovne naknade primenjuje se samo kada je korišćenje muzike dobrovoljno prijavljeno i kada korisnik fakturisane iznose plaća na vreme.

Tarifa se primenjuje samo na navedenom prostoru. Svako drugo saopštavanje izvan pomenutog prostora takođe podleže dobijanju dozvole od strane OFPJU.

Tarifni broj 6.

Tržni centri, robne kuće i ostali maloprodajni objekti

 

osnovna
naknada

neto
naknada

0 - 50 m2

6.000,00

4.002,00

51 - 100 m2

10.500,00

7.003,50

101 - 200 m2

15.000,00

10.005,00

201 - 400 m2

20.500,00

13.673.50

401 - 800 m2

28.000,00

18.676,00

801 - 1600 m2

37.000,00

24.679,00

Za svakih daljih 100 m2
ili deo od toga

5.000,00

3.335,00

OFPJU tarifa je data u dinarima na godišnjem nivou, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost i usklađuje se sa indeksom rasta cena na malo prema zvanično objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Standardni popust od 33,3% od osnovne naknade primenjuje se samo kada je korišćenje muzike dobrovoljno prijavljeno i kada korisnik fakturisane iznose plaća na vreme.

Tarifa se primenjuje samo na navedenom prostoru. Svako drugo saopštavanje izvan pomenutog prostora takođe podleže dobijanju dozvole od strane OFPJU.

U slučaju korišćenja fonograma u tržnom centru ili robnoj kući, naknadu plaća svaka pojedinačna jedinica, trgovina, ugostiteljski lokal koji koristi fonograme iz drugog izvora a ne iz zajedničkog ozvučenja. U tom slučaju se površina robne kuće umanjuje za površinu pojedinačnih jedinica (lokala, ugostiteljskih objekata) koji plaćaju naknadu za korišćenje fonograma iz izvora koji ne pripadaju tržnom centru, odnosno robnoj kući.

Tarifni broj 7.

Frizerski saloni i saloni lepote (kozmetički saloni, solarijumi, pedikiri i sl.)

 

osnovna
naknada

neto
naknada

0 - 30 m2

9.000,0

6.003,0

31 - 60 m2

12.000,00

8.004,00

61 - 100 m2

14.400,00

9.604,80

Za svakih daljih 100 m2
ili deo od toga

4.500,00

3.001,50

OFPJU tarifa je data u dinarima na godišnjem nivou, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost i usklađuje se sa indeksom rasta cena na malo prema zvanično objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Standardni popust od 33,3% od osnovne naknade primenjuje se samo kada je korišćenje muzike dobrovoljno prijavljeno i kada korisnik fakturisane iznose plaća na vreme.

Tarifa se primenjuje samo na navedenom prostoru. Svako drugo saopštavanje izvan pomenutog prostora takođe podleže dobijanju dozvole od strane OFPJU.

Tarifni broj 8.

Prevozna sredstva (autobusi, avioni, vozovi)

 

osnovna
naknada

neto
naknada

Autobus

8.000,00

5.336,00

Avion

20.000,00

13.340,00

Voz (po ozvučenom vagonu)

3.000,00

2.001,00

Brod

12.000,00

8.004,00

OFPJU tarifa je data u dinarima na godišnjem nivou, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost i usklađuje se sa indeksom rasta cena na malo prema zvanično objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Standardni popust od 33,3% od osnovne naknade primenjuje se samo kada je korišćenje muzike dobrovoljno prijavljeno i kada korisnik fakturisane iznose plaća na vreme.

Tarifni broj 9.

Stadioni, sportske hale

 

osnovna
naknada

neto
naknada

0 - 100 m2

7.500,00

5.002,50

101 - 200 m2

9.750,00

6.503,25

201 - 400 m2

13.000,00

8.671,00

401 - 800 m2

17.300,00

11.539,10

801 - 1600 m2

20.700,00

13.806,90

Za svakih daljih 1600 m2

15.000,00

10.005,00

OFPJU tarifa je data u dinarima na godišnjem nivou, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost i usklađuje se sa indeksom rasta cena na malo prema zvanično objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Standardni popust od 33,3% od osnovne naknade primenjuje se samo kada je korišćenje muzike dobrovoljno prijavljeno i kada korisnik fakturisane iznose plaća na vreme.

Tarifa se primenjuje samo na navedenom prostoru. Svako drugo saopštavanje izvan pomenutog prostora takođe podleže dobijanju dozvole od strane OFPJU.

Broj m2 se dobija kada se broj sedišta podeli sa 4.

Tarifni broj 10.

Fitnes centri, rekreativni centri i sl.

 

osnovna
naknada

neto
naknada

0 - 100 m2

20.000,00

13.340,00

101 - 200 m2

28.000,00

18.676,00

201 - 400 m2

36.000,00

24.012,00

Za svakih daljih 100 m2
ili deo od toga

8.000,00

5.336,00

OFPJU tarifa je data u dinarima na godišnjem nivou, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost i usklađuje se sa indeksom rasta cena na malo prema zvanično objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Standardni popust od 33,3% od osnovne naknade primenjuje se samo kada je korišćenje muzike dobrovoljno prijavljeno i kada korisnik fakturisane iznose plaća na vreme.

Tarifa se primenjuje samo na navedenom prostoru. Svako drugo saopštavanje izvan pomenutog prostora takođe podleže dobijanju dozvole od strane OFPJU.

Tarifni broj 11.

Plesne škole

 

osnovna
naknada

neto
naknada

0 - 100 m2

25.000,00

16.675,00

101 - 200 m2

34.000,00

22.678,00

201 - 400 m2

42.500,00

28.347,50

401 - 800 m2

58.000,00

38.686,00

Za svakih daljih 800 m2
ili deo od toga

5.000,00

3.335,00

OFPJU tarifa je data u dinarima na godišnjem nivou, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost i usklađuje se sa indeksom rasta cena na malo prema zvanično objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Standardni popust od 33,3% od osnovne naknade primenjuje se samo kada je korišćenje muzike dobrovoljno prijavljeno i kada korisnik fakturisane iznose plaća na vreme.

Tarifa se primenjuje samo na navedenom prostoru. Svako drugo saopštavanje izvan pomenutog prostora takođe podleže dobijanju dozvole od strane OFPJU.

Tarifni broj 12.

Plesna takmičenja i revije na ledu

 

osnovna
naknada

neto
naknada

fiksna naknada po posetiocu prema broju prodatih karata

20,00

13,34

OFPJU tarifa je data u dinarima na godišnjem nivou, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost i usklađuje se sa indeksom rasta cena na malo prema zvanično objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Standardni popust od 33,3% od osnovne naknade primenjuje se samo kada je korišćenje muzike dobrovoljno prijavljeno i kada korisnik fakturisane iznose plaća na vreme.

Tarifni broj 13.

Baletske škole

 

osnovna
naknada

neto
naknada

0 - 50 m2

4.000,00

2.668,00

51 - 100 m2

6.000,00

4.002,00

više od 100 m2

9.000,00

6.003,00

OFPJU tarifa je data u dinarima na godišnjem nivou, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost i usklađuje se sa indeksom rasta cena na malo prema zvanično objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Standardni popust od 33,3% od osnovne naknade primenjuje se samo kada je korišćenje muzike dobrovoljno prijavljeno i kada korisnik fakturisane iznose plaća na vreme.

Tarifa se primenjuje samo na navedenom prostoru. Svako drugo saopštavanje izvan pomenutog prostora takođe podleže dobijanju dozvole od strane OFPJU.

Tarifni broj 14.

Hoteli, bungalovi - distribucija muzike u hotelskim sobama

1) Hoteli do 3*

Broj soba

osnovna
naknada

neto
naknada

0 - 50

15.000,00

10.005,00

51 - 100

30.000,00

20.010,00

101 - 150

40.000,00

26.680,00

151 - 200

50.000,00

33.350.00

201 - 300

70.000,00

46.690,00

301 - 400

85.000,00

56.695,00

Za svakih daljih 50 soba
ili deo od toga

7.500,00

5.002,00

2) Hoteli sa 4 i više*

Broj soba

osnovna
naknada

neto
naknada

0 - 50

40.000,00

26.680,00

51 - 100

75.000,00

50.025,00

101 - 150

120.000,00

80.040,00

151 - 200

150.000,00

100.050,00

201 - 300

200.000,00

133.400,00

301 - 400

250.000,00

167.750,00

Za svakih daljih 50 soba
ili deo od toga

20.000,00

13.340,00

OFPJU tarifa je data u dinarima na godišnjem nivou, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost i usklađuje se sa indeksom rasta cena na malo prema zvanično objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Standardni popust od 33,3% od osnovne naknade primenjuje se samo kada je korišćenje muzike dobrovoljno prijavljeno i kada korisnik fakturisane iznose plaća na vreme.

Tarifa se primenjuje samo na navedenom prostoru. Svako drugo saopštavanje izvan pomenutog prostora takođe podleže dobijanju dozvole od strane OFPJU.

Tarifni broj 15.

Parkirališta i garaže

 

osnovna
naknada

neto
naknada

0 - 100 m2

3.000,00

2.001,00

101 - 200 m2

5.000,00

3.335,00

201 - 400 m2

7.000,00

4.669,00

401 - 800 m2

10.000,00

6.670,00

801 - 1600 m2

13.000,00

8.671,00

Za svakih daljih 1600 m2
ili deo od toga

18.000,00

12.006,00

OFPJU tarifa je data u dinarima na godišnjem nivou, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost i usklađuje se sa indeksom rasta cena na malo prema zvanično objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Standardni popust od 33,3% od osnovne naknade primenjuje se samo kada je korišćenje muzike dobrovoljno prijavljeno i kada korisnik fakturisane iznose plaća na vreme.

Tarifa se primenjuje samo na navedenom prostoru. Svako drugo saopštavanje izvan pomenutog prostora takođe podleže dobijanju dozvole od strane OFPJU.

Tarifni broj 16.

Privatne škole

 

osnovna
naknada

neto
naknada

Osnovne škole
godišnja naknada po đaku

100,00

66,70

Srednje škole
godišnja naknada po đaku

150,00

100,05

Fakulteti
godišnja naknada po studentu

200,00

133,40

OFPJU tarifa je data u dinarima na godišnjem nivou, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost i usklađuje se sa indeksom rasta cena na malo prema zvanično objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Standardni popust od 33,3% od osnovne naknade primenjuje se samo kada je korišćenje muzike dobrovoljno prijavljeno i kada korisnik fakturisane iznose plaća na vreme.

Tarifa se odnosi na korišćenje muzike za vreme odmora, proslava i školskih jubileja. Korišćenje muzike u svrhu nastave se ne naplaćuje.

Tarifni broj 17.

Sajmovi

 

osnovna
naknada

neto
naknada

0 - 100 m2

6.000,00

4.002,00

101 - 200 m2

10.000,00

6.670,00

201 - 400 m2

15.000,00

10.005,00

401 - 800 m2

20.000,00

13.340,00

801 - 1600 m2

25.000,00

16.675,00

Za svakih daljih 1600 m2
ili deo od toga

5.000,00

3.335,00

OFPJU tarifa je data u dinarima na godišnjem nivou, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost i usklađuje se sa indeksom rasta cena na malo prema zvanično objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Standardni popust od 33,3% od osnovne naknade primenjuje se samo kada je korišćenje muzike dobrovoljno prijavljeno i kada korisnik fakturisane iznose plaća na vreme.

Tarifa se primenjuje samo na navedenom prostoru. Svako drugo saopštavanje izvan pomenutog prostora takođe podleže dobijanju dozvole od strane OFPJU.

U slučaju sajamskog centralnog ozvučenja, mora se pribaviti dozvola za čitav sajamski prostor. Ako nema centralnog ozvučenja ili izlagač koristi muziku po sopstvenom izboru, Tarifa se odnosi na korišćenje muzike u okviru štanda za koji je odgovoran izlagač.

Tarifni broj 18.

Zabavni parkovi

 

osnovna
naknada

neto
naknada

Naknada po danu

300,00

200,10

OFPJU tarifa je data u dinarima na godišnjem nivou, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost i usklađuje se sa indeksom rasta cena na malo prema zvanično objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Standardni popust od 33,3% od osnovne naknade primenjuje se samo kada je korišćenje muzike dobrovoljno prijavljeno i kada korisnik fakturisane iznose plaća na vreme.

Tarifni broj 19.

Saloni zabave/ video igrice, bilijar sale, kockarnice i sl.

 

osnovna

neto

 

naknada

naknada

0 - 100 m2

18.000,00

12.006,00

101 - 200 m2

28.000,00

18.676,00

Više od 200 m2

35.000,00

23.345,00

OFPJU tarifa je data u dinarima na godišnjem nivou, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost i usklađuje se sa indeksom rasta cena na malo prema zvanično objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Standardni popust od 33,3% od osnovne naknade primenjuje se samo kada je korišćenje muzike dobrovoljno prijavljeno i kada korisnik fakturisane iznose plaća na vreme.

Tarifa se primenjuje samo na navedenom prostoru, Svako drugo saopštavanje izvan pomenutog prostora takođe podleže dobijanju dozvole od strane OFPJU.

Tarifni broj 20.

Saloni automobila

 

osnovna

neto

 

naknada

naknada

0 - 100 m2

10.000,00

6.670,00

101 - 200 m2

14.000,00

9.338,00

201 - 400 m2

18.000,00

12.006,00

401 - 800 m2

22.000,00

14.674,00

801 - 1600 m2

26.000,00

17.342,00

Za svakih daljih 100 m2
ili deo od toga

5.000,00

3.335,00

OFPJU tarifa je data u dinarima na godišnjem nivou, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost i usklađuje se sa indeksom rasta cena na malo prema zvanično objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Standardni popust od 33,3% od osnovne naknade primenjuje se samo kada je korišćenje muzike dobrovoljno prijavljeno i kada korisnik fakturisane iznose plaća na vreme.

Tarifa se primenjuje samo na navedenom prostoru. Svako drugo saopštavanje izvan pomenutog prostora takođe podleže dobijanju dozvole od strane OFPJU.

Dozvola se odnosi na korišćenje muzike u izložbenom prostoru. Korišćenje muzike za vreme demonstriranja car-sound sistema je besplatno.

Tarifni broj 21.

Čekaonice i recepcije / autobuske i metro stanice, pristaništa, aerodromi

 

osnovna

neto

 

naknada

naknada

0 - 50 m2

5.000,00

3.335,00

51 - 100 m2

7.000,00

4.669,00

101 - 200 m2

10.000,00

6.670.00

Za svakih daljih 50 m2
ili deo od toga

2.500,00

1.667,50

OFPJU tarifa je data u dinarima na godišnjem nivou, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost i usklađuje se sa indeksom rasta cena na malo prema zvanično objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Standardni popust od 33,3% od osnovne naknade primenjuje se samo kada je korišćenje muzike dobrovoljno prijavljeno i kada korisnik fakturisane iznose plaća na vreme.

Tarifa se primenjuje samo na navedenom prostoru. Svako drugo saopštavanje izvan pomenutog prostora takođe podleže dobijanju dozvole od strane OFPJU.

Tarifni broj 22.

Privatne medicinske ustanove - laboratorije, zubarske ordinacije, klinike i poliklinike

 

osnovna

neto

 

naknada

naknada

0 - 100 m2

12.000,00

8.004,00

101 - 200 m2

18.000,00

12.006,00

201 - 400 m2

25.000,00

16.675,00

401 - 800 m2

32.000,00

21.344,00

801 - 1600 m2

38.000,00

25.346,00

Više od 1600 m2

50.000,00

33.350,00

OFPJU tarifa je data u dinarima na godišnjem nivou, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost i usklađuje se sa indeksom rasta cena na malo prema zvanično objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Standardni popust od 33,3% od osnovne naknade primenjuje se samo kada je korišćenje muzike dobrovoljno prijavljeno i kada korisnik fakturisane iznose plaća na vreme.

Tarifa se primenjuje samo na navedenom prostoru. Svako drugo saopštavanje izvan pomenutog prostora takođe podleže dobijanju dozvole od strane OFPJU.

Tarifni broj 23.

Bazeni

 

osnovna

neto

 

naknada

naknada

0 - 100 m2

5.000,00

3.335,00

101 - 200 m2

8.000,00

5.336,00

201 - 400 m2

12.000,00

8.004,00

401 - 800 m2

20.000,00

13.340,00

801 - 1600 m2

28.000,00

18.676.00

Za više od 1600 m2

35.000,00

23.345,00

OFPJU tarifa je data u dinarima na godišnjem nivou, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost i usklađuje se sa indeksom rasta cena na malo prema zvanično objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Standardni popust od 33,3% od osnovne naknade primenjuje se samo kada je korišćenje muzike dobrovoljno prijavljeno i kada korisnik fakturisane iznose plaća na vreme.

Tarifa se primenjuje samo na navedenom prostoru. Svako drugo saopštavanje izvan pomenutog prostora takođe podleže dobijanju dozvole od strane OFPJU.

Tarifa se odnosi na korišćenje fonograma u svim vrstama aktivnosti koje se odvijaju na bazenu.

Tarifni broj 24.

Amaterska kulturno-umetnička društva

 

osnovna

neto

 

naknada

naknada

0 - 100 m2

6.000,00

4.002,00

101 - 200 m2

7.800,00

5.202,60

OFPJU tarifa je data u dinarima na godišnjem nivou, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost i usklađuje se sa indeksom rasta cena na malo prema zvanično objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Standardni popust od 33,3% od osnovne naknade primenjuje se samo kada je korišćenje muzike dobrovoljno prijavljeno i kada korisnik fakturisane iznose plaća na vreme.

Tarifa se primenjuje samo na navedenom prostoru. Svako drugo saopštavanje izvan pomenutog prostora takođe podleže dobijanju dozvole od strane OFPJU.

Tarifni broj 25.

Modne revije, izbori za mis i sl.

 

osnovna
naknada

neto
naknada

Fiksna naknada po manifestaciji

30.000,00

20.010,00

OFPJU tarifa je data u dinarima na godišnjem nivou, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost i usklađuje se sa indeksom rasta cena na malo prema zvanično objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Standardni popust od 33,3% od osnovne naknade primenjuje se samo kada je korišćenje muzike dobrovoljno prijavljeno i kada korisnik fakturisane iznose plaća na vreme.

Tarifni broj 26.

Cirkuske i artističke priredbe

 

osnovna
naknada

neto
naknada

Naknada po priredbi

3.000,00

2.001,00

OFPJU tarifa je data u dinarima na godišnjem nivou, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost i usklađuje se sa indeksom rasta cena na malo prema zvanično objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Standardni popust od 33,3% od osnovne naknade primenjuje se samo kada je korišćenje muzike dobrovoljno prijavljeno i kada korisnik fakturisane iznose plaća na vreme.

Tarifni broj 27.

Prodavnice muzičkih uređaja, audio i video nosača

 

osnovna

neto

 

naknada

naknada

0 - 50 m2

4.300,00

2.868,10

51 - 100 m2

5.500,00

3.668,50

Više od 100 m2

8.000,00

5.336,00

OFPJU tarifa je data u dinarima na godišnjem nivou, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost i usklađuje se sa indeksom rasta cena na malo prema zvanično objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Standardni popust od 33,3% od osnovne naknade primenjuje se samo kada je korišćenje muzike dobrovoljno prijavljeno i kada korisnik fakturisane iznose plaća na vreme.

Tarifa se primenjuje samo na navedenom prostoru. Svako drugo saopštavanje izvan pomenutog prostora takođe podleže dobijanju dozvole od strane OFPJU.

Tarifni broj 28.

Banketi, zabave, brucošijade i maturske večeri

 

osnovna

neto

 

naknada

naknada

 

5.000,00

3.335,00

OFPJU tarifa je data u dinarima na godišnjem nivou, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost i usklađuje se sa indeksom rasta cena na malo prema zvanično objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Standardni popust od 33,3% od osnovne naknade primenjuje se samo kada je korišćenje muzike dobrovoljno prijavljeno i kada korisnik fakturisane iznose plaća na vreme.

Tarifni broj 29.

Javne manifestacije (političke prezentacije, sportske manifestacije na otvorenom i sl.)

 

osnovna

neto

 

naknada

naknada

 

8.000,00

5.336,00

OFPJU tarifa je data u dinarima na godišnjem nivou, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost i usklađuje se sa indeksom rasta cena na malo prema zvanično objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Standardni popust od 33,3% od osnovne naknade primenjuje se samo kada je korišćenje muzike dobrovoljno prijavljeno i kada korisnik fakturisane iznose plaća na vreme.

Tarifni broj 30.

Muzičko-scenske predstave (balet, mjuzikl)

U slučaju korišćenja repertoara u okviru predstave naknada iznosi 1% od prihoda.

Korisnik je dužan da dostavi mesečni izveštaj koji sadrži naziv predstave, broj izvođenja, kao i izveštaj o broju i ceni prodatih ulaznica.

Ako korisnik ne dostavi podatke o prihodu, fiksna naknada po predstavi iznosi 3.000,00 dinara.

U slučaju da se pre predstave, u toku pauze ili posle predstave koriste fonogrami koji se ne koriste u predstavi, naknada iznosi 300,00 dinara po predstavi.

Tarifni broj 31.

Pozorišta

Naknada se plaća za korišćenje fonograma u dramsko-scenskim delima kao pratnja, ilustracija ili su fonogrami uključeni u dramsku radnju.

Broj minuta korišćenja

osnovna

neto

fonograma u predstavi

naknada

naknada

0 - 10 min.

2.000,00

1.334,00

11 - 20 min.

2.800,00

1.867,60

21 - 30 min.

3.500,00

2.334,50

Više od 30 min.

4.500,00

3.001,50

U slučaju da se pre predstave, u toku pauze ili posle predstave koriste fonogrami koji se ne koriste u predstavi, naknada iznosi 500,00 dinara po predstavi.

OFPJU tarifa je data u dinarima na godišnjem nivou, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost i usklađuje se sa indeksom rasta cena na malo prema zvanično objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Standardni popust od 33,3% od osnovne naknade primenjuje se samo kada je korišćenje muzike dobrovoljno prijavljeno i kada korisnik fakturisane iznose plaća na vreme.

Tarifni broj 32.

Koncerti i muzički festivali

Naknada za korišćenje repertoara preko binskog ozvučenja (izvođenje na play-back) plaća se u iznosu 5% od prihoda.

Naknada za korišćenje repertoara koji se preko binskog ozvučenja koristi pre, u pauzi ili posle koncerta/festivala plaća se u iznosu 0,5% od prihoda.

Tarifni broj 33.

Klizališta

 

osnovna

neto

 

naknada

naknada

800 - 1600 m2

30.000,00

20.010,00

OFPJU tarifa je data u dinarima na godišnjem nivou, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost i usklađuje se sa indeksom rasta cena na malo prema zvanično objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Standardni popust od 33,3% od osnovne naknade primenjuje se samo kada je korišćenje muzike dobrovoljno prijavljeno i kada korisnik fakturisane iznose plaća na vreme.

Tarifa se primenjuje samo na navedenom prostoru. Svako drugo saopštavanje izvan pomenutog prostora takođe podleže dobijanju dozvole od strane OFPJU.

Tarifni broj 34.

Krematorijumi

 

osnovna

neto

 

naknada

naknada

 

12.000,00

8.004,00

OFPJU tarifa je data u dinarima na godišnjem nivou, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost i usklađuje se sa indeksom rasta cena na malo prema zvanično objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Standardni popust od 33,3% od osnovne naknade primenjuje se samo kada je korišćenje muzike dobrovoljno prijavljeno kada korisnik fakturisane iznose plaća na vreme.

Tarifni broj 35.

Vojska Srbije i Crne Gore

Naknada za korišćenje repertoara u službene svrhe Vojske SCG (u kasarnama, garnizonima, na vojnim paradama i sl.) plaća se prema posebnom sporazumu sa OFPJU-om.

Ako se repertoar ne koristi u službene svrhe, naknada će se obračunati prema odgovarajućoj tarifnoj klasi, odnosno tarifnom broju ove tarife.

Tarifni broj 36.

Crkve i objekti religiozne namene

Naknada za korišćenje fonograma u crkvama i objektima religiozne namene plaća se prema posebnom sporazumu sa OFPJU-om.

Tarifna klasa 3.

 

Davanje u zakup primeraka fonograma

Tarifni broj 1.

Davanje u zakup primeraka fonograma na fonogramu

Naknada se plaća mesečno, u iznosu 10% od prihoda korisnika.

Korisnik je dužan da dostavi podatke o prihodu, do petog u mesecu za prethodni mesec.

Ako korisnik ne dostavi podatke o prihodu u predviđenom roku, naknada se obračunava u iznosu od 10 dinara po mogućem broju iznajmljenih fonograma koji utvrđuje OFPJU.

Tarifni broj 2.

Davanje u zakup primeraka fonograma na videogramu

Naknada se plaća mesečno, u iznosu 10% od prihoda, odnosno 5% ako korisnik u isto vreme i na istom mestu iznajmljuje i video kasete sa filmovima.

Korisnik je dužan da dostavi podatke o prihodu, do petog u mesecu za prethodni mesec.

Ako korisnik ne dostavi podatke o prihodu u predviđenom roku, naknada se obračunava u iznosu od 20 dinara po mogućem broju iznajmljenih videograma koji utvrđuje OFPJU.

Tarifna klasa 4.

 

Posebna naknada

Posebnu naknadu od uvoza, odnosno prodaje tehničkih uređaja i nosača zvuka koji su podobni za takvo umnožavanje u svojstvu solidarnih dužnika plaćaju uvoznik i prodavac tehničkih uređaja, odnosno nosača zvuka.

Naknada za uređaje koji su podobni za umnožavanje fonograma plaća se mesečno u iznosu 1% od uvozne cene - cena po fakturi ino-dobavljača.

Naknada za nesnimljene nosače plaća se mesečno, u iznosu 3% od uvozne cene - cene po fakturi ino-dobavljača.

Korisnik koji se bavi uvozom uređaja pogodnih za umnožavanje fonograma, odnosno nesnimljenih nosača zvuka, dužan je da dostavlja izveštaje o uvozu do petog u mesecu za prethodni mesec.

Ako korisnik ne dostavi podatke u predviđenom roku, naknada se obračunava prema izveštaju nadležnog organa koji vodi evidenciju o podacima koji su od značaja za utvrđivanje iznosa naknade (član 150. stav 5. Zakona), i to:

1. 700 dinara po uređaju;

2. 0,5 dinara po nesnimljenom nosaču zvuka.

Završne odredbe

Član 12

U slučaju zaključivanja ugovora sa reprezentativnim udruženjima korisnika, umesto naknada iz ove tarife primenjuju se naknade utvrđene tim ugovorom.

Član 13

Danom stupanja na snagu ove tarife prestaje da važi Tarifa naknada koje korisnicima fonograma naplaćuje Organizacija za kolektivno ostvarivanje srodnih prava proizvođača fonograma (OFPJU) ("Službeni list SCG", br. 2/2003).

Član 14

Ova tarifa stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".