UPUTSTVO
ZA SPROVOĐENJE MERA SPREČAVANJA, OTKRIVANJA, SUZBIJANJA I ISKORENJIVANJA BESNILA

("Sl. glasnik RS", br. 99/92)

Ovim uputstvom se bliže propisuje način rada veterinarske inspekcije, specijalističkih veterinarskih ustanova ovlašćenih za obavljanje poslova laboratorijske dijagnostike i javnih veterinarskih službi pri sprovođenju mera sprečavanja, otkrivanja, suzbijanja i iskorenjivanja besnila životinja.

1. Mere sprečavanja pravovremenog otkrivanja, suzbijanja i iskorenjivanja besnila obuhvataju:

A. OPŠTE MERE

1. Veterinarska inspekcija u saradnji sa nadležnom specijalističkom veterinarskom ustanovom obavlja sistematsko praćenje epizootiološkog stanja besnila kod domaćih i divljih životinja.

2. Klinički zdravi psi i mačke koje su nanele ozledu ljudima stavljaju se pod kontrolu za vreme od 10 dana. Za to vreme vršiće se tri klinička pregleda, i to: prvog, petog i desetog dana.

3. U sumnjivim kliničkim i epizootiološkim slučajevima veterinarska stanica će sama, a po potrebi i uz pomoć nadležne specijalističke veterinarske ustanove, obavezno potreban materijal dostaviti na laboratorijsko ispitivanje.

B. SISTEMSKO SPROVOĐENJE SPECIFIČNE IMUNOPROFILAKSE

Sopstvenik, odnosno držalac pasa dužan je da prijavi svoje pse starije od tri meseca organu opštinske uprave, odnosno veterinarskoj stanici.

Za naknadno nabavljenog psa ili psa starijeg od 3 meseca života, sopstvenik je dužan da ga u roku od 15 dana prijavi organu opštinske uprave, odnosno veterinarskoj stanici.

Organ opštinske uprave, odnosno veterinarska stanica za prijavljene pse vodi registarsku knjigu. Registarska knjiga sadrži sledeće podatke: redni broj, ime i prezime sopstvenika (držaoca) pasa, adresa sopstvenika, broj registarske markice, odnosno tetovir broj.

Za naplaćenu naknadu u gotovom novcu za registraciju pasa i vakcinaciju izdaju se priznanice.

Organ opštinske uprave, odnosno veterinarska stanica dužan je da tokom meseca decembra svake godine izvrši na teritoriji opštine popis neregistrovanih pasa starijih od 3 meseca.

Plan vakcinacije pasa za područje opštine utvrđuje republički veterinarski inspektor u saradnji sa veterinarskom stanicom.

Evidencija vakcinisanih pasa vodi se kroz kartoteku vakcinisanih pasa. Karton kartoteke sadrži sledeće podatke: prezime i ime sopstvenika (držaoca), adresa sopstvenika (držaoca), ime, pol, jasan i tačan opis psa, broj registra, broj markice, odnosno tetovira, datum vakcinacije.

V. SUZBIJANJE I ISKORENJIVANJE BESNILA

Kada se utvrdi besnilo i dok traje opasnost od besnila u zaraženom dvorištu, objektu i području sprovodiće se sledeće mere:

- zatvaranje životinja za koje se sumnja da su obolele od besnila,

- zatvaranje svih pasa mlađih od 4 meseca,

- držanje pasa i mačaka pod kontrolom,

- vakcinacija nevakcinisanih pasa,

- tamanjenje pasa i mačaka lutalica,

- ubijanje lisica i drugih divljih mesoždera,

- ubijanje životinja obolelih od besnila i životinja koje je ujela bolesna životinja,

- ubijanje životinja koje su bile u dodiru sa životinjama obolelim od besnila ili vakcinisanje tih životinja (osim nevakcinisanih pasa) i njihovo držanje u karantinu za vreme od 3 meseca,

- ubijanje životinja za koje se sumnja da su obolele od besnila, a promenile su ponašanje svojstveno toj vrsti,

- zabrana skidanja kože sa leševa pasa, mačaka, lisica, vukova i krznaša,

- dezinfekcija prostorija u kojima se nalaze obolele životinje i pribora koji je bio u dodiru sa obolelim životinjama, vrši se svakodnevno do ubijanja (uginuća) životinja, posle čega se vrši završna dezinfekcija.

Smatra se da je besnilo prestalo ako su izvršene sve naređene mere, ako je izvršena završna dezinfekcija i ako su od tada prošla 3 meseca, za koje vreme nije ustanovljen nijedan slučaj besnila kod životinja.

Skupština opštine, odnosno grada obezbeđuje organizovano sakupljanje i neškodljivo uklanjanje životinjskih leševa i preduzima mere za hvatanje i uništavanje pasa i mačaka lutalica, preko higijeničarske službe, savremenim metodama i na human način.

G. EPIZOOTIOLOŠKO PRAĆENJE

Poslove sistematskog praćenja epizootiološkog stanja besnila obavljaju nadležne specijalističke veterinarske ustanove, a poslove laboratorijske dijagnostike besnila obavljaju Veterinarski institut Srbije - Beograd i Pasterov zavod - Novi Sad.

Neposredno sprovođenje imunoprofilaktičkih mera (vakcinaciju) obavljaće veterinarske stanice na području opštine za koju su osnovane.

D. KONTROLA IZVRŠENJA

Kontrolu sprovođenja mera sprečavanja, otkrivanja, suzbijanja i iskorenjivanja besnila, obavljaće republička veterinarska inspekcija.

2. Ovo uputstvo objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".