PRAVILNIK
O USLOVIMA OPREMLJENOSTI PRIVATNE VETERINARSKE APOTEKE

("Sl. glasnik RS", br. 60/91)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi u pogledu prostorija i opreme privatne veterinarske apoteke.

Član 2

Privatna veterinarska apoteka treba da ima najmanje:

1. Prostorije:

- za izdavanje lekova,

- za skladištenje lekova i pomoćnih lekovitih sredstava;

2. Sanitarni čvor (VC i lavabo sa opremom za pranje i dezinfekciju ruku);

3. Prostor za garderobu (poseban ili ugrađen) sa potrebnim brojem garderobnih ormara za odeću i obuću radnika.

Prostorije iz stava 1. ovog člana treba da budu funkcionalno neposredno povezane.

Prostorije iz stava 1. tačka 1. ovog člana treba da budu osvetljene, provetrene i aklimatizovane za pravilno i bezbedno skladištenje lekova i pomoćnih lekovitih sredstava.

Ako privatna veterinarska apoteka skladišti i vrši promet zapaljivog materijala, otrova i sredstava za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju potrebne su posebne prostorije.

Ako su prostorije iz stava 1. ovog člana u okviru stambene zgrade ili stana ulaz u poslovne prostorije mora da bude odvojen od stambenih prostorija.

Član 3

Podovi i zidovi prostorija iz člana 2. ovog pravilnika treba da budu izgrađeni od materijala ravnih i glatkih površina svetle boje, koji se lako čiste, peru i dezinfikuju.

Oprema za smeštaj i čuvanje lekova treba da bude izrađena od materijala koji se lako čisti i dezinfikuje.

Ako se skladišti i vrši promet zapaljivog materijala, otrova i sredstava za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju prostorije i oprema treba da ispunjavaju posebne uslove propisane za skladištenje i promet tih sredstava.

Pored uslova iz člana 2. i st. 1. i 2. ovog člana, privatna veterinarska apoteka treba da obezbedi skladištenje lekova i drugih sredstava pod uslovima utvrđenim uputstvom proizvođača.

Član 4

Privatna veterinarska apoteka od opreme treba da ima: preciznu vagu, bele mantile, određen broj ormara, polica, fioka, posuda, pribor za rad, frižider od najmanje 120 litara, sto i stolicu za veterinara.

Lekovi treba da budu složeni po svojstvu i nameni.

Član 5

Provera ispunjenosti uslova za privatnu veterinarsku apoteku utvrđenih ovim pravilnikom, a na osnovu priložene dokumentacije (tehnološko-tehnička dokumentacija - projekat izrađenog ili rekonstruisanog objekta, spisak opreme i spisak zaposlenih lica), vrši se na način utvrđen odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti životinja koje se odnose na privatnu veterinarsku praksu.

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".