PRAVILNIK
O USLOVIMA KOJE MORAJU ISPUNJAVATI STANICE I PRISTANIŠTA ZA UTOVAR, PRETOVAR I ISTOVAR POŠILJKI ŽIVOTINJA

("Sl. list SFRJ", br. 6/88)

Član 1

Železničke stanice i pomorska, rečna i vazduhoplovna pristaništa na kojima se vrši utovar, istovar i pretovar pošiljki životinja moraju ispunjavati uslove propisane ovim pravilnikom.

Član 2

Stanice i pristaništa iz člana 1. ovog pravilnika moraju imati stalne ili pokretne rampe za utovar i istovar životinja, odnosno kontejnere ako se utovar, odnosno istovar vrši dizalicama.

Član 3

Stalne rampe su nepokretne i grade se od čvrstog materijala.

Stalne rampe moraju biti podešene tako da se životinje mogu neposredno utovariti u železnička kola, odnosno kamion sa jednim ili više spratova, odnosno da se mogu istovarivati iz tih prevoznih sredstava.

Član 4

Pokretne rampe (mostovi) grade se od čvrstog materijala koji može izdržati težinu najtežih životinja koje se utovaraju, odnosno istovaraju.

Pokretne rampe moraju biti blagog nagiba i dovoljno dugačke i široke da omogućavaju lak i nesmetan ulazak krupnih životinja u prevozno sredstvo, odnosno izlazak životinja iz prevoznog sredstva.

Pokretne rampe moraju imati na uzdužnim stranama dovoljno visoku zaštitnu ogradu koja onemogućava ispadanje životinja za vreme prelaska preko rampe, a na podu - poprečne letve, na pogodnim mestima, koje olakšavaju kretanje životinja preko rampe.

Član 5

Kontejneri se grade od čvrstog materijala koji može da izdrži težinu životinja koje se utovaraju, odnosno istovaraju.

Kontejneri moraju imati na uzdužnim i poprečnim stranama dovoljno visoku i čvrstu zaštitnu ogradu koja sprečava ispadanje životinja za vreme utovara, odnosno istovara.

Ako se utovaruju ili istovaruju sitne životinje, kontejneri moraju biti zaštićeni i sa gornje strane kako bi se sprečilo iskakanje životinja iz kontejnera za vreme utovara ili istovara.

Član 6

Stalne i pokretne rampe treba da se nalaze na mestu pogodnom za utovar i istovar životinja, i to: u železničkim stanicama - u blizini mesta utovara, a u pristaništima - na površini na kojoj se ne ukrštaju putevi utovara i istovara životinja sa putevima utovara i istovara robe ili putevima kretanja putnika.

Član 7

Na stanicama i pristaništima iz člana 1. ovog pravilnika moraju se nalaziti staje ili ograđeni prostor (obor) za privremeno prihvatanje životinja pre utovara, odnosno posle istovara.

Staje i obori moraju biti ograđeni zidom ili drugom pogodnom ogradom i moraju imati nastrešnicu koja štiti životinje od direktnog sunčevog svetla i od atmosferskih padavina. U stajama moraju biti ugrađeni, na podesnom mestu, uređaji za vezivanje životinja.

Staja, odnosno obor, na železničkoj stanici mora da bude toliko veliki da u njega može stati onoliko sitnih životinja koliko ih stane u jedan železnički vagon sa dva poda.

Na železničkim stanicama na kojima je izgrađena stalna rampa iz člana 3. ovog pravilnika, ta rampa mora biti povezana sa stajom, odnosno oborom. Pod staje, odnosno obora mora biti betoniran ili presvučen betonskom glazurom ili napravljen od nekog drugog nepropustljivog materijala i snabdeven slivnikom koji je pokriven gvozdenom rešetkom kroz koju ne mogu propasti noge životinja. Od istog materijala mora biti izgrađen i pristup od obora do železničkog vagona (stalna rampa).

U stanicama i pristaništima u kojima nije veliki obim utovara, odnosno istovara životinja, ako se životinje utovaraju u železničke vagone, odnosno brod direktno iz drumskog prevoznog sredstva, odnosno ako se istovaruju direktno iz vagona ili broda u drumsko prevozno sredstvo i ako se ne zadržavaju na prostoru železničke stanice, odnosno pristaništa, nije potrebna izgradnja staja i obora, pod uslovom da prevoz životinja od staje vlasnika do železničke stanice, odnosno pristaništa ne traje duže od 60 minuta.

Član 8

U blizini staje ili obora, odnosno rampe mora da se nalazi česma ili bunar za napajanje životinja i pranje staja, obora i rampe.

Član 9

U blizini staje ili obora, odnosno rampe moraju se nalaziti đubrište, kante ili druge naprave za smeštaj đubreta i drugih otpadaka životinjskog porekla.

Đubrište mora biti izgrađeno od nepropustljivog materijala i mora biti pokriveno.

U stanicama i pristaništima u kojima nije veliki obim utvara, odnosno istovara životinja, đubre i drugi otpaci životinjskog porekla mogu se zatrpavati na za to određenom mestu.

Član 10

Rampe (stalne i pokretne), kontejneri, obori i staje, pribor i oprema koji služe za utovar, odnosno istovar životinja moraju biti čisti i ispravni.

Staje i obori moraju se čistiti i dezinfikovati posle svakog pražnjenja, a rampe, kontejneri i putevi kojima su se kretale životinje - posle svakog utovara, odnosno istovara životinja. Čišćenje i dezinfekcija vrše se sredstvima i na način propisan Pravilnikom o načinu dezinfekcije prevoznih sredstava kojima se prevoze pošiljke životinja, životinjskih proizvoda, životinjskih sirovina i životinjskih otpadaka ("Službeni list SFRJ", br. 59/77).

Član 11

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o uslovima koje moraju ispunjavati stanice i pristaništa za utovar, pretovar i istovar pošiljki životinja ("Službeni list SFRJ", br. 5/79).

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".