PRAVILNIK
O MERAMA ZA SUZBIJANJE I ISKORENJIVANJE BESNILA KOD ŽIVOTINJA

("Sl. list SFRJ", br. 39/88)

Član 1

Radi suzbijanja i iskorenjivanja besnila kod životinja, primenjuju se mere predviđene ovim pravilnikom.

Član 2

Radi suzbijanja besnila kod životinja obavezan je popis, označavanje i zaštitno cepljenje pasa protiv besnila, jedanput godišnje. Zaštitnom cepljenju podležu svi psi stariji od četiri meseca.

Član 3

Po prijemu obaveštenja o pojavi znakova po kojima se može posumnjati da je životinja obolela od besnila, ta životinja se klinički ispituje radi utvrđivanja opravdanosti sumnje na besnilo.

Nadležni organ u republici, odnosno autonomnoj pokrajini odmah obezbeđuje laboratorijsku dijagnostiku u specijalističkoj organizaciji udruženog rada ako veterinarska služba klinički potvrdi sumnju na besnilo.

Ispitivanju iz stava 1. ovog člana mora se podvrgnuti i svaka životinja koju je bolesna životinja mogla zaraziti.

Član 4

Klinički zdravi psi i mačke koji su naneli ozledu ljudima stavljaju se pod kontrolu za vreme od 10 dana. Za to vreme izvršiće se tri klinička pregleda, i to: prvog, petog i desetog dana.

Član 5

Ako se utvrdi opravdana sumnja na besnilo, glava ili mozak životinje šalje se na laboratorijsko ispitivanje.

Životinja se smatra obolelom ako se laboratorijskim ispitivanjem, primenom metode fluorescentne mikroskopije ili ispitivanjem na Negrijeva tela ili biološkim ogledom na belim miševima, utvrdi besnilo.

Biološki ogled na belim miševima vrši se u sledećim slučajevima:

1) kad je čovek došao u dodir sa životinjom za koju se sumnja da je obolela od besnila, a mikroskopski nalaz (metodom fluorescentne mikroskopije ili ispitivanjem na Negrijeva tela) na ispitanom materijalu od te životinje daje negativan ili sumnjiv rezultat;

2) prilikom prvog utvrđivanja besnila kod jedne vrste životinja na teritoriji opštine;

3) po potrebi i u drugim slučajevima.

Član 6

Kad se utvrdi besnilo i dok traje opasnost od besnila, u zaraženom i ugroženom području narediće se sledeće mere:

1) zatvaranje životinja za koje se sumnja da su obolele od besnila;

2) zatvaranje pasa mlađih od četiri meseca;

3) držanje pasa i mačaka pod kontrolom tako da psi moraju biti markirani, odnosno označeni i držani povocem i sa korpom;

4) zabrana prometa pasa i mačaka;

5) provera postupaka koje je preduzeo držalac životinja i utvrđivanje eventualnog dodira zaražene životinje sa drugim životinjama na koje se besnilo može preneti ili sa ljudima;

6) zaštitno cepljenje pasa, a, po potrebi, i drugih za besnilo prijemčivih životinja;

7) tamanjenje necepljenih pasa i mačaka, kao i pasa i mačaka lutalica;

8) ubijanje lisica, drugih divljih mesoždera i vizamskih pacova;

9) ubijanje životinja obolelih od besnila i životinja koje je ujela bolesna životinja;

10) ubijanje životinja koje su bile u dodiru sa životinjom obolelom od besnila, odnosno životinjom za koju se sumnja da je obolela od besnila ili cepljenje tih životinja (osim nevakcinisanih pasa) i njihovo držanje u karantinu za vreme od tri meseca. Životinje za koje postoji osnovana sumnja da su zaražene, obavezno se cepe odgovarajućom vakcinom;

11) ubijanje životinja za koje se sumnja da su obolele od besnila, a promenile su ponašanje svojstveno toj vrsti;

12) zabrana iznošenja životinjskih proizvoda i životinjskih sirovina, kao i predmeta preko kojih se besnilo može preneti iz zaraženog dvorišta i drugih mesta;

13) zabrana skidanja kože sa leševa pasa, mačaka, lisica, vukova i ostalih krznaša.

Član 7

Izuzetno od odredbe člana 6. tačka 3. ovog pravilnika, izvan naseljenih mesta mogu se slobodno kretati: psi čuvari stada na ispaši uz stado, službeni psi Jugoslovenske narodne armije i milicije, psi spasilačkih ekipa i psi vodiči slepih lica, ako je posle sprovedene vakcinacije isteklo vreme stvaranja imuniteta.

Psi se mogu koristiti u lovu ako su dva puta godišnje zaštitno cepljeni protiv besnila, ako su označeni i ako je posle poslednjeg zaštitnog cepljenja isteklo vreme stvaranja imuniteta.

Član 8

Izuzetno od odredbe člana 6. tačka 13. ovog pravilnika, skidanje kože sa leševa pasa, mačaka, lisica, vukova i ostalih krznaša dozvoljeno je pod sledećim uslovima:

1) da je lice koje skida kožu s leševa tih životinja zaštitno cepljeno protiv besnila, da nema povrede na glavi i rukama i da je obučeno za obavljanje tog posla;

2) da lice za vreme skidanja kože sa leševa ima zaštitnu odeću, obuću, rukavice, masku i da raspolaže odgovarajućim priborom za uzimanje materijala za laboratorijski pregled: skalpelom, makazama, nožem, dletom, čekićem, testerom, bocama za uzimanje materijala, pakovanje i slanje materijala i sredstvima za dezinfekciju;

3) da se vreća sa kožom čuva u posebnoj prostoriji do dobijanja rezultata ispitivanja iz člana 5. stav 2. ovog pravilnika. Ako je rezultat pozitivan, odnosno životinja bolesna, vreća se zajedno sa kožom uništava, a ako je rezultat negativan, odnosno životinja zdrava, dozvoljava se stavljanje kože u promet.

Član 9

Kad se besnilo utvrdi kod divljači, može se zabraniti lov te divljači na određeno vreme.

Član 10

Pri preduzimanju mera zaštitnog cepljenja, istovremeno se određuju i vrste životinja koje će se cepiti, vreme cepljenja i vrsta cepiva (vakcine).

Član 11

Dezinfekcija prostorija u kojima se nalazi obolela životinja i pribora koji je bio u dodiru sa obolelom životinjom vrši se svakodnevno određenim sredstvom za dezinfekciju do ubijanja životinje, posle čega se vrši završna dezinfekcija.

Član 12

Za pse i mačke koji se izlažu na izložbama mora se, pre izlaganja, raspolagati potvrdom o zaštitnom cepljenju.

Član 13

Smatra se da je besnilo prestalo ako su izvršene sve naređene mere, ako je izvršena završna dezinfekcija i ako su od tada prošla tri meseca, za koje vreme nije ustanovljen nijedan slučaj besnila kod životinja.

Član 14

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o merama za suzbijanje i iskorenjivanje besnila kod životinja ("Službeni list SFRJ", broj 34/80).

Član 15

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".