PRAVILNIK

O OBJAVLJIVANJU OBAVEŠTENJA O POSEDOVANJU AKCIJA S PRAVOM GLASA

("Sl. glasnik RS", br. 102/2003 i 10/2006)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se sadržaj i način dostavljanja i objavljivanja obaveštenja o posedovanju akcija s pravom glasa (u daljem tekstu: obaveštenje).

Član 2

Lice koje stekne akcije po osnovu kojih ostvaruje pravo glasa od ukupnog broja glasova u skupštini akcionarskog društva dostigne, pređe ili padne ispod granice od 10%, 20%, 33%, 50% i 66% od ukupnog broja glasova u skupštini akcionarskog društva, dužno je da o tom učešću, obavesti izdavaoca tih akcija, Komisiju za hartije od vrednosti i organ nadležan za sprečavanje monopola u roku iz člana 59. stav 1. Zakona o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata.

Član 3

Obaveštenje sadrži:

1) naziv i sedište, odnosno ime i adresu lica koje stiče;

2) naziv, sedište i registarski broj izdavaoca (akcionarsko društvo);

3) podatke o vrsti, klasi, CFI kodu i ISIN broju akcija koje se stiču, i njihov broj (količinu);

4) učešće lica pre i nakon sticanja, odnosno raspolaganja akcijama u ukupnom broju glasova u skupštini društva (%);

5) pravni osnov sticanja (ugovor o prodaji, ugovor o poklonu, sudska odluka);

6) datum, vreme i mesto sticanja, odnosno raspolaganja akcijama;

7) potpis lica koje dostavlja obaveštenje;

8) dokaz o uplaćenoj nadoknadi.

Član 4

Lice iz člana 2. obaveštenje dostavlja u roku od sedam dana od dana nastanka promene neposredno ili preko pošte u pismenoj formi izdavaocu (emitentu), Komisiji za hartije od vrednosti i nadležni organ za sprečavanje monopola.

Član 4a

Centralni registar depo i kliring hartija od vrednosti dužan je da obaveštava Komisiju za hartije od vrednosti o sticanju akcija koje određenom licu daju pravo glasa u procentima predviđenim članom 2. ovog pravilnika u roku od tri dana od dana upisa tih akcija na vlasničke račune sticaoca.

Član 5

Komisija za hartije od vrednosti objavljuje na sajtu podatke iz obaveštenja dostavljenog saglasno članu 2, odnosno 4a ovog pravilnika.

Član 6

Komisija za hartije od vrednosti ne može davati podatke iz obaveštenja drugim licima pre njihovog objavljivanja učinjenom u skladu sa članom 5. ovog pravilnika.

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".