PRAVILNIK
O MERAMA ZA SUZBIJANJE I ISKORENJIVANJE BEDRENICE KOD ŽIVOTINJA

("Sl. list SFRJ", br. 39/88)

Član 1

Radi suzbijanja i iskorenjivanja bedrenice kod životinja, primenjuju se mere predviđene ovim pravilnikom.

Član 2

Područje bedrenice, u smislu ovog pravilnika, jeste područje u kome je u poslednjih 20 godina ustanovljena bedrenica.

Geografske granice područja bedrenice određuje organ nadležan za poslove veterinarske inspekcije u republici, odnosno autonomnoj pokrajini.

Član 3

Ako se ustanovi pojedinačni slučaj bedrenice, zabraniće se puštanje životinja iz zaraženog dvorišta za vreme dok traje zaraza, odnosno dok traje opasnost od zaraze.

Ako se ustanovi bedrenica u više od tri slučaja i sa većim brojem žarišta, zavisno od epizootološke situacije, veterinarski inspektor zabraniće izdavanje uverenja o zdravstvenom stanju za prijemčive životinje i ograničiti njihovo kretanje na teritoriji naseljenog mesta 14 dana od dana poslednjeg uginuća ili prezdravljenja obolele životinje i završene poslednje dezinfekcije.

Član 4

Životinje koje boluju od bedrenice i životinje za koje postoji sumnja da su zaražene bedrenicom ne smeju se klati.

Zabranjena je upotreba, iskorišćavanje i otuđivanje zaraženih i na zarazu sumnjivih životinja, kao i prodaja mleka i mlečnih proizvoda od tih životinja.

Član 5

Leševi životinja uginulih od bedrenice, kao i meso i delovi zaklanih životinja kod kojih se bedrenica utvrdi posle klanja, moraju se čuvati da ne dođu u dodir sa ljudima i životinjama i moraju se učiniti neškodljivim zajedno sa kožom, unutrašnjim organima i otpacima.

Trupovi životinja za koje se sumnja da su obolele od bedrenice prevoze se isključivo sredstvima i u posudama iz kojih ne mogu ispadati otpaci i delovi u čvrstom ili tečnom stanju.

Član 6

Lečenje, serumizaciju zaraženih i vakcinaciju na zarazu sumnjivih životinja može vršiti samo diplomirani veterinar.

U zaraženom i na zarazu sumnjivom prostoru preduzimaju se sledeće mere:

1) aktivna zaštita goveda, bivola, ovaca, koza i kopitara u skladu sa uputstvom proizvođača vakcine protiv bedrenice;

2) zabrana sekcije leševa životinja uginulih od bedrenice, kao i leševa životinja za koje postoji sumnja da su uginule od bedrenice, ako nisu obezbeđeni uslovi za sprečavanje širenja zaraze;

3) pooštrena dezinfekcija mesta na kome je uginula životinja obolela od bedrenice ili sumnjiva na bedrenicu. Ako je životinja uginula na zemljištu, površinski sloj zemlje mora se skinuti u dubini do 30 cm i zakopavanjem neškodljivo ukloniti;

4) sekcija leševa i uzimanje materijala sa leševa životinja uginulih od bedrenice ili sumnjivih na bedrenicu samo u prisustvu veterinara. Lica sa povredama na rukama ne smeju da vrše sekciju i uzimanje materijala za laboratorijske preglede.

Član 7

Dijagnostika bedrenice vrši se:

1) patomorfološkim pregledom leševa uginulih životinja;

2) laboratorijskim pregledom (bakteriološkim i serološkim).

Kod svakog utvrđenog slučaja bedrenice organ nadležan za poslove veterinarske inspekcije u opštini dužan je da ispita izvor zaraze i da preduzme mere za sprečavanje daljeg širenja zaraze, a područje bedrenice uvede u epizootološku knjigu opštine.

Član 8

U mestima u kojima se laboratorijski utvrdi bedrenica, a izvor zaraze se ne može utvrditi i učiniti bezopasnim za dalje širenje zaraze, organ nadležan za poslove veterinarske inspekcije u opštini utvrdiće područja i narediće vakcinaciju goveda, ovaca i konja protiv bedrenice.

Obaveznoj vakcinaciji protiv bedrenice podležu goveda, bivoli, ovce, koze i kopitari koji koriste hranu sa područja bedrenice.

Član 9

Organ nadležan za poslove veterinarske inspekcije u republici, odnosno autonomnoj pokrajini utvrđuje obim i vreme vakcinacije i vrstu životinja koje će se vakcinisati protiv bedrenice.

Član 10

Kad ozdravi poslednja obolela životinja i posle neškodljivog uklanjanja leševa, sirovina i otpadaka zaraženih ili na zarazu sumnjivih životinja, mora se izvršiti čišćenje i pojačana završna dezinfekcija prostorija, klanica i dvorišta u kojima su bile smeštene te životinje, odgovarajućim dezinficijensom.

Stajnjak i smeće zatečeni u prostorijama iz stava 1. ovog člana moraju se neškodljivo uništiti.

U prostorijama, klanicama i dvorištima zaraženim bedrenicom mora se izvršiti propisna dezinfekcija oruđa i opreme koji su bili u dodiru sa bolesnim ili sumnjivim životinjama, odnosno njihovim leševima ili delovima leševa.

Član 11

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o merama za suzbijanje i iskorenjivanje bedrenice kod životinja ("Službeni list SFRJ", br. 34/80).

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".