PRAVILNIK
O MERAMA ZA SUZBIJANJE I ISKORENJIVANJE FURUNKULOZE PASTRMKI

("Sl. list SFRJ", br. 72/91)

Član 1

Radi suzbijanja i iskorenjivanja furunkuloze pastrmki (Furunculosis salmonis) primenjuju se mere predviđene ovim pravilnikom.

Član 2

Pastrmke se smatraju sumnjivim na oboljenje od furunkuloze ako se na osnovu epizootoloških podataka opravdano posumnja na tu zaraznu bolest, odnosno ako se kliničkim pregledom ustanove znaci te bolesti, a patoanatomski utvrde promene karakteristične za furunkulozu pastrmki na organima ili tkivima.

Član 3

Pastrmke se smatraju obolelim od furunkuloze pastrmki ako se osnovano posumnja na furunkulozu, a uzročnik bolesti Aeromonas salmonicida dokaže laboratorijskim ispitivanjem. Laboratorijsko ispitivanje radi izolacije uzročnika vrši se: na standardnim podlogama (triptoza-soja agar, mozak, srce, infuzioni agar, triptoza-krvni agar sa 10% seruma), na temperaturi od 20-25 °C. Identifikacija uzročnika vrši se citohrom-oksidaza-testom, parafenil-diaminskim testom i testom aglutinacije na mikroskopskoj ploči.

Član 4

Odgajivališta pastrmki najmanje dva puta godišnje podležu dijagnostičkom ispitivanju na furunkulozu pastrmki. Uzorci za laboratorijska ispitivanja uzimaju se tako da se jedno prikupljanje uzoraka izvrši leti, kada je temperatura vode najviša, a drugo - u vreme mrešćenja pastrmki.

U letnjem periodu, od svake kategorije pastrmki (izuzev matica) u odgajivalištu uzima se uzorak od 30 živih pastrmki slabije kondicije, uhvaćenih pored ispusta bazena, a u sezoni mresta uzorak čini 10 izmrešćenih matica.

Član 5

Dijagnostička laboratorijska ispitivanja pastrmki na furunkulozu pastrmki vrši se u za to ovlašćenoj specijalističkoj veterinarskoj organizaciji.

Član 6

U odgajivalištu pastrmki u kome je utvrđena furunkuloza pastrmki ili se sumnja na furunkulozu pastrmki narediće se sledeće mere:

1) zabrana izlova pastrmki i njihovog prebacivanja iz tog odgajivališta u drugo odgajivalište, odnosno u druge vodotokove;

2) zabrana puštanja ili izlaženja pastrmki iz odgajivališta, odnosno drugih objekata u otvorene vode;

3) zabrana izdavanja uverenja o zdravstvenom stanju životinja;

4) neškodljivo uklanjanje teže obolelih i uginulih pastrmki;

5) zabrana ili ograničenje pristupa stranih lica i posetilaca odgajivalištu pastrmki;

6) lečenje odgovarajućim lekom;

7) dezinfekcija ikre posle oplodnje odgovarajućim dezinficijensom;

8) mehaničko čišćenje odgajivališta pastrmki, ispusta, kanala i predmeta koji služe za rad u odgajivalištu i njihova dezinfekcija.

Član 7

Smatra se da furunkuloze pastrmki nema u zaraženom odgajivalištu ako su izvršene sve naređene mere i ako je od tada proteklo najmanje tri nedelje.

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".