PRAVILNIK
O MERAMA ZA SUZBIJANJE I ISKORENJIVANJE LEPTOSPIROZE ŽIVOTINJA

("Sl. list SFRJ", br. 6/88)

Član 1

Radi suzbijanja i iskorenjivanja leptospiroze životinja, primenjuju se mere predviđene ovim pravilnikom.

Član 2

Obolelim od leptospiroze smatraju se životinje:

1) kod kojih se serološkim ispitivanjem krvi reakcijom mikroskopske aglutinacije i lize utvrdi titar antitela od 1:100 i veći od 1:100 za bilo koji serotip Leptospira interrogans;

2) kod kojih se uzročnik leptospiroze izoluje iz krvi, urina ili iz pobačenih fetusa, odnosno njihovih leševa i organa;

3) kod kojih se, prilikom klanja, utvrde karakteristične patomorfološke promene, a dijagnostičkim ispitivanjem dokaže uzročnik leptospiroze.

Član 3

Dijagnostičkom ispitivanju krvi reakcijom mikroskopske aglutinacije i lize podleže, najmanje jedanput godišnje, priplodna goveda, priplodne svinje i priplodni konji u društvenoj svojini.

Priplodna goveda, priplodne svinje i priplodni konji kod individualnih držalaca podleže dijagnostičkom ispitivanju najmanje jedanput u tri godine, zavisno od epizootološke situacije.

Član 4

Dijagnostičko ispitivanje životinja na leptospirozu vrši se u za to određenoj specijalističkoj veterinarskoj organizaciji udruženog rada.

Član 5

Dijagnostičko ispitivanje vrši se:

1) u slučaju pobačaja - u roku od 12 časova;

2) u slučaju uginuća životinja koje su bolovale, sa kliničkim znacima leptospiroze;

3) ako se prilikom klanja životinja utvrde promene sumnjive na leptospirozu.

Ako je rezultat dijagnostičkog ispitivanja negativan, zbog pobačaja životinje ispitivanje će se ponoviti od 14. do 21. dana.

Član 6

U dvorištu i objektu u kojima je utvrđena leptospiroza životinja narediće se sledeće mere:

1) izdvajanje obolelih životinja od zdravih;

2) lečenje obolelih životinja i svih životinja sa titrovima antitela nižim od 1:100, odgovarajućim antibiotikom;

3) zabrana kretanja obolelih životinja van zaraženog dvorišta, odnosno zaraženog objekta;

4) dezinfekcija i deratizacija zaraženog dvorišta, odnosno zaraženog objekta, uz obavezu odstranjivanja otpadnih voda iz tog dvorišta, odnosno objekta, popravka kanalizacije, oštećenih podova i drenažnog sistema i isušivanje okoline zaraženog dvorišta, odnosno zaraženog objekta;

5) kontrola napajališta radi sprečavanja zagađivanja bunara i kontrola sistema za napajanje u zaraženom dvorištu i zaraženom objektu i njihovoj bližoj okolini;

6) dezinfekcija bunara i sistema za napajanje vodom;

7) dijagnostičko ispitivanje na leptospirozu svih drugih životinjskih vrsta;

8) dijagnostičko-serološko ispitivanje krvi svih životinja u zaraženom dvorištu, odnosno zaraženom objektu dva puta u razmaku od po 21 dan posle završenog lečenja i sprovođenja svih naređenih mera.

Član 7

U zapatu u kome je utvrđena leptospiroza, šest meseci i posle saniranja bolesti, obavezno se vrši dijagnostičko ispitivanje 20% ukupnog broja životinja tog zapata. Ako je rezultat dijagnostičkog ispitivanja negativan, grla za priplod iz tog zapata, mogu se staviti u promet bez ograničenja.

Član 8

Leptospiroza se smatra prestalom u zaraženom dvorištu, odnosno zaraženom objektu, ako su izvršene sve naređene mere iz člana 6. ovog pravilnika, ako je izvršena završna dezinfekcija i ako je od te dezinfekcije protekao 21 dan.

Član 9

O izvršenim merama koje su predviđene u članu 6. ovog pravilnika, organu nadležnom za poslove veterinarstva republike, odnosno autonomne pokrajine dostavljaju se sledeći podaci: naziv opštine, mesto, ime ili naziv držaoca životinje, vrste životinja koje su podvrgnute dijagnostičkom ispitivanju, oznake životinja, rezultat dijagnostičkog ispitivanja i lek koji je korišćen u zaraženom dvorištu, odnosno zaraženom objektu.

Član 10

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o merama za suzbijanje i iskorenjivanje leptospiroze životinja ("Službeni list SFRJ", br. 49/82).

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".