PRAVILNIK
O MERAMA ZA SUZBIJANJE I ISKORENJIVANJE ENZOOTSKE LEUKOZE GOVEDA

("Sl. list SFRJ", br. 39/88)

Član 1

Radi suzbijanja i iskorenjivanja enzootske leukoze goveda (Leucosa enzootica bovini), primenjuju se mere predviđene ovim pravilnikom.

Član 2

Obolelim od enzootske leukoze smatraju se goveda kod kojih se:

1) serološkim ispitivanjem (agar-gel imunodifuziona proba) ili ELISA testom utvrdi pozitivna reakcija;

2) prilikom klanja, u organima ili tkivima utvrde morfološke i patohistološke promene karakteristične za enzootsku leukozu.

Član 3

Sumnjivim na enzootsku leukozu smatraju se goveda:

1) koja pokazuju klinički manifestne promene (otok limfnih čvorova i dr.) karakteristične za enzootsku leukozu;

2) kod kojih nisu ustanovljene tumorozne promene na koži, limfnim čvorovima i organima, a serološko ispitivanje daje sumnjivu reakciju;

3) koja potiču iz zapata u kojima je utvrđena enzootska leukoza ili sumnja na enzootsku leukozu;

4) kod kojih su, prilikom klanja ili uginuća, utvrđene karakteristične tumorozne promene, a nije izvršeno patohistološko ispitivanje;

5) kod kojih je prilikom hematološkog ispitivanja utvrđena leukocitoza sa izrazitom limfocitozom (65%).

Član 4

Dijagnostičkom ispitivanju na enzootsku leukozu podvrgavaju se goveda koja su navršila šest meseci života.

Dijagnostičko ispitivanje priplodnih goveda u društvenoj svojini vrši se jedanput godišnje.

Dijagnostičko ispitivanje priplodnih goveda koja se nalaze kod individualnih držalaca vrši se najmanje jedanput u pet godina.

Član 5

Goveda koja se izlažu na sajmovima, smotrama i izložbama, ili se uvoze iz drugih zemalja, podležu obaveznom ispitivanju na enzootsku leukozu.

Član 6

Petnaest dana pre telenja i 15 dana posle telenja, kao i 30 dana posle primene alergena i vakcina, goveda se ne mogu podvrgnuti ispitivanju na enzootsku leukozu.

Član 7

Kad se utvrdi enzootska leukoza goveda ili sumnja na enzootsku leukozu goveda, u zaraženom ili na zarazu sumnjivom dvorištu narediće se sledeće mere:

1) izdvajanje obolelih i na oboljenje sumnjivih goveda;

2) popis i označavanje obolelih i na oboljenje sumnjivih goveda. Grla sa pozitivnom serološkom reakcijom obeležavaju se slovom L veličine 8 cm, koje se utiskuje vrućim žigom;

3) zabrana dopreme zdravih goveda među obolela i na oboljenje sumnjiva goveda;

4) zabrana stavljanja u promet obolelih i na oboljenje sumnjivih goveda, osim za klanje;

5) individualni tretman goveda prilikom lečenja i preduzimanje drugih stručnih zahvata u skladu sa principima asepse i antisepse.

U uverenje o zdravstvenom stanju koje prati goveda upućena na klanje kod kojih je utvrđena enzootska leukoza upisuje se oznaka: "Enzootska leukoza goveda".

Član 8

U dvorištu u kome je utvrđena enzootska leukoza ili sumnja na enzootsku leukozu, nezaražena goveda obeležavaju se ušnim markicama ili tetoviranjem i ispituju serološkom metodom, u razmaku od tri meseca, sve dok se ne dobiju dva uzastopna negativna rezultata kod svih goveda.

Član 9

Enzootska leukoza goveda smatra se prestalom u dvorištu posle uklanjanja svih goveda obolelih od enzootske leukoze i završne dezinfekcije i ako prilikom sprovođenja dva uzastopna serološka dijagnostička ispitivanja, sa razmakom od tri meseca, kod preostalih goveda tog zapata nije ustanovljena pozitivna reakcija.

Član 10

O preduzetim merama iz ovog pravilnika, organu nadležnom za poslove veterinarstva u republici, odnosno autonomnoj pokrajini dostavljaju se sledeći podaci: naziv opštine i mesta u kome je utvrđena enzootska leukoza goveda, ime držaoca goveda, oznaka goveda koja se podvrgavaju ispitivanju na enzootsku leukozu i rezultat tog ispitivanja.

Član 11

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o merama za suzbijanje i iskorenjivanje leukemije goveda ("Službeni list SFRJ", br. 34/81).

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".