PRAVILNIK
O MERAMA ZA SUZBIJANJE I ISKORENJIVANJE NJUKASTL-BOLESTI PERNATE ŽIVINE

("Sl. list SFRJ", br. 39/88)

Član 1

Radi suzbijanja i iskorenjivanja njukastl-bolesti pernate živine, primenjuju se mere predviđene ovim pravilnikom.

Član 2

Pod jatom pernate živine u farmama podrazumeva se, u smislu ovog pravilnika, grupa pernate živine koja se nalazi u jednom objektu ili u više objekata koji su ograđeni.

Pod jatom pernate živine u ekstenzivnim uslovima podrazumeva se, u smislu ovog pravilnika, sva pernata živina u većem broju dvorišta ili celom naselju.

Član 3

Obolelom od njukastl-bolesti pernate živine smatra se pernata živina za koju se kliničkim pregledom, patoanatomskim nalazom i laboratorijskim ispitivanjem dokaže da boluje od njukastl-bolesti pernate živine, a laboratorijskim postupkom, direktno (izolacijom virusa) ili indirektno (serološkim ispitivanjem), utvrdi uzročnik te bolesti.

Član 4

Ako se utvrdi njukastl-bolest pernate živine, u zaraženim objektima, dvorištima i naseljenim mestima narediće se sledeće mere:

1) zatvaranje zaraženih objekata, dvorišta i naselja;

2) zabrana prometa pernate živine, mesa i proizvoda pernate živine, jaja i perja iz zaraženih objekata, dvorišta i naseljenih mesta;

3) ubijanje pernate živine obolele od njukastl-bolesti u objektu ili dvorištu i neškodljivo uklanjanje leševa uginule i ubijene pernate živine;

4) zabrana klanja pernate živine iz zaraženog objekta i zaraženog dvorišta;

5) zabrana održavanja pijaca, sajmova, izložbi i drugih javnih smotri u zaraženim mestima;

6) uništavanje ili sterilizacija hrane namenjene pernatoj živini, zatečene u zaraženom objektu;

7) dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija zaraženih objekata i neposredne okoline;

8) pakovanje stajnjaka iz zaraženih objekata i zabrana korišćenja takvog stajnjaka najmanje mesec dana od dana završetka pakovanja;

9) zabrana rada inkubatora u naseljenim mestima u društvenoj i individualnoj proizvodnji jednodnevnih pilića, ako ti inkubatori služe za neposredno stavljanje jednodnevnih pilića u promet.

Član 5

Sva jata pernate živine u društvenoj svojini i kooperativnoj proizvodnji i reprodukciona jata moraju biti imuna protiv njukastl-bolesti pernate živine.

Laboratorijska provera imuniteta vrši se testom inhibicije - hemaglutinacije pre i posle preventivnog cepljenja i obavezna je za sva jata pernate živine.

Broj ili procent seruma krvi koji određuje nadležni veterinarski inspektor laboratorijski se ispituje na osnovu prethodno pribavljenog mišljenja specijalističke organizacije udruženog rada.

Član 6

U jatima pernate živine kod individualnih držalaca u ekstenzivnim uslovima gajenja, obavezno je održavanje imuniteta protiv njukastl-bolesti pernate živine zaštitnim cepljenjem, koje se u tim jatima vrši najmanje dva puta godišnje.

Član 7

Njukastl-bolest pernate živine smatra se da je prestala u zaraženom jatu, odnosno zaraženom prostoru kad od poslednjeg uginuća ili ubijanja pernate živine u tom jatu ili dvorištu protekne najmanje 30 dana, pod uslovom da su sprovedene i sve druge naređene mere.

Član 8

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o merama za sprečavanje i suzbijanje atipične kuge (new castle) pernate živine ("Službeni list SFRJ", br. 44/84).

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".