PRAVILNIK
O MERAMA ZA SUZBIJANJE I ISKORENJIVANJE VRTIČAVOSTI PASTRMKI

("Sl. list SFRJ", br. 72/91)

Član 1

Radi suzbijanja i iskorenjivanja vrtičavosti pastrmki (Muhomatosis salmonis) primenjuju se mere predviđene ovim pravilnikom.

Član 2

Pastrmke se smatraju sumnjivim na vrtičavost pastrmki ako se na osnovu epizootoloških podataka opravdano posumnja na tu zaraznu bolest, odnosno ako se kliničkim pregledom kod njih ustanove znaci te bolesti.

Član 3

Pastrmke do tri meseca starosti smatraju se obolelim od vrtičavosti pastrmki ako se vegetativni oblici (trofozoiti ili ameboidni stadijumi razvoja) uzročnika vrtičavosti M. cerebralis u hrskavičavom tkivu glave dokažu patohistološkim pregledom.

Pastrmke starije od tri meseca smatraju se obolelim od vrtičavosti ako se parazitološkim pregledom skeletnih strugotina pastrmki ili homogenizovanog kostura glave pastrmki dokažu spore M. cerebralis.

Pastrmke se smatraju obolelim od vrtičavosti pastrmki i ako se metodom digestije utvrdi prisustvo uzročnika vrtičavosti pastrmki.

Član 4

Dijagnostička laboratorijska ispitivanja pastrmki iz odgajivališta vrše se u za to ovlašćenoj specijalističkoj veterinarskoj organizaciji, a obavezno se preduzimaju u slučajevima kada na to upućuju epizootološki razlozi, odnosno kada se na osnovu kliničkih znakova bolesti pastrmki posumnja na vrtičavost pastrmki.

Član 5

U odgajivalištu pastrmki u kome je utvrđena vrtičavost pastrmki narediće se sledeće mere:

1) zabrana izlova pastrmki i njihovo prebacivanje iz jednog odgajivališta u drugo odgajivalište, odnosno u druge vodotokove;

2) zabrana ispuštanja pastrmki iz odgajivališta pastrmki, odnosno drugih objekata u otvorene vode;

3) zabrana izdavanja uverenja o zdravstvenom stanju životinja;

4) neškodljivo uklanjanje teže obolelih i uginulih pastrmki;

5) zabrana ili ograničenje pristupa stranih lica i posetilaca odgajivalištu pastrmki;

6) dijagnostičko ispitivanje pastrmki u vodotoku, uzvodno i nizvodno od odgajivališta;

7) mehaničko čišćenje odgajivališta pastrmki, ustava, kanala i drugih predmeta za rad i dezinfekcija odgovarajućim dezinficijensom.

Član 6

Smatra se da vrtičavosti pastrmki nema u zaraženom odgajivalištu ako su u njemu izvršene sve naređene mere, čišćenje i dezinfekcija i ako kod novonaseljenih mladih pastrmki, na osnovu kliničke slike i laboratorijskih ispitivanja, nema vrtičavosti pastrmki.

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".