PRAVILNIKO USLOVIMA ZA OBRADU DUVANA I USLOVIMA ZA UČEŠĆE NA JAVNOM TENDERU ZA OBAVLJANJE PROIZVODNJE DUVANSKIH PROIZVODA("Sl. glasnik RS", br. 11/2006) |
Ovim pravilnikom bliže se propisuju uslovi koje mora da ispuni privredno društvo, preduzeće, odnosno preduzetnik koji se bavi obradom duvana u pogledu prostorija, postrojenja, uređaja, opreme i pribora (u daljem tekstu: obrađivač duvana), kao i uslovi koje mora da ispuni privredno društvo, preduzeće, odnosno preduzetnik (u daljem tekstu: privredni subjekt) za učešće na javnom tenderu za obavljanje proizvodnje duvanskih proizvoda.
Odredbe Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe ("Službeni list SFRJ", broj 53/91 i "Službeni list SRJ", br. 24/94 - dr. zakon, 28/96 - dr. zakon, 37/02, 79/05 - dr. zakon i 101/05 - dr. zakon), Zakona o zdravstvenom nadzoru nad životnim namirnicama i predmetima opšte upotrebe ("Službeni glasnik SRS", br. 48/77, 24/85 - dr. zakon, 29/88 i "Službeni glasnik RS", br. 44/91 - dr. zakon, 53/93 - dr. zakon, 67/93 - dr. zakon, 48/94 - dr. zakon i 101/05 - dr. zakon), Zakona o sanitarnom nadzoru ("Službeni glasnik RS", broj 25/04) i odredbe Pravilnika o sanitarno-higijenskim uslovima za objekte u kojima se obavlja proizvodnja i promet životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe ("Službeni glasnik RS", br. 6/97 i 52/97) primenjuju se na obrađivače duvana, privredna društva, preduzeća, odnosno preduzetnike, koji se bave proizvodnjom duvanskih proizvoda u pogledu sanitarno-higijenskih i zdravstvenih uslova, koji se odnose na lokaciju objekta, okruženje, izgradnju, uređenje, snabdevanje objekta vodom, odvod otpadnih voda, uklanjanje čvrstih otpadnih materija, prostorije i opremu, kao i na zaposlena lica.
Obrađivač duvana mora da ima prostorije za otkup duvana, smeštaj otkupljenog duvana, sređivanje, obradu i klasifikaciju duvana, čiji broj i veličina zavise od vrste duvana i tehnološkog postupka obrade.
Prostorije za obradu duvana čine tehničku i tehnološku celinu koja obuhvata:
1. skladište za otkupljeni duvan;
2. prostor za pripremu duvana;
3. opremu i instalacije za obradu orijentalnih tipova duvana;
4. opremu i instalacije za obradu duvana tipa Virdžinija i Berlej;
5. laboratoriju za analizu i utvrđivanje kvaliteta duvana;
6. skladište obrađenog duvana;
7. skladište repromaterijala;
8. skladište za hemijska sredstva;
9. energetska postrojenja.
1. Skladište za otkupljeni duvan
Skladište za otkupljeni duvan je prostor namenjen za odlaganje i razvrstavanje otkupljenog duvana po kvalitetu i kvantitetu.
Prostorije iz stava 1. ovog člana izgrađuju se od čvrstog i nezapaljivog materijala koji ne utiče štetno na kvalitet sirovine i gotovog proizvoda i koje su suve, prozračne, sa prirodnim i veštačkim osvetljenjem i potrebnom ventilacijom.
Prostor za pripremu duvana je prostor namenjen za harmanisanje određenog kvaliteta i kvantiteta duvana za finalnu obradu po zahtevima tržišta ili poznatog kupca.
3. Oprema i instalacije za obradu orijentalnih tipova duvana
Oprema i instalacije za obradu orijentalnih tipova duvana sastoji se od:
1) opreme za harmanisanje i sortiranje duvana;
2) opreme za obesprašivanje (odstranjivanje peska, prašine, metalnih predmeta i dr.);
3) opreme i instalacija za pakovanje duvana u pakovne jedinice "tonga bale";
4) komore sa instalacijama u kojima se obavlja proces vansezonske fermentacije ili odgovarajuće prostorije za sezonsku fermentaciju duvana;
5) opreme i uređaja za ispitivanje fermentisanosti i kvaliteta duvana.
4. Oprema i instalacije za obradu duvana tipa Virdžinija i Berlej
Oprema i instalacije za obradu duvana tipa Virdžinija i Berlej sastoji se od:
1) opreme za harmanisanje i odabiranje duvana, i to:
- stolova za odstranjivanje neodgovarajućih listova duvana;
- opreme za obesprašivanje (odstranjivanje peska, prašine, metalnih predmeta i dr.);
- opreme za kondicioniranje (regulisanje vlage duvana);
2) opreme za izžiljavanje duvana, i to:
- dozirne trakaste vage;
- cilindra za regulisanje vlage (kondicioner);
- uređaja za pravilno raspoređivanje duvana i odstranjivanje stranih primesa;
- uređaja za izžiljavanje;
- uređaja za izdvajanje delova lista (stripsa), klasifikatora;
- sita za izdvajanje sitnjavine;
3) opreme za industrijsku fermentaciju i kondicioniranje izžiljenog duvana i to:
- uređaja za pravilno raspoređivanje duvana;
- tunela za termičku obradu i kondicioniranje duvana (Redryer);
- instrumenata i instalacija za regulisanje režima procesa industrijske fermentacije;
4) opreme za pakovanje izžiljenog duvana i to:
- uređaja za doziranje;
- prese;
- kontrolne vage;
5) opreme za sušenje i pakovanje izdvojene lisne nervature (rebra) i sitnjavine i to:
- uređaja za sušenje;
- klasifikacije rebra;
- pakovanje rebra i duvanske sitnjavine.
5. Laboratorija za analizu i utvrđivanje kvaliteta duvana
Ako obrađivač duvana ima sopstvenu laboratoriju za analizu i utvrđivanje kvaliteta duvana, ta laboratorija mora da ima opremu za testiranje i obavljanje analiza, i to:
1) frakcijskog sastava izžiljenog duvana, na način koji je propisan ISO standardom 12194;
2) sadržaja rebra u stripsu, na način koji je propisan ISO standardom 12195;
3) vlage u stripsu i rebru.
Skladište fermentisanog duvana je prostor namenjen za čuvanje i odležavanje obrađenog duvana.
Prostorije iz stava 1. ovog člana moraju biti zaštićene od vlage i moraju imati obezbeđenu potrebnu ventilaciju.
Skladište repromaterijala je prostor namenjen za skladištenje sargije, kartonskih kutija, kanapa i dr. u količinama koje su neophodne za nesmetano obavljanje obrade i fermentaciju duvana.
8. Skladište za hemijska sredstva
Skladište za hemijska sredstva za zaštitu duvana od bolesti i štetočina mora zadovoljiti uslove skladištenja sredstava opasnih po zdravlje čoveka.
Energetska postrojenja su postrojenja koja služe za obezbeđivanje dovoljne količine vodene pare i komprimiranog vazduha za neometano obavljanje procesa obrade duvana.
III USLOVI ZA UČEŠĆE NA JAVNOM TENDERU ZA OBAVLJANJE PROIZVODNJE DUVANSKIH PROIZVODA
Radi učešća na javnom tenderu za obavljanje proizvodnje duvanskih proizvoda privredni subjekt mora da ima, kao jedinstvenu tehničku i tehnološku celinu:
1. skladište fermentisanog ili ridrajgovanog duvana;
2. skladište repromaterijala;
3. odeljenje za pripremu duvana;
4. odeljenje za izradu i pakovanje cigareta;
5. skladište duvanskih proizvoda;
6. laboratoriju za analizu i utvrđivanje kvaliteta duvanskih proizvoda;
7. energetsko postrojenje.
1. Skladište fermentisanog ili ridrajgovanog duvana
Skladište fermentisanog ili ridrajgovanog duvana je prostor koji je namenjen skladištenju duvana u količini koja je neophodna za neometano obavljanje proizvodnje.
U skladištu iz stava 1. ovog člana ne može se skladištiti repromaterijal.
Prostorije iz stava 1. ovog člana moraju biti zaštićene od vlage i moraju imati obezbeđenu potrebnu ventilaciju.
Skladište repromaterijala je prostor koji je namenjen skladištenju repromaterijala u količini koja je neophodna za neometano obavljanje proizvodnje.
Uz skladište repromaterijala mora postojati klimatizovani prostor za priručno skladište repromaterijala, kapaciteta koji odgovara jednodnevnoj proizvodnji.
3. Odeljenje za pripremu duvana
Odeljenje za pripremu duvana sastoji se od:
1) prostora za pripremu mešavine;
2) tehnološke linije za pripremu duvana;
3) skladišta rezanog duvana;
4) uređaja za pripremu sosova i aromata.
Prostor za pripremu mešavine (priručno skladište obrađenog duvana) mora biti kapaciteta koji odgovara jednodnevnoj proizvodnji.
Tehnološka linija za pripremu duvana sastoji se od: osnovne tehnološke linije za pripremu duvana; tehnološke linije za obradu duvanskog rebra; tehnološke linije za obradu berleja.
Tehnološka linija iz stava 1. ovog člana po kapacitetu mora zadovoljiti najmanje dnevne potrebe instaliranih linija u odeljenju izrade i pakovanja cigareta.
Osnovna tehnološka linija za pripremu duvana sastoji se od:
- uređaja za odvajanje ambalaže od bala duvana i paleta duvana;
- uređaja za kontinuirano i kontrolisano doziranje duvana u proizvodnom postupku;
- uređaja za kondicioniranje duvana sa opremom za kontrolu i regulisanje vlage i temperature duvana na izlazu iz uređaja;
- uređaja za izdvajanje stranih primesa;
- uređaja za dodavanje aditiva sa opremom za doziranje i kontrolu doziranja aditiva-sosova;
- najmanje dva silosa za mešanje;
- mašina za rezanje duvana;
- uređaja za sušenje duvana sa instalacijom za kontrolu i kontinuirano doziranje duvana i opremom za regulisanje i kontrolu vlage duvana nakon sušenja;
- uređaja sa opremom za doziranje i kontrolu doziranja aditiva-aromata, ekspandiranog duvanskog rebra i duvana iz recikliranih cigareta;
- uređaja za punjenje rezanog duvana u kontejner ili silose;
- uređaja za doziranje rezanog duvana do mašine za izradu cigareta.
Tehnološka linija za obradu duvanskog rebra sastoji se od:
- prostora za pripremu mešavine duvanskog rebra;
- uređaja za kontinuirano doziranje duvanskog rebra u proizvodnom postupku;
- uređaja za vlaženje duvanskog rebra;
- silosa za mešanje i odležavanje duvanskog rebra;
- uređaja za valjanje duvanskog rebra;
- uređaja za izdvajanje metalnih predmeta primesa;
- mašina za rezanje duvanskog rebra;
- uređaja za ekspanziju duvanskog rebra sa instalacijama za kontrolisano kontinuirano doziranje;
- uređaja za izdvajanje neizrezanog i neekspandiranog duvanskog rebra;
- uređaja za sušenje ekspandiranog duvanskog rebra sa opremom za kontrolu i regulaciju izlazne vlage;
- silosa, kontejnera i uređaja za dodavanje duvanskog rebra u osnovnu mešavinu.
Tehnološka linija za obradu berleja sastoji se od:
- prostora za pripremu mešavine berleja;
- uređaja za dodavanje aditiva sa opremom za doziranje i kontrolu doziranja;
- uređaja za prženje i rekondicioniranje berleja sa opremom za podešavanje i kontrolu temperature prženja i izlazne vlage berleja;
- silosa i uređaja za dodavanje berleja u osnovnu mešavinu;
- instrumenata za kontrolu temperature i vlažnosti u skladištu - silosu rezanog duvana.
Skladište rezanog duvana je prostor koji je namenjen skladištenju rezanog duvana u količini koja je neophodna za jednodnevnu proizvodnju cigareta.
Prostorije iz stava 1. ovog člana moraju biti zaštićene od vlage i moraju imati obezbeđenu potrebnu ventilaciju.
Oprema za pripremu sosova i aromata sastoji se od opreme sa posudama i mešalicom za mešenje i zagrevanje aditiva i uređajima za doziranje komponenti i kontrolu temperature sosova i aromata.
4. Odeljenje za izradu i pakovanje cigareta
Odeljenje za izradu i pakovanje cigareta mora da bude klimatizovano i opremljeno najmanje jednom linijom za izradu i pakovanje cigareta.
Linija za izradu cigareta sastoji se od:
- mašine za izradu cigareta;
- mašine za aplikaciju filter štapića;
- mašine za skupljanje cigareta u slagajne ili putem silosa;
- uređaja za distribuciju filter štapića (prema mašini za izradu cigareta).
Linija za pakovanje cigareta sastoji se od:
- uređaja za pražnjenje slagajni (ako je jedna tehnološka celina uređaj nije potreban);
- uređaja za formiranje paklica;
- uređaja za akcizne markice;
- mašina za omotavanje paklica, grupisanje paklica u tzv. "šteke" i formiranje "šteke" i omota.
5. Skladište duvanskih proizvoda
Skladište duvanskih proizvoda je prostor namenjen za odlaganje duvanskih proizvoda.
6. Laboratorija za analizu i utvrđivanje kvaliteta duvanskih proizvoda
Ako privredni subjekat ima sopstvenu laboratoriju za analizu i utvrđivanje kvaliteta duvanskih proizvoda, ta laboratorija mora da ima opremu za praćenje fizičkih osobina i uređaje za kontrolu proizvodnje cigareta, i to:
1) za praćenje fizičkih osobina:
- sušionik (200°C),
- komplet sita za merenje frakcije duvana,
- opremu za merenje denziteta duvana, odnosno tvrdoće cigareta i filtera,
- precizna vaga (najmanje dva decimalna mesta);
2) uređaje za kontrolu proizvodnje cigareta:
- uređaj za merenje prečnika filter cigareta,
- uređaj za merenje pada pritiska filtera i filter cigareta,
- uređaj za merenje ventilacije filter cigareta,
- uređaj za merenje krajnje stabilnosti cigareta,
- uređaj za merenje snage punjenja rezanog duvana.
Energetsko postrojenje je postrojenje koje služi za distribuciju vodene pare, komprimiranog vazduha i vakuma.
Za obavljanje proizvodnje duvanskih proizvoda privredni subjekt mora da ima u radnom odnosu najmanje jedno zaposleno lice sa završenim poljoprivrednim fakultetom ratarskog ili tehnološkog smera i iskustvom od najmanje jedne godine na poslovima proizvodnje duvanskih proizvoda.
Za obavljanje kontrole kvaliteta duvanskih proizvoda privredni subjekt mora da ima u radnom odnosu najmanje jedno zaposleno lice sa završenim poljoprivrednim fakultetom tehnološkog smera, tehnološkim fakultetom ili hemijskim fakultetom i iskustvom od jedne godine na poslovima kontrole kvaliteta.
Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o uslovima za obavljanje utvrđivanja kvaliteta i kvantiteta sirovog duvana u listu, obrade duvana, promet obrađenog duvana i proizvodnju duvanskih proizvoda ("Službeni glasnik RS", br. 79/03 i 80/03 - ispravka).
Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".