ODLUKA
O ORGANIZOVANJU RADNE ORGANIZACIJE "STAN" IZ NOVOG SADA KAO JAVNOG PREDUZEĆA ZA STAMBENE USLUGE

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 29/2005 - prečišćen tekst)

Član 1

Radna organizacija "Stan" sa sedištem u Novom Sadu, Lasla Gala broj 22, upisana u registar Osnovnog suda udruženog rada u Novom Sadu, pod brojem FI 3622/89, organizuje se kao javno komunalno preduzeće za stambene usluge (u daljem tekstu: Javno preduzeće).

Član 2

Javno preduzeće ne može da promeni oblik organizovanja bez prethodne saglasnosti Skupštine Grada Novog Sada.

Član 3

Poslovno ime Javnog preduzeća je: Javno komunalno preduzeće za stambene usluge "Stan" Novi Sad.

Sedište Javnog preduzeća je u Novom Sadu, Lasla Gala broj 22.

Član 4

Odluku o promeni poslovnog imena i sedišta donosi Upravni odbor Javnog preduzeća, uz saglasnost Skupštine Grada Novog Sada.

Član 5

Delatnost Javnog preduzeća je izvođenje radova na održavanju stambenih zgrada kojima raspolaže Grad Novi Sad, radova na održavanju stambenih zgrada čije je održavanje povereno Javnom preduzeću, kao i radova na održavanju stambene zgrade čijim izvođenjem se sprečava ili otklanja opasnost po život i zdravlje ljudi, odnosno kojima se obezbeđuje sigurnost korisnika zgrade i okoline.

U okviru delatnosti iz stava 1. ovog člana Javno preduzeće:

1.

 

izvodi radove na investicionom i tekućem održavanju stambenih zgrada, radove hitnih intervencija,

2.

 

vodi evidencije o sredstvima skupština zgrada,

3.

 

izrađuje i popravlja predmete od drveta,

4.

 

popravlja i održava sopstveni vozni park i opremu, i

5.

 

postavlja i popravlja građevinske instalacije i vrši završne i zanatske radove u građevinarstvu.

Član 6

Javno preduzeće može da promeni delatnost ako se tom promenom ne remeti obavljanje delatnosti i poslova iz člana 5. ove odluke.

Odluku o promeni delatnosti donosi Upravni odbor Javnog preduzeća većinom od ukupnog broja članova, uz saglasnost Skupštine Grada Novog Sada.

Član 7

Organi Javnog preduzeća su:

- Upravni odbor, kao organ upravljanja,

- Direktor, kao organ poslovođenja, i

- Nadzorni odbor, kao organ nadzora.

Član 8

Direktora Javnog preduzeća postavlja i razrešava Skupština Grada Novog Sada na vreme od četiri godine, uz mogućnost ponovnog postavljenja.

Članove Upravnog i Nadzornog odbora imenuje i razrešava Skupština Grada Novog Sada.

Članovi Upravnog i Nadzornog odbora imenuju se na vreme od četiri godine, uz mogućnost ponovnog imenovanja.

Član 9

Upravni odbor Javnog preduzeća ima devet članova od kojih se dve trećine članova imenuje iz reda naučnika ili stručnjaka afirmisanih u oblasti iz delatnosti Javnog preduzeća i finansijskih stručnjaka, a jedna trećina članova se imenuje iz reda zaposlenih, u Javnom preduzeću.

Član 10

Upravni odbor:

1.

 

utvrđuje poslovnu politiku,

2.

 

odlučuje o statusnim promenama,

3.

 

odlučuje o smanjenju i povećanju glavnice,

4.

 

odlučuje o osnivanju novih preduzeća,

5.

 

usvaja izveštaje o poslovanju Javnog preduzeća i godišnji obračun,

6.

 

donosi Statut, dugoročni i srednjoročni plan rada i razvoja i godišnji program poslovanja,

7.

 

odlučuje o cenama komunalnih usluga uz prethodnu saglasnost Gradonačelnika Grada Novog Sada,

8.

 

donosi kriterijume za raspodelu dobiti i odlučuje o raspodeli dobiti,

9.

 

donosi investicione odluke,

10.

 

odlučuje o kupovini deonica, odnosno udela drugih preduzeća,

11.

 

odlučuje o obimu, kvalitetu i nivou usluga,

12.

 

odlučuje o uslovima za vršenje usluga Javnog preduzeća,

13.

 

obavlja i druge poslove utvrđene zakonom, ovom odlukom i Statutom.

Upravni odbor zaključuje Ugovor o radu sa direktorom preduzeća na osnovu rešenja o postavljenju direktora i akta Gradonačelnika Grada Novog Sada o utvrđivanju koeficijenta za obračun zarade.

Član 11

Radi obezbeđenja zaštite opšteg interesa u Javnom preduzeću, Skupština Grada Novog Sada daje saglasnost na:

1.

 

Statut Javnog preduzeća,

2.

 

statusne promene Javnog preduzeća,

3.

 

povećanje i smanjenje glavnice,

4.

 

kriterijume za raspodelu dobiti,

5.

 

dugoročni i srednjoročni plan rada i razvoja Javnog preduzeća,

6.

 

godišnji program poslovanja Javnog preduzeća,

7.

 

davanje garancija, avala, jemstva, zaloga i drugih sredstava obezbeđenja za poslove koji nisu iz okvira delatnosti od opšteg interesa,

8.

 

ulaganje kapitala, i

9.

 

akt o proceni vrednosti državnog kapitala i iskazivanju tog kapitala u akcijama, kao i na program i odluku o svojinskoj transformaciji.

Član 12

Direktor Javnog preduzeća zastupa Javno preduzeće bez ograničenja, organizuje i vodi poslovanje Javnog preduzeća, stara se o zakonitosti rada Javnog preduzeća i obavlja i druge poslove utvrđene zakonom i Statutom Javnog preduzeća.

Član 13

Nadzorni odbor ima tri člana od kojih se jedan član imenuje iz reda zaposlenih u Javnom preduzeću.

Član 14

Nadzorni odbor Javnog preduzeća vrši nadzor nad zakonitošću rada Upravnog odbora i direktora, pregleda periodične obračune i utvrđuje da li su sačinjeni u skladu sa propisima, daje mišljenje o predlozima za raspodelu dobiti, donosi poslovnik o svom radu i obavlja i druge poslove utvrđene zakonom i Statutom Javnog preduzeća.

O rezultatima nadzora Nadzorni odbor podnosi izveštaj Skupštini Grada Novog Sada.

Član 15

Javno preduzeće preuzima sva prava i obaveze Samoupravne interesne zajednice stanovanja Grada Novog Sada osim prava i obaveza koje proističu iz sredstava solidarnosti udruženih u ovu zajednicu, osim za one stambene zgrade i stanove za koje nosioci prava raspolaganja, odnosno svojine donesu odluku o drugačijem vršenju tih poslova.

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o organizovanju Radne organizacije "Stan" iz Novog Sada kao javnog preduzeća za stambene usluge obuhvata:
1. Odluku o organizovanju Radne organizacije "Stan" iz Novog Sada, kao javnog preduzeća za stambene usluge ("Službeni list Opštine Novi Sad", broj 5/90), koja je stupila na snagu 31. marta 1990. godine. Iz ove odluke u prečišćen tekst nisu uneti:
- član 14. koji glasi:
"Javno preduzeće obavlja stručne poslove za Društveni fond za solidarnu stambenu izgradnju.
Za obavljanje poslova iz stava 1. ovog člana, Javnom preduzeću pripada naknada iz sredstava Fonda",
- član 15. koji glasi:
"Preduzeće preuzima radnike Radne zajednice Samoupravne interesne zajednice stanovanja Grada Novog Sada i osnovna sredstva i inventar koji koriste radnici Radne zajednice",
- član 16. koji glasi:
"Izveštaj o poslovanju i završni račun Samoupravne interesne zajednice stanovanja Grada Novog Sada za period od 1.1. do 31.3.1990. godine, usvaja Skupština "Grada Novog Sada", i
- član 17. koji glasi:
"Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Opštine Novi Sad";
2. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o organizovanju Radne organizacije "Stan" iz Novog Sada kao Javnog preduzeća za stambene usluge ("Službeni list Opštine Novi Sad", broj 6/91), koja je stupila na snagu 21. marta 1991. godine. Iz ove odluke u prečišćen tekst nisu uneti:
- član 4. koji glasi:
"Član 9. menja se i glasi: "Lice imenovano na funkciju direktora do stupanja na snagu ove odluke obavlja tu funkciju do isteka mandata.
Preduzeće je dužno da svoj statut uskladi sa zakonom i ovom odlukom u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.
Skupština Opštine Novi Sad će u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke imenovati članove upravnog odbora", i
- član 5. koji glasi:
"Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Opštine Novi Sad";
3. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o organizovanju Radne organizacije "Stan" iz Novog Sada kao javnog preduzeća za stambene usluge ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 15/93), koja je stupila na snagu 5. oktobra 1993. godine. Iz ove odluke u prečišćen tekst nisu uneti:
- član 6. koji glasi:
"Preduzeće je dužno da svoj statut uskladi sa odredbama ove odluke u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke",
- član 7. koji glasi:
"Plaćanje troškova za radove hitnih intervencija i tekućeg održavanja nastavlja se na način utvrđen propisima koji su bili na snazi 5. maja 1993. godine dok skupština zgrade, u skladu sa zakonom, drugačije ne odluči", i
- član 8. koji glasi:
"Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada";
4. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o organizovanju Radne organizacije "Stan" iz Novog Sada kao javnog preduzeća za stambene usluge ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 4/95), koja je stupila na snagu 6. maja 1995. godine. Iz ove odluke u prečišćen tekst nisu uneti:
- član 3. koji glasi:
"Preduzeće je dužno da svoj statut uskladi sa odredbama ove odluke u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke", i
- član 4. koji glasi:
"Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada";
5. Odluku o izmeni Odluke o organizovanju Radne organizacije "Stan" iz Novog Sada kao javnog preduzeća za stambene usluge ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 5/96), koja je stupila na snagu 26. aprila 1996. godine. Iz ove odluke u prečišćen tekst nije unet član 2. koji glasi: "Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada";
6. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o organizovanju Radne organizacije "Stan" iz Novog Sada kao javnog preduzeća za stambene usluge ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 9/98), koja je stupila na snagu 8. maja 1998. godine. Iz ove odluke u prečišćen tekst nisu uneti:
- član 15. koji glasi:
"Skupština grada Novog Sada izabraće članove Nadzornog odbora i još dva člana Upravnog odbora.
Javno preduzeće je dužno da Statut i druga akta uskladi sa ovom odlukom u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke",
- član 16. koji glasi:
"Predsednik, članovi Upravnog odbora i direktor Javnog preduzeća izabrani pre stupanja na snagu ove odluke, ostaju na toj funkciji", i
- član 17. koji glasi:
"Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada";
7. Odluku o izmenama Odluke o organizovanju Radne organizacije "Stan" iz Novog Sada kao javnog preduzeća za stambene usluge ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 6/99), koja je stupila na snagu 11. juna 1999. godine. Iz ove odluke u prečišćen tekst nije unet član 2. koji glasi: "Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada";
8. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o organizovanju Radne organizacije "Stan" iz Novog Sada kao javnog preduzeća za stambene usluge ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 5/2002), koja je stupila na snagu 15. marta 2002. godine. Iz ove odluke u prečišćen tekst nisu uneti:
- član 7. koji glasi:
"Javno preduzeće je dužno da Statut i druga akta uskladi sa ovom odlukom u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke", i
- član 8. koji glasi:
"Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada";
9. Odluku o izmeni i dopuni Odluke o organizovanju Radne organizacije "Stan" iz Novog Sada kao javnog preduzeća za stambene usluge ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 25/2002), koja je stupila na snagu 28. decembra 2002. godine. Iz ove odluke u prečišćen tekst nije unet član 2. koji glasi: "Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada";
10. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o organizovanju Radne organizacije "Stan" iz Novog Sada kao javnog preduzeća za stambene usluge ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 14/2005), koja je stupila na snagu 26. aprila 2005. godine. Iz ove odluke u prečišćen tekst nisu uneti:
- član 5. koji glasi: "Javno preduzeće dužno je da Statut uskladi sa ovom odlukom u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke", i
- član 6. koji glasi: "Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".