PRAVILNIK
O USLOVIMA KOJE MORAJU ISPUNJAVATI OBJEKTI ZA SMEŠTAJ ŽIVOTINJA I SKLADIŠTA ZA SMEŠTAJ PROIZVODA, SIROVINA I OTPADAKA ŽIVOTINJSKOG POREKLA NA GRANIČNIM PRELAZIMA

("Sl. list SFRJ", br. 6/88)

Član 1

Objekti za smeštaj životinja i skladišta za smeštaj proizvoda, sirovina i otpadaka životinjskog porekla namenjenih izvozu, moraju na graničnim prelazima ispunjavati uslove propisane ovim pravilnikom.

Član 2

Objekti za smeštaj životinja (u daljem tekstu: objekti) moraju se nalaziti pored glavnog puta i graničnog prelaza. Objekti moraju biti udaljeni od naseljenog mesta i povezani pristupnim putem za javni put, železnički kolosek ili pomorsko, odnosno rečno pristanište.

Objekti moraju biti ograđeni podesnom ogradom.

Član 3

U objektima moraju postojati posebne prostorije za smeštaj pojedinih vrsta životinja, i to: staje za smeštaj krupnih i sitnih životinja i obori za smeštaj svinja.

Staje i obori iz stava 1. ovog člana moraju biti podeljeni u boksove.

Unutrašnji zidovi staja i obora i pregrade između pojedinih boksova moraju biti od materijala koji se lako čisti, pere i dezinfikuje.

Član 4

U boksovima staja za smeštaj krupnih životinja moraju biti ugrađeni uređaji za vezivanje životinja.

Član 5

Objekti moraju imati opremu i uređaj za čišćenje i dezinfekciju prostorija.

Prostorije u kojima su bile smeštene životinje moraju se očistiti i dezinfikovati posle svake otpreme životinja.

Član 6

Objekti u koje se životinje dopremaju ili otpremaju prevoznim sredstvima moraju imati i pribor i opremu koji služe za istovar i utovar životinja, kao i pribor i uređaj za čišćenje i dezinfekciju prevoznog sredstva.

Prevozno sredstvo mora se čistiti i dezinfikovati posle svakog istovara dopremljenih životinja.

Član 7

Objekt mora biti snabdeven dovoljnom količinom vode za napajanje životinja smeštenih u objektu i za pranje objekta i puteva kojima su se kretale životinje.

Član 8

Na graničnim vazduhoplovnim pristaništima (aerodromima) mogu se smeštati životinje samo u posebnu prostoriju za smeštaj životinja koja mora imati boksove i kaveze.

Unutrašnja strana prostorije, pregrade između pojedinih boksova i kavezi moraju biti od materijala koji se lako čisti, pere i dezinfikuje.

Član 9

U blizini objekta moraju se nalaziti đubrište za smeštaj stajskog đubreta i kontejneri za smeštaj drugih otpadaka. Đubrište mora biti izgrađeno od materijala koji ne propušta tečnost i mora biti pokriveno.

Član 10

Objekti, osim objekata na graničnim vazduhoplovnim pristaništima, moraju imati obezbeđene uslove za neškodljivo uklanjanje leševa životinja koje su u njima uginule.

Član 11

Pošiljke proizvoda, sirovina i otpadaka životinjskog porekla mogu se smeštati u skladišta koja su namenjena za tu svrhu (u daljem tekstu: skladišta).

Skladišta moraju imati posebne prostorije za smeštaj proizvoda i sirovina životinjskog porekla, a posebne prostorije za smeštaj otpadaka životinjskog porekla ili smeštaj sirovih i soljenih koža.

Član 12

Skladišta moraju biti izgrađena od materijala koji se lako čisti, pere i dezinfikuje.

Član 13

Skladišta za smeštaj životinjskih proizvoda i životinjskih sirovina moraju biti izgrađena tako da čuvaju osnovno svojstvo pošiljke i da onemogućavaju kontaminaciju pošiljke kontaminentima ili stranim mirisom.

Skladišta iz stava 1. ovog člana mogu biti obična i specijalna.

Obična skladišta, pored ispunjavanja uslova iz člana 12. ovog pravilnika, moraju imati prirodnu ili veštačku ventilaciju. Otvori za dovod svežeg vazduha moraju biti postavljeni tako da sprečavaju kontaminaciju vazduha prašinom, mirisom ili drugim zagađivačem i moraju biti snabdeveni filtrima i zaštitnom mrežom koja sprečava ulazak insekata i glodara u skladište.

Specijalna skladišta (hladnjače), pored ispunjavanja uslova iz člana 12. ovog pravilnika, moraju imati uređaje za održavanje stalne programirane temperature u skladišnom prostoru.

Član 14

Skladišta za smeštaj otpadaka životinjskog porekla moraju biti izgrađena tako da štite pošiljku od uticaja direktnih sunčevih zraka i atmosferskih padavina.

Skladišta za smeštaj sirovih i soljenih koža, pored uslova iz stava 1. ovog člana, moraju imati izgrađenu kanalizaciju za odvođenje otpadnih voda.

Član 15

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o uslovima koje moraju ispunjavati objekti za smeštaj životinja i skladišta za smeštaj životinjskih proizvoda, životinjskih sirovina i životinjskih otpadaka na graničnim prelazima ("Službeni list SFRJ", br. 67/78).

Član 16

Ovaj pravilnik stupa na snagu tridesetog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".