PRAVILNIK
O MERAMA ZA SUZBIJANJE I ISKORENJIVANJE INFEKTIVNOG BOVINOG RINOTRAHEITISA I INFEKTIVNOG PUSTULARNOG VULVOVAGINITISA

("Sl. list SFRJ", br. 63/89)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se mere dijagnostičkog ispitivanja, zaštitnog cepljenja i izdvajanja zdravih od obolelih životinja radi suzbijanja i iskorenjivanja infektivnog bovinog rinotraheitisa i infektivnog pustularnog vulvovaginitisa (u daljem tekstu: IBR/IPV).

Član 2

Dijagnostičkom ispitivanju na IBR/IPV podležu, jedanput godišnje, svi centri za veštačko osemenjavanje, centri za testiranje priplodnih bikova i objekti za reprodukciju (farme).

U centrima za testiranje priplodnih bikova i objektima za reprodukciju uzima se najmanje 20% uzoraka u odnosu na ukupan broj životinja.

U centrima za veštačko osemenjavanje, dijagnostičkom ispitivanju podležu svi priplodnjaci, jedanput godišnje, a seme svakog priplodnjaka - najmanje jedanput u tri meseca.

Član 3

Za dijagnostičko ispitivanje na IBR/IPV koriste se laboratorijske virusološke metode:

1) serum-neutralizacioni test,

2) ELISA test.

Član 4

U centrima za veštačko osemenjavanje, centrima za testiranje priplodnih bikova i objektima za reprodukciju u kojima je dijagnostičkim ispitivanjem utvrđeno da ne postoji infekcija virusom IBR/IPV, nije dozvoljena upotreba vakcina protiv ove zarazne bolesti.

Član 5

U centrima za veštačko osemenjavanje, centrima za testiranje priplodnih bikova i objektima za reprodukciju u kojima je utvrđena infekcija IBR/IPV sve životinje se podvrgavaju redovnom zaštitnom cepljenju mrtvom vakcinom na način predviđen uputstvom proizvođača.

Član 6

Prethodno nevakcinisane životinje u centrima za veštačko osemenjavanje, centrima za testiranje i objektima za reprodukciju, kod kojih se laboratorijskim pregledom utvrdi infekcija IBR/IPV, mogu se stavljati u promet po isteku 14 dana od dana cepljenja mrtvom vakcinom.

Seme za veštačko osemenjavanje u kome se utvrdi prisustvo virusa IBR/IPV mora se uništiti.

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".