POSLOVNIK

O RADU GRADSKE IZBORNE KOMISIJE

("Sl. list grada Kragujevca", br. 1/2006)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim poslovnikom uređuju se pitanja organizacije, načina rada i odlučivanja Gradske izborne komisije (u daljem tekstu: Komisija), kao i druga pitanja od značaja za rad Komisije.

Član 2

Sedište Komisije je u Kragujevcu, u zgradi Skupštine grada Kragujevca, ulica Trg Slobode broj 3.

Član 3

Komisija u svom radu koristi jedan pečat.

Pečat je prečnika 32 mm.

Pečat je okruglog oblika, u sredini pečata je grb Republike Srbije. Po spoljnom obodu pečata upisan je tekst: "Republika Srbija". U drugom unutrašnjem krugu upisan je tekst: "Grad Kragujevac". U trećem unutrašnjem krugu upisan je tekst: "Gradska izborna komisija" U dnu pečata upisan je tekst: "Kragujevac".

Tekst pečata je ispisan ćiriličkim pismom.

Pečat Komisije nalazi se u Sekretarijatu za poslove Skupštine grada Kragujevca, a za njegovo rukovanje i čuvanje zadužen je predsednik Gradske izborne komisije.

II SASTAV KOMISIJE

Član 4

Komisiju čine članovi u stalnom i proširenom sastavu.

Član 5

Komisiju u stalnom sastavu čine predsednik i najmanje šest članova koje imenuje Skupština grada Kragujevca, a u proširenom sastavu i po jedan opunomoćeni predstavnik podnosioca izborne liste, koji je predložio najmanje dve trećine kandidata od ukupnog broja odbornika koji se bira, odnosno predlagača kandidata za Gradonačelnika.

Član 6

Komisija ima sekretara koga imenuje Skupština grada Kragujevca, koji učestvuje u radu Komisije bez prava odlučivanja.

Član 7

Predsednik, članovi i sekretar Komisije imaju zamenike.

Predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara Komisije moraju biti diplomirani pravnici.

Zamenici predsednika, članova i sekretara imaju ista prava i odgovornosti kao i članovi koje zamenjuju.

Član 8

Komisija rešenjem utvrđuje da podnosilac izborne liste, odnosno predloga kandidata, ispunjava uslove za određivanje svog predstavnika u prošireni sastav ovog organa, danom proglašenja izborne liste, odnosno kandidata.

Rešenje o ispunjenju, odnosno neispunjenju uslova za određivanje predstavnika podnosioca izborne liste, odnosno predloga kandidata, Komisija dostavlja podnosiocu izborne liste, odnosno predloga kandidata, na adresu označenu u izbornoj listi, odnosno predlogu kandidata, u roku od 24 časa od časa donošenja rešenja.

Komisija utvrđuje prošireni sastav u roku od 24 časa od isteka roka za određivanje predstavnika podnosioca izborne liste, odnosno predlagača kandidata za gradonačelnika u prošireni sastav.

Član 9

Sastav Komisije objavljuje se u "Službenom listu grada Kragujevca".

III NADLEŽNOST KOMISIJE

Član 10

Komisija u okviru nadležnosti utvrđene Zakonom o lokalnim izborima, Zakonom o izboru narodnih poslanika i Zakonom o finansiranju političkih stranaka:

1) stara se o zakonitom sprovođenju izbora odbornika i Gradonačelnika;

2) određuje biračka mesta, pri čemu naročito vodi računa o ravnomernoj raspoređenosti birača na biračkim mestima i o dostupnosti biračkog mesta biračima;

3) određuje biračke odbore i imenuje njihove članove;

4) daje uputstva biračkim odborima u pogledu sprovođenja postupka izbora odbornika, odnosno Gradonačelnika;

5) propisuje obrasce i organizuje tehničke pripreme za sprovođenje izbora za odbornike, odnosno Gradonačelnika;

6) utvrđuje da li su izborne liste, odnosno predlozi kandidata sačinjene i podnete u skladu sa propisima o izboru odbornika, odnosno Gradonačelnika;

7) proglašava izborne liste, kandidata za Gradonačelnika, odnosno listu kandidata za Gradonačelnika;

8) utvrđuje oblik i izgled glasačkih listića, broj glasačkih listića za biračka mesta i zapisnički ih predaje biračkim odborima;

9) utvrđuje i objavljuje ukupne rezultate izbora odbornika, odnosno Gradonačelnika;

10) podnosi izveštaj Skupštini grada Kragujevca o sprovedenim izborima za odbornike, odnosno Gradonačelnika;

11) dostavlja republičkom organu nadležnom za poslove statistike podatke o sprovođenju i rezultatima izbora za odbornike, odnosno Gradonačelnika, neposredno po završetku izbora;

12) obavlja i druge poslove određene propisima o izboru odbornika, odnosno Gradonačelnika.

IV NAČIN RADA

Član 11

Komisija radi u stalnom i proširenom sastavu.

Komisija radi u proširenom sastavu od dana utvrđivanja tog sastava do završetka izbora.

Član 12

Komisija je samostalna u svom radu i radi na osnovu zakona i propisa donetih na osnovu zakona.

Rad Komisije je javan.

Član 13

Komisija radi u sednicama.

Sednicu Komisije saziva predsednik Komisije, odnosno zamenik predsednika, ako je predsednik odsutan ili sprečen.

U radu Komisije učestvuju: predsednik, članovi i sekretar Komisije. Zamenici predsednika, članova i sekretara učestvuju u radu Komisije, odnosno zamenjuju predsednika, članove i sekretara samo u slučaju njihove odsutnosti ili sprečenosti.

Član 14

Poziv za sednicu Komisije, članovima, odnosno njihovim zamenicima, upućuje Predsednik Komisije po pravilu najkasnije 3 dana pre dana određenog za održavanje sednice, pisanim putem.

Uz poziv za sazivanje sednice Komisije dostavlja se predlog dnevnog reda sa materijalom za sednicu.

U toku trajanja izbornog procesa, poziv za sednicu Komisije, članovima, odnosno njihovim zamenicima, upućuje predsednik Komisije, u skladu sa rokovima u kojima se moraju izvršiti pojedine izborne radnje.

U slučajevima iz stava 3. ovog člana poziv se može uputiti telefonom ili na drugi odgovarajući način.

Član 15

Komisija radi i punovažno odlučuje ako na sednici prisustvuje većina od ukupnog broja članova.

Komisija odlučuje većinom glasova članova odnosno zamenika u stalnom, odnosno proširenom sastavu.

Član 16

Predsednik Komisije određuje iz reda diplomiranih pravnika, zaposlenih u Gradskoj upravi, koji imaju potrebna znanja i iskustva u sprovođenju izbornog procesa, članove stručnog tima, radi pružanja stručne pomoći Komisiji u obavljanju pojedinih izbornih radnji.

Predsednik Komisije pored stručnog tima iz stava 1. ovog člana, obrazuje i tim za administrativno - tehničke poslove iz reda zaposlenih u Gradskoj upravi koji imaju potrebna znanja i iskustva u sprovođenju izbornog procesa.

Komisija može, po potrebi, zadužiti pojedine svoje članove da prouče pitanja koja se javljaju u sprovođenju izbornog postupka, u neposrednoj saradnji sa članovima izbornih organa i drugim učesnicima u postupku, kao i uvidom u odgovarajuće dokumente, te da upoznaju Komisiju sa utvrđenim stanjem i predlože joj odgovarajuća rešenja.

Član 17

Komisija obezbeđuje javnost rada davanjem saopštenja i održavanjem konferencija za štampu.

Saopštenje za javnost koje je usvojila Komisija, daje nadležna Gradska uprava, po nalogu predsednika Komisije.

Član 18

U ostvarivanju svojih zadataka Komisija, saglasno zakonu, sarađuje sa domaćim i stranim organima i organizacijama.

V POSTUPANJE PO PRIGOVORIMA

Član 19

O prigovorima koji su upućeni Komisiji, pojedini članovi Komisije mogu u pisanom obliku, pripremiti mišljenje o načinu rešavanja prigovora.

Mišljenje iz stava 1. ovog člana obuhvata sadržinu prigovora, činjenično stanje, izlaganje zakonskih odredaba na osnovu kojih se prigovor rešava i predlog kako ga treba rešiti.

Rešenje po prigovoru Komisija donosi u roku od 48 časova od časa prijema prigovora i dostavlja ga podnosiocu prigovora.

Član 20

Kad je protiv rešenja Komisije po prigovoru podneta žalba, Komisija dostavlja žalbu, zajedno sa osporenim rešenjem i svim potrebnim spisima, Opštinskom sudu u Kragujevcu, odmah a najkasnije u roku od 12 časa od časa prijema žalbe.

Član 21

U postupku po prigovorima, u pitanjima koja nisu izričito uređena Zakonom o lokalnim izborima, Zakonom o izboru narodnih poslanika, i Zakonom o finansiranju političkih stranaka, Komisija shodno primenjuje odredbe Zakona o opštem upravnom postupku.

VI OBEZBEĐIVANJE USLOVA ZA RAD KOMISIJE

Član 22

Sredstva za rad organa za sprovođenje izbora, izborni materijal i druge troškove sprovođenja izbora, obezbeđuju se u budžetu Grada.

Član 23

Predsednik, članovi i sekretar Komisije, kao i njihovi zamenici imaju pravo na naknadu za rad u Komisiji.

Visinu naknade za rad u Gradskoj izbornoj komisiji utvrđuje se posebnom odlukom Komisije, na osnovu kriterijuma prisutnosti, stepena i kvaliteta angažovanosti u izbornom procesu.

Radnici angažovani u stručnom i administrativno - tehničkom timu imaju pravo na naknadu za angažovanje u sprovođenju izbornih radnji.

Visinu naknade za angažovanje timova iz stava 3. ovog člana utvrđuje Komisija posebnom odlukom, na predlog predsednika Komisije, a u zavisnosti od angažovanja u toku izbornog procesa.

Visinu troškova za opremanje biračkog mesta, zakupnine, naknade za rad predsednika, zamenika predsednika, članova, zamenika članova biračkog odbora, kao i druge troškove utvrđuje komisija posebnom odlukom.

Nalogodavci za isplatu sredstava iz člana 22. i člana 23. st. 1. 2. 3. 4. i 5. su predsednik i sekretar Komisije.

VII DOKUMENTACIJA O RADU KOMISIJE

Član 24

Na sednici Komisije vodi se zapisnik o radu Komisije.

Zapisnik sadrži glavne podatke o radu na sednici, naročito o predlozima o kojima se raspravljalo, sa imenima učesnika u raspravi, o odlukama, zaključcima i drugim aktima koji su na sednici doneti, kao i o rezultatu glasanja o svakom pitanju za koje se glasalo.

O vođenju i čuvanju zapisnika stara se sekretar Komisije. Zapisnik se čuva trajno.

Zapisnik potpisuju predsednik i sekretar Komisije.

Zapisnik sa sednice Gradske izborne komisije, dostavlja se Gradskoj izbornoj komisiji uz materijal za narednu sednicu i isti se razmatra kao prva tačka dnevnog reda.

Član 25

Komisija obezbeđuje čuvanje izbornih akata i izveštaja o rezultatima izbora sa izbornim materijalima i rukovanje tim materijalima, u skladu sa zakonom.

Akta Komisije, koja se u skladu sa zakonom objavljuju, objaviće se u Službenom listu grada Kragujevca.

Član 26

U Komisiji se vodi delovodni protokol, sređuje i čuva dokumentacija (arhivska građa Komisije), sa kojom se postupa u skladu sa propisima.

VIII ZAVRŠNE ODREDBE

Član 27

Pitanja koja se odnose na rad Komisije, a koja nisu uređena ovim poslovnikom, mogu se urediti odlukom ili zaključkom Komisije, u skladu sa odredbama zakona i ovog poslovnika.

Član 28

Danom stupanja na snagu ovog Poslovnika, prestaje da važi Poslovnik Gradske izborne komisije ("Službeni list grada Kragujevca" broj 4/04).

Član 29

Ovaj poslovnik stupa na snagu danom donošenja, a objaviće se u "Službenom listu grada Kragujevca".