PRAVILNIK

O OSTVARIVANJU PRAVA I OBAVEZA IZ RADNOG ODNOSA ZAPOSLENIH U MINISTARSTVU FINANSIJA - UPRAVI ZA SPREČAVANJE PRANJA NOVCA

("Sl. glasnik RS", br. 14/2006)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa zaposlenih u Ministarstvu finansija - Upravi za sprečavanje pranja novca (u daljem tekstu: Uprava) ostvaruju se u skladu sa zakonom i ovim pravilnikom.

Član 2

Ovim pravilnikom uređuju se: zvanja, plate, naknade zarada, kriterijumi za stimulativno nagrađivanje, priznanja, vođenje disciplinskog postupka i izricanje disciplinskih mera, kao i ovlašćenja za vođenje disciplinskog postupka i prenošenje tog ovlašćenja.

II ZVANJA ZAPOSLENIH

Član 3

Zaposleni u Upravi stiču zvanja u skladu sa zakonom kojim se uređuju radni odnosi u državnim organima.

III PLATE, NAKNADE ZARADE, PRIZNANJA I KRITERIJUMI ZA STIMULATIVNO NAGRAĐIVANJE

Član 4

Postavljena lica i zaposleni u Upravi za svoj rad primaju platu i naknade zarade i ostvaruju pravo na priznanja koja se utvrđuju po osnovu neposredne primene odredaba zakona kojim se uređuju plate u državnim organima i javnim službama, zakona kojim se uređuju radni odnosi u državnim organima, akata Vlade donetih za izvršavanje tih zakona (u daljem tekstu: akt Vlade), odnosno po osnovu supsidijarne primene zakona kojim se uređuju radni odnosi, kao i primene odredaba ovog pravilnika.

Član 5

Kriterijumi za stimulativno nagrađivanje, izraženo kroz pravo na uvećanje koeficijenata utvrđenih aktom Vlade, jesu značaj poslova radnog mesta, specifičnost i rizik poslova koji se vrše i vanredno povećanje obima redovnih poslova.

Član 6

Postavljena lica u Upravi imaju pravo na uvećanje koeficijenta utvrđenog aktom Vlade po osnovu značaja poslova radnog mesta i to za 1,00.

Član 7

Zaposleni u Upravi imaju pravo na uvećanje koeficijenta utvrđenog aktom Vlade po osnovu specifičnih uslova i rizika poslova koje vrše, i to:

- viši savetnik za

9,50

- savetnik za

9,50

- samostalni stručni saradnik za

9,40

- viši stručni saradnik za

9,40

- stručni saradnik i prevodilac za

7,50

- viši saradnik za

5,80

- saradnik za

2,90

- viši referent za

2,50

- referent za

2,00

Član 8

Zaposleni u Upravi koji vrše poslove iniciranja za usaglašavanje pravnog sistema u oblasti sprečavanja pranja novca, po osnovu vanrednog povećanja obima redovnih poslova kroz neprekidnu saradnju sa međunarodnim institucijama i stalno učešće u međuresornim radnim grupama, imaju pravo na uvećanje koeficijenta utvrđenog aktom Vlade za 10%.

IV VOĐENJE DISCIPLINSKOG POSTUPKA, PRENOŠENJE OVLAŠĆENJA ZA VOĐENJE TOG POSTUPKA I IZRICANJE DISCIPLINSKIH MERA

Član 9

Na utvrđivanje odgovornosti (materijalne i disciplinske) postavljenih lica i zaposlenih u Upravi primenjuju se odredbe zakona kojim se uređuju radni odnosi u državnim organima, ako ovim pravilnikom nije drukčije utvrđeno.

Član 10

Disciplinski postupak protiv zaposlenog u Upravi vodi Disciplinska komisija koju obrazuje direktor Uprave.

Disciplinsku komisiju čine predsednik, dva člana i njihovi zamenici sa mandatom od dve godine.

Administrativne, tehničke i stručne poslove za potrebe rada Disciplinske komisije vrši zaposleni kome je prema aktu o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Upravi to u opisu radnog mesta predviđeno.

Član 11

Predsednik Disciplinske komisije rukovodi radom Disciplinske komisije, zakazuje javnu raspravu, određuje vreme i mesto njenog održavanja, dostavlja pozive učesnicima u postupku, u roku od najmanje osam dana pre održavanja javne rasprave.

Član 12

Disciplinska komisija utvrđuje predlog o disciplinskoj odgovornosti zaposlenog, načinu okončanja disciplinskog postupka, odnosno predlog disciplinske mere - većinom glasova.

O toku većanja i glasanja Disciplinske komisije vodi se zapisnik.

Član 13

Direktor Uprave, na osnovu predloga Disciplinske komisije, donosi rešenje kojim se zaposleni oglašava krivim i izriče mu se disciplinska mera, oslobađa od odgovornosti ili se postupak obustavlja.

V ZAVRŠNA ODREDBA

Član 14

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".