PRAVILNIK

O NAČINU UPOTREBE GRBA I ZASTAVE SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA ODREĐENIM OBJEKTIMA NA GRANICI SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE I DRUGIM OBJEKTIMA U SAVEZNOJ REPUBLICI JUGOSLAVIJI U BLIZINI GRANICE

("Sl. list SRJ", br. 12/94)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način upotrebe grba i zastave Savezne Republike Jugoslavije na određenim objektima na granici Savezne Republike Jugoslavije i drugim objektima u Saveznoj Republici Jugoslaviji u blizini granice.

Član 2

Na graničnim prelazima grb Savezne Republike Jugoslavije upotrebljava se, i to:

1) na drumskom graničnom prelazu - na udaljenosti 2,5 m od granične linije. Ako granična linija prolazi mostom ili tunelom, grb se ističe na izlazu s mosta ili iz tunela;

2) na pomorskom i rečnom graničnom prelazu - na ulazu u područje graničnog prelaza;

3) na aerodromskom graničnom prelazu - u prostoriji u kojoj se vrši ulazna granična kontrola;

4) na zgradi graničnog prelaza za železnički i drumski saobraćaj.

Grb se upotrebljava i na drugim objektima u blizini granice u kojima se nalaze službene prostorije saveznih organa.

Član 3

Grb se upotrebljava na graničnim oznakama kojima je obeležena granica Savezne Republike Jugoslavije.

U slučaju iz stava 1. ovog člana, grb će se upotrebiti ako se sa susednom državom postigne sporazum o upotrebi grba obe zemlje na graničnim oznakama.

Član 4

Na drumskom, pomorskom i rečnom graničnom prelazu grb Savezne Republike Jugoslavije ističe se na tabli dimenzija 1.500 mm x 1.000 mm. Na drumskim graničnim prelazima tabla se postavlja na metalne nosače čija je donja ivica na rastojanju od 1.200 mm od nivoa puta, odnosno zemljišta i okrenuta je prema susednoj zemlji. Na ostalim graničnim prelazima tabla se može postaviti i na drugi pogodan način.

Na zgradi graničnog prelaza, kao i u prostorijama na aerodromu u kojima se vrši ulazna granična kontrola, grb Savezne Republike Jugoslavije ističe se na tabli dimenzija 600 mm x 400 mm.

Table iz st. 1. i 2. ovog člana presvučene su s prednje strane reflektujućom folijom sive boje i oivičene trakom crne boje širine 20 mm, odnosno 10 mm.

Član 5

Ako se grb Savezne Republike Jugoslavije upotrebljava na tabli iz stava 1. člana 4. ovog pravilnika, njegova visina je 350 mm, a na tabli iz stava 2. tog člana - 135 mm.

Ispod grba Savezne Republike Jugoslavije nalazi se natpis: "Savezna Republika Jugoslavija" ispisan ćiriličnim slovima crne boje, koja su na tabli iz stava 1. člana 4. ovog pravilnika dimenzija 140 mm x 60 mm, a na tabli iz stava 2. tog člana - 55 mm x 25 mm.

Član 6

Zastava Savezne Republike Jugoslavije vije se na graničnim prelazima, i to:

1) na drumskom graničnom prelazu - ispred zgrade na ulaznoj strani;

2) na pomorskom i rečnom graničnom prelazu - na području graničnog prelaza predviđenom za pristajanje stranih plovila.

Zastava Savezne Republike Jugoslavije vije se i na drugim objektima u blizini granice u kojima se nalaze službene prostorije saveznih organa.

Član 7

Zastava dimenzija 3 m x 1,5 m. Zastava se vije na jarbolu visine 7 m, odnosno na jarbolu koji nije niži od zgrade graničnog prelaza.

Na graničnom prelazu na kome duvaju jaki vetrovi, zastava može biti dimenzija 2 m x 1 m, a jarbol - visine 5 m.

Jarbol je izrađen od metala obojenog srebrnoplavom bojom.

Član 8

Zastava se vije u vreme kad granični prelaz radi.

Član 9

Na graničnim vojnim karaulama i drugim objektima Vojske Jugoslavije u blizini granice zastava se vije prema odredbama propisa o njenoj upotrebi u Vojsci Jugoslavije.

Član 10

Način upotrebe grba i zastave Savezne Republike Jugoslavije na određenim objektima na granici Savezne Republike Jugoslavije i drugim objektima u Saveznoj Republici Jugoslaviji u blizini granice uskladiće se sa odredbama ovog pravilnika najdocnije u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".