NAREDBA

O ODREĐIVANJU SREDSTAVA ZA ZATVARANJE OTVORA ZA KRETANJE U SKLONIŠTIMA I DVONAMENSKIM OBJEKTIMA KOJA SE MOGU STAVLJATI U PROMET SAMO AKO SU SNABDEVENA GARANTNIM LISTOM I TEHNIČKIM UPUTSTVOM I O NAJMANJEM TRAJANJU GARANTNOG ROKA I ROKA OBEZBEĐENOG SERVISIRANJA ZA TA SREDSTVA

("Sl. list SFRJ", br. 2/86)

1. Sredstva za zatvaranje otvora za kretanje u skloništima i dvonamenskim objektima koja, u smislu člana 43. stav 2. i člana 51. Zakona o standardizaciji, organizacije udruženog rada mogu stavljati u promet na jugoslovenskom tržištu samo ako su snabdevena garantnim listom i tehničkim uputstvom i za koje moraju biti utvrđeni garantni rok i rok obezbeđenog servisiranja, jesu:

1) sredstva za zatvaranje koja su neposredno izložena mehaničkom, toplotnom, radijacionom i hemijskom dejstvu;

2) sredstva za zatvaranje koja su posredno izložena mehaničkom, toplotnom, radijacionom i hemijskom dejstvu;

3) sredstva za zatvaranje koja su posredno izložena toplotnom i hemijskom dejstvu;

4) sredstva za zatvaranje koja nisu izložena ratnim dejstvima.

2. Vreme trajanja garantnog roka za sredstva za zatvaranje otvora za kretanje u skloništima i dvonamenskim objektima iz tačke 1. ove naredbe ne može biti kraće od četiri godine.

3. Garantni rok za sredstva za zatvaranje otvora za kretanje u skloništima i dvonamenskim objektima iz tačke 1. ove naredbe počinje da teče danom predaje proizvoda na upotrebu.

4. Vreme trajanja roka obezbeđenog servisiranja za sredstva za zatvaranje otvora za kretanje u skloništima i dvonamenskim objektima iz tačke 1. ove naredbe, ne može biti kraće od deset godina.

5. Davalac garancije, odnosno ovlašćeni servis dužan je da izvrši uslugu održavanja ili popravku sredstava za zatvaranje otvora za kretanje u skloništima i dvonamenskim objektima iz tačke 1. ove naredbe u roku od 30 dana od dana prijema zahteva za izvršenje tih usluga.

6. Ova naredba primenjivaće se na sredstva za zatvaranje otvora za kretanje u skloništima i dvonamenskim objektima iz tačke 1. ove naredbe koje se proizvedu, odnosno uvezu od dana stupanja na snagu ove naredbe.

7. Ova naredba stupa na snagu po isteku dva meseca od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".