NAREDBA

O ODREĐIVANJU GASNIH APARATA ZA DOMAĆINSTVO KOJI SE MOGU STAVLJATI U PROMET SAMO AKO SU SNABDEVENI GARANTNIM LISTOM I TEHNIČKIM UPUTSTVOM, I O NAJMANJEM TRAJANJU GARANTNOG ROKA I ROKA OBEZBEĐENOG SERVISIRANJA ZA TE APARATE

("Sl. list SFRJ", br. 4/81)

1. Gasni aparati za domaćinstvo koje, u smislu člana 43. stav 2. i člana 51. Zakona o standardizaciji, organizacije udruženog rada mogu stavljati u promet na jugoslovenskom tržištu samo ako su snabdeveni garantnim listom i tehničkim uputstvom i za koje moraju biti utvrđeni garantni rok i rok obezbeđenog servisiranja jesu:

a) gasni aparati za grejanje prostorija, i to:

1) grejalice i radijatori,

2) kaloriferi (sa mehaničkom cirkulacijom vazduha),

3) grejalice za grejanje zračenjem (infracrveni grejači),

4) pokretne peći sa plamenom ili sa katalitičkim sagorevanjem,

5) stabilne peći sa zatvorenom ili zaštićenom komorom za sagorevanje,

6) kotlovi za centralno i etažno grejanje;

b) gasni aparati za pripremanje i čuvanje hrane, i to:

1) štednjaci, uključujući i kombinovane štednjake,

2) stoni štednjaci,

3) rešoi,

4) pećnice,

5) roštilji,

6) ražnjevi,

7) friteze,

8) ploče za podgrevanje,

9) hladnjaci (frižideri),

10) zamrzivači hrane;

v) gasni aparati za pripremanje tople vode, i to:

1) protočni zagrejači vode,

2) akumulacioni zagrejači vode (bojleri),

3) pokretni zagrejači vode (sa jednim ili više otvorenih ili pokrivenih plamenika);

g) gasni aparati za pranje i održavanje, i to:

1) mašine za pranje rublja,

2) mašine za sušenje rublja,

3) mašine za peglanje rublja,

4) mašine za pranje posuđa,

d) gasni aparati i pribor za kampovanje, i to:

1) zagrevne ploče,

2) zagrevno posuđe,

3) svetiljke.

2. Vreme trajanja garantnog roka za gasne aparate za domaćinstvo iz tačke 1. ove naredbe ne može biti kraće od jedne godine.

Izuzetno od odredbe stava 1. ove tačke za gasne aparate za pripremanje i čuvanje hrane iz tačke 1. pod b) odredbe pod 3, 4, 5, 6, 7 i 8 i za gasne aparate za pripremanje tople vode iz tačke 1. pod v) odredba pod 3 ove naredbe, garantni rok ne može da bude kraći od šest meseci.

3. Garantni rok za gasne aparate za domaćinstvo iz tačke 1. ove naredbe počinje da teče danom prodaje na malo gasnog aparata za domaćinstvo.

4. Za gasne aparate za domaćinstvo iz tačke 1. ove naredbe moraju biti obezbeđeni rezervni delovi i servis za njihovo održavanje i popravke u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji za sve vreme trajanja garantnog roka, odnosno roka obezbeđenog servisiranja.

Vreme trajanja roka obezbeđenog servisiranja za gasne aparate za domaćinstvo iz tačke 1. ove naredbe ne može biti kraće od sedam godina.

Izuzetno od odredbe stava 2. ove tačke, za gasne aparate i pribor za kampovanje iz tačke 1. pod d) ove naredbe vreme trajanja roka obezbeđenog servisiranja ne može biti kraće od četiri godine, a za gasne aparate za pripremanje tople vode iz tačke 1. pod v) odredba pod 3 ove naredbe vreme trajanja roka obezbeđenog servisiranja ne može biti kraće od dve godine.

5. Davalac garancije, odnosno ovlašćeni servis dužan je da izvrši uslugu održavanja ili popravke gasnog aparata za domaćinstvo iz tačke 1. ove naredbe najdocnije u roku od 45 dana od dana prijema zahteva za izvršenje tih usluga.

6. Odredbe ove naredbe primenjivaće se na gasne aparate za domaćinstvo iz tačke 1. ove naredbe, koji se proizvedu, odnosno uvezu počev od dana stupanja na snagu ove naredbe.

7. Ova naredba stupa na snagu po isteku šest meseci od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".