NAREDBA

O DEKLARISANJU REZERVNIH DELOVA ZA MOTORNA VOZILA

("Sl. list SFRJ", br. 10/82)

1. Organizacije udruženog rada, druga pravna lica i radni ljudi koji samostalno obavljaju delatnost ličnim radom sredstvima rada u svojini građana mogu stavljati u promet na jugoslovenskom tržištu rezervne delove za motorna vozila samo ako su ti delovi deklarisani na način određen ovom naredbom.

Rezervnim delovima za motorna vozila u smislu ove naredbe, smatraju se uređaji, sklopovi i delovi motornih vozila namenjeni ugrađivanju u motorna vozila, osim onih koji su namenjeni prvom ugrađivanju u procesu proizvodnje vozila.

2. Deklarisanje rezervnih delova za motorna vozila vrši proizvođač, uvoznik, odnosno zastupnik strane firme ako se rezervni delovi za motorna vozila prodaju sa konsignacionog skladišta.

3. Deklaracija može biti pričvršćena uz rezervni deo, odštampana na originalnom pakovanju rezervnog dela ili na drugi prikladan način stavljena uz rezervni deo za motorno vozilo.

4. Deklaracija sadrži:

1) firmu, odnosno naziv proizvođača, a za rezervne delove stranog porekla - i firmu, odnosno naziv uvoznika ili zastupnika strane firme,

2) naziv proizvoda,

3) podatak o tipu motornog vozila za koje je rezervni deo namenjen,

4) podatak o proizvodnoj specifikaciji (standard, tehnička norma, specifikacija i dr.).

5. Podaci na deklaraciji moraju biti lako uočljivi, čitki i za kupca razumljivi.

6. Ova naredba stupa na snagu po isteku 60 dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".