NAREDBA

O IZGLEDU I UPOTREBI ATESTNOG ZNAKA

("Sl. list SFRJ", br. 4/79 i 31/81)

1. Ovom naredbom utvrđuju se izgled atestnog znaka i upotreba atestnog znaka (način označavanja, prenošenja i poništenje atestnog znaka).

2. Atestni znak ima izgled prikazan na crtežu S koji je priložen uz ovu naredbu i čini njen sastavni deo.

3. Atestni znak može imati određena slova, brojeve, odnosno simbole radi bližeg određivanja kojoj vrsti ili grupi proizvoda proizvod pripada, kao i brojne oznake koje označavaju šifru ovlašćene organizacije.

Koji se od elemenata iz stava 1. ove tačke stavlja na atestni znak prilikom označavanja proizvoda atestnim znakom određeno je propisom o obaveznom atestiranju odgovarajućeg proizvoda.

4. Veličina atestnog znaka za označavanje atestiranih proizvoda određuje se prema visini B atestnog znaka prikazanog na crtežu S iz tačke 2. ove naredbe.

Visina B može imati samo zaokružene vrednosti standardnih brojeva prema redu veličina R 10 izraženih u milimetrima (mm) prema jugoslovenskom standardu Standardni brojevi, brojčane vrednosti i definicije - JUS A.A0.001.

5. Označavanje proizvoda atestnim znakom vrši se utiskivanjem ili otiskivanjem znaka na proizvod, nalepnicu ili privesnicu, ili nanošenjem atestnog znaka na pakovanje proizvoda i na isprave koje prate proizvod u prometu.

6. Označavanje proizvoda vrši se, po pravilu, utiskivanjem atestnog znaka na proizvode na koje je moguće utisnuti i trajno sačuvati atestni znak, a da se pri tome ne prouzrokuju oštećenja proizvoda. Znak se može utisnuti i na pločicu, predviđenu za tu svrhu.

7. Proizvodi koji se ne mogu označiti utiskivanjem atestnog znaka, označavaju se otiskivanjem tog znaka bojom koja se ne može izbrisati.

8. Proizvodi koji se ne mogu označiti utiskivanjem ili otiskivanjem atestnog znaka, označavaju se otiskivanjem tog znaka na nalepnicu ili privesnicu.

9. Atestni znak nanosi se, po pravilu, na mesta proizvoda koja su lako dostupna za pregled, posle ugrađivanja proizvoda u objekte i postrojenja. Proizvodi koji će se dalje obrađivati označavaju se atestnim znakom na mestima koja se više neće obrađivati.

10. Vrsta, veličina, način i mesto nanošenja atestnog znaka, utvrđeni su propisom o obaveznom atestiranju pojedinih proizvoda.

11. Atestni znak se mora sačuvati pri obradi proizvoda i pri ugrađivanju delova u objekte i postrojenja. Ako se atestni znak pri obradi pojedinih proizvoda (delova) mora odstraniti, on se mora naneti na drugo mesto.

12. Ako u vršenju nadzora bude poništen atest, poništava se i atestni znak.

13. Poništavanje atestnog znaka, nanesenog utiskivanjem vrši se brušenjem ili tačkalom, kojim se atestni znak precrtava znakom X poništavanje atestnog znaka nanesenog otiskivanjem vrši se premazivanjem bojom koja se ne može izbrisati, a poništavanje atestnog znaka nanesenog plombom, nalepnicom ili privesnicom – njihovim skidanjem.

14. Označavanje atestnim znakom proizvoda za koje je atest izdat, vrši proizvođačka organizacija udruženog rada, a označavanje proizvoda iz uvoza - uvoznik, odnosno zastupnik strane firme prilikom prodaje robe sa konsignacionog skladišta.

15. Proizvođačke organizacije udruženog rada, uvoznici, odnosno zastupnici stranih firmi dužni su da čuvaju sredstva za nanošenje atestnog znaka na način kojim se isključuje mogućnost njihove zloupotrebe.

16. Ova naredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".