NAREDBA

O ODREĐIVANJU APARATA ZA GAŠENJE POŽARA KOJI SE MOGU STAVLJATI U PROMET SAMO AKO SU SNABDEVENI GARANTNIM LISTOM I TEHNIČKIM UPUTSTVOM, I O NAJMANJEM TRAJANJU GARANTNOG ROKA I ROKA OBEZBEĐENOG SERVISIRANJA ZA TE APARATE

("Sl. list SFRJ", br. 45/81)

1. Aparati za gašenje požara koje, u smislu člana 43. stav 2. i člana 51. Zakona o standardizaciji, organizacije udruženog rada mogu stavljati u promet na jugoslovenskom tržištu samo ako su snabdeveni garantnim listom i tehničkim uputstvom i za koje moraju biti utvrđeni garantni rok i rok obezbeđenog servisiranja, jesu:

1) aparati za gašenje požara hemijskom penom;

2) aparati za gašenje požara vazdušnom penom;

3) aparati za gašenje požara vodom;

4) aparati za gašenje požara prahom;

5) aparati za gašenje požara vodom i vazdušnom penom;

6) aparati za gašenje požara ugljendioksidom;

7) aparati za gašenje požara halonom.

2. Vreme trajanja garantnog roka za aparate za gašenje požara iz tačke 1. ove naredbe ne može biti kraće od jedne godine.

3. Garantni rok za aparate za gašenje požara iz tačke 1. ove naredbe počinje da teče danom prodaje na malo aparata za gašenje požara.

4. Vreme trajanja roka obezbeđenog servisiranja za aparate za gašenje požara iz tačke 1. ove naredbe, ne može biti kraće od pet godina.

5. Davalac garancije, odnosno ovlašćeni servis dužan je da izvrši uslugu održavanja ili popravke aparata za gašenje požara iz tačke 1. ove naredbe, u roku od 30 dana od dana prijema zahteva za izvršavanje tih usluga.

6. Ova naredba primenjivaće se na aparate za gašenje požara koji se proizvedu, odnosno uvezu od dana stupanja na snagu ove naredbe.

7. Ova naredba stupa na snagu 1. januara 1982. godine.