PRAVILNIK

O LEGITIMACIJI I IZGLEDU ZNAKA SANITARNOG INSPEKTORA

("Sl. glasnik RS", br. 17/2006)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se obrazac i sadržina legitimacije i izgled znaka sanitarnog inspektora, način njihovog izdavanja, kao i način vođenja evidencije o izdatim legitimacijama i znacima sanitarnih inspektora.

Član 2

Legitimacija sanitarnog inspektora (u daljem tekstu: legitimacija) je veličine 65 x 95 mm i obložena je kožom crne boje.

Naslovna strana legitimacije u gornjem delu na sredini sadrži grb Republike Srbije, a ispod njega tekst koji glasi: "REPUBLIKA SRBIJA, SLUŽBENA LEGITIMACIJA SANITARNOG INSPEKTORA".

Na prvoj unutrašnjoj strani legitimacije nalazi se tekst koji glasi: "SANITARNI INSPEKTOR", mesto za fotografiju inspektora veličine 35 x 25 mm, mesto za pečat, a ispod toga ime i prezime inspektora, svojeručni potpis inspektora i u dnu strane broj njegove lične karte.

Druga unutrašnja strana legitimacije sadrži tekst koji glasi: "MINISTARSTVO ZDRAVLJA, OVLAŠĆENJA SANITARNOG INSPEKTORA: U vršenju sanitarnog nadzora, sanitarni inspektor ima prava i dužnosti utvrđene Zakonom o sanitarnom nadzoru ("Službeni glasnik RS", broj 125/04)".

Ispod teksta o pravima i dužnostima sanitarnog inspektora nalazi se registarski broj legitimacije, mesto i datum izdavanja, kao i mesto za potpis ovlašćenog lica.

Obrazac legitimacije odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 3

Znak sanitarnog inspektora (u daljem tekstu: znak) izrađen je u obliku stilizovanog hromiranog štita čelično-bele, odnosno zlatno-žute boje, dimenzija 77 x 63 mm u čijem se centru nalazi medaljon emajl boje prečnika 29 mm. Na 7 mm od gornjeg vrha štita, koji ispunjavaju radijalni zraci, nalazi se celom širinom horizontalno - blago zakrivljena reljefna traka širine 10 mm ispunjena plavim emajlom, sa tekstom u dva reda koji glasi: "SANITARNI INSPEKTOR", izvedenim u kurentu, "sans-serifnim" ćiriličkim slovima visine 2 i 5 mm. Levi i desni kraj trake ima u odsečku zastavu Republike Srbije emajliranu u nacionalnim bojama: crveno, plavo i belo. Iz centra komada prostire se 36 visoko poliranih zraka. U samom centru je i punzlovana površina u obliku graničnog stuba. Ceo štit je reljefno obrađen tako da je spoljna ivica ruba polirana, a unutrašnji deo ruba širine 5 mm dekorisan je nizom poluloptastih otkivaka i podlogom punzlovanom u polju između oboda. Zraci se radijalno šire od medaljona u centru prema spolja, a podloga je u dnu trambulirana u donjem delu između zrakova. U sredini štita je apliciran kružni medaljon sa predstavom trodimenzionalnih elemenata grba Republike Srbije, koji se nalazi u polju ispunjenom belim emajlom. Po obodu medaljona nalazi se traka u kurentu sa "sans-serifnim" ćiriličkim tekstom: "REPUBLIKA SRBIJA 1804", dimenzija 4 mm. Medaljon je prečnika 26 mm. Ispod medaljona nalazi se druga horizontalna hromirana, polirana traka širine 8 mm sa identifikacionim brojem ispunjenim crnom bojom. Ceo znak je poliran i obrađen u reljefu, a u osnovi je pločaste površine.

Znak je fiksiran u trodelnim kožnim koricama na sklapanje, teget boje, dimenzija 33 x 83 mm na unutrašnju stranu kožnih korica, a u drugom delu korica nalazi se otvor od providne folije potrebne dimenzije za legitimaciju.

Pored znaka iz stava 1. ovog člana, sanitarni inspektori imaju umanjeni znak, koji je istog izgleda kao i znak, umanjen u odnosu 1:3.

Prikaz znaka i umanjenog znaka odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 4

O izdatim legitimacijama i znakovima vodi se evidencija.

Evidenciju iz stava 1. ovog člana vodi Ministarstvo zdravlja. Evidencija sadrži: ime i prezime lica kome su legitimacija, odnosno znak izdati, registarski broj, datum izdavanja i rubriku za napomene.

Član 5

Sanitarni inspektor koji prestane da obavlja poslove inspektora dužan je da legitimaciju i znak vrati Ministarstvu.

Ukoliko sanitarni inspektor izgubi legitimaciju, odnosno znak, ili na drugi način ostane bez legitimacije, ili znaka, dužan je da odmah, a najkasnije u roku od tri dana pismeno obavesti neposrednog rukovodioca, a legitimaciju, odnosno znak oglasi nevažećim u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Na osnovu potvrde o oglašavanju legitimacije, odnosno znaka nevažećim u "Službenom glasniku Republike Srbije", ministar zdravlja izdaće novu legitimaciju, odnosno znak.

Član 6

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o obrascu legitimacije i znaku sanitarnog inspektora ("Službeni list SRJ", broj 36/94).

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

 

 

REPUBLIKA SRBIJA

SLUŽBENA
LEGITIMACIJA

SANITARNOG INSPEKTORA

 

 

 

 

 

 

 

 

SANITARNI INSPEKTOR

MINISTARSTVO ZDRAVLJA

 
             
       

OVLAŠĆENJA SANITARNOG
INSPEKTORA:

U vršenju sanitarnog nadzora, sanitari inspektor ima prava i dužnosti utvrđene Zakonom o sanitarnom nadzoru ("Službeni glasnik RS", br. 125/04)

 
           
 

(M.P.)

 

 

Registarski
broj ______

Mesto izdavanja
____________

 
 

______________________________
(ime i prezime imaoca legitimacije)

Datum: _________ 200__ god.

 
 

__________________
(svojeručni potpis)      

     
 

__________________
(broj lične karte)      

______________________________
(potpis ovlašćenog lica)

 
             

 

ZNAK SANITARNOG INSPEKTORA

UMANJENI ZNAK
SANITARNOG INSPEKTORA
1 : 3