PROGRAM

ZAŠTITE I UNAPREĐENJA ŽIVOTNE SREDINE ZA 2006. GODINU

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 4/2006)

1. Ovim programom utvrđuju se planirani prihodi i namena korišćenja sredstava za aktivnosti koje se tokom 2006. godine planiraju u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine.

2. Za realizaciju Programa planiraju se sredstva od posebne naknade za zaštitu životne sredine, u ukupnom iznosu od 25.000.000,00 dinara.

3. Sredstva iz tačke 2. ovog programa koristiće se za:

I. Podsticajne, preventivne i sanacione programe i projekte

2.900.000,00 dinara

Ovi programi i projekti biće realizovani u skladu sa rešenjima i obavezama proisteklim iz Zakona o zaštiti životne sredine, i u saradnji sa drugim subjektima sistema zaštite životne sredine.

Planira se i finansijska i stručna pomoć u realizaciji projekta i programa koji se odnose na:

- unapređenje komunalne zoohigijene,

- rešavanje problema animalnog otpada,

- suzbijanje ambrozije i drugih alergenih biljaka,

- izgradnju česmi za higijensku distribuciju vode za piće u osnovnim školama.

Ukoliko bude potrebno, Gradska uprava za zaštitu životne sredine (u daljem tekstu: Uprava) će predlagati, organizovati i sprovoditi mere zaštite životne sredine u vanrednim situacijama.

II. Programe i projekte praćenja stanja životne sredine (monitoring)

11.995.000,00 dinara

U skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine (čl. 69-73), u 2006. godini planira se praćenje sledećih parametara:

- praćenje kvaliteta vazduha,

- praćenje komunalne buke,

- praćenje i prognoza aeropolena,

- praćenje kvaliteta površinskih voda,

- praćenje ultraljubičastog (UV) zračenja,

- praćenje elektromagnetnog zračenja,

- praćenje kvaliteta vode javnih kupališta,

- praćenje kvaliteta zemljišta u Novom Sadu,

- praćenje radioaktivnosti u životnoj sredini Grada Novog Sada,

- merenja u vanrednim situacijama.

Za realizaciju navedenih praćenja potpisaće se ugovori sa ovlašćenim i stručnim i naučnim organizacijama i ustanovama, a nakon sprovedenog odgovarajućeg postupka u skladu sa pozitivnim propisima.

III. Programe zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara na teritoriji Grada Novog Sada

3.000.000,00 dinara

Odlukom i rešenjima Skupštine Grada Novog Sada stavljeni su pod zaštitu Park prirode "Begečka jama" i spomenici prirode: "Tri stabla močvarnog čempresa u Futoškom parku", "Koprivić u centru Novog Sada", "Javorolisni platan u Novom Sadu", "Američki platan na Sajlovu", "Dud na Čenejskom salašu", "Platan u dvorištu Škole "Miloš Crnjanski" u Novom Sadu" i "Američki platan u Futogu".

U skladu sa Zakonom, Grad daje saglasnost na programe zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara za koja je doneo odluke o zaštiti i finansira deo njihovih programskih aktivnosti.

U 2006. godini, Uprava će razmatrati programe zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara, vršiti nadzor nad realizacijom aktivnosti iz usvojenih programa i, u skladu sa svojim mogućnostima, finansijski pomoći realizaciju prioritetnih programskih aktivnosti.

S obzirom da se u 2006. godini, planira završetak studija kao osnova za trajnu zaštitu Futoškog i Kameničkog parka, Uprava će se aktivno uključiti u njihovo razmatranje, kako bi bili zastupljeni interesi Grada, uz istovremeno očuvanje ove kultivisane oaze prirode.

IV. Naučno istraživačke programe i projekte

2.000.000,00 dinara

Na osnovu konkursa objavljenog u sredstvima javnog informisanja, Uprava će sufinansirati naučno istraživačke projekte iz oblasti životne sredine, za koje postoji potreba i interes da se realizuju na teritoriji Grada Novog Sada, a koji daju primenljive naučne rezultate u kraćem vremenskom periodu, uz konkretna rešenja koja doprinose zaštiti i unapređenju životne sredine na teritoriji Grada.

V. Obrazovne aktivnosti i jačanje svesti o potrebi zaštite životne sredine

3.000.000,00 dinara

U cilju podizanja nivoa obrazovanja, jačanja svesti i popularizacije zaštite životne sredine, Uprava će, samostalno ili u saradnji sa drugim subjektima, organizovati ili učestvovati u predavanjima, seminarima, tribinama, skupovima iz oblasti zaštite i unapređenja životne sredine i obeležavanju značajnih datuma i događaja kao što su:

- Dan planete Zemlje;

- Svetski dan zaštite životne sredine;

- Dan Dunava;

- Sajam ekologije.

Uprava će, na osnovu konkursa objavljenog u sredstvima javnog informisanja, takođe sufinansirati obrazovne i druge aktivnosti koje doprinose jačanju svesti o potrebi zaštite životne sredine.

VI. Informisanje i objavljivanje podataka o stanju i kvalitetu životne sredine

1.150.000,00 dinara

U cilju redovnog, blagovremenog, potpunog i objektivnog obaveštavanja javnosti o stanju životne sredine, javnosti rada Uprave i jačanja svesti o značaju zaštite životne sredine, nastaviće se štampanje Ekobiltena i kontinualno inoviranje informacija na Internet stranici Uprave za zaštitu životne sredine. Istovremeno će se raditi na iznalaženju mogućnosti za obaveštavanje javnosti o stanju životne sredine putem sredstava javnog informisanja.

VII. Troškove realizacije Programa

955.000,00 dinara

Obezbeđivanje uslova za realizaciju programskih aktivnosti.

4. Finansiranje, odnosno sufinansiranje aktivnosti iz tačke 3. ovog programa, vršiće se u zavisnosti od priliva sredstava prikupljenih u skladu sa Odlukom o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine na teritoriji Grada Novog Sada.

5. Kada se prihodi ne ostvaruju u planiranom iznosu Gradonačelnik Grada Novog Sada utvrđuje prioritetne aktivnosti.

6. Realizaciju Programa i nadzor nad izvršavanjem ugovornih obaveza i realizaciju pojedinačnih programa i projekata sprovodi Gradska uprava za zaštitu životne sredine.

7. Ovaj program objaviti u "Službenom listu Grada Novog Sada"