ZAKON

O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI, PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU UDRUŽENIH ZEMLJORADNIKA

("Sl. glasnik SRS", br. 23/78, 1/81 i 13/83)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Zemljoradnici koji su svoj rad, zemljište, sredstva rada, odnosno druga sredstva u svojini zemljoradnika udružili u zemljoradničku zadrugu ili sa organizacijom udruženog rada u odnosima trajnije saradnje u skladu sa Zakonom o udruživanju zemljoradnika (u daljem tekstu: udruženi zemljoradnici) obezbeđuju kao članovi samoupravne interesne zajednice zdravstvene zaštite, odnosno penzijskog i invalidskog osiguranja, sebi i članovima svog domaćinstva, odnosno porodice, određena prava u oblasti zdravstvene zaštite, penzijskog i invalidskog osiguranja u skladu sa ovim zakonom.

Član 2

Udruženi zemljoradnici ostvaruju prava u oblasti zdravstvene zaštite u samoupravnoj interesnoj zajednici zdravstvene zaštite, a prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u Republičkoj samoupravnoj interesnoj zajednici penzijskog i invalidskog osiguranja radnika - Beograd (u daljem tekstu: Zajednica).

Broj članova i sastav delegacija udruženih zemljoradnika za izbor delegata u skupštinu samoupravne interesne zajednice zdravstvenog osiguranja i u skupštinu Zajednice, kao i način njihovog izbora i opoziva utvrđuje se statutom zemljoradničke zadruge, odnosno osnovne organizacije udruženog rada, u skladu sa samoupravnim sporazumom o osnivanju zajednice i pravilima koja donose Socijalistički savez radnog naroda Srbije i Savez sindikata Srbije.

Delegacije udruženih zemljoradnika biraju delegate za veće osiguranika radnika samoupravne interesne zajednice zdravstvenog osiguranja u kojoj udruženi zemljoradnici ostvaruju svoja prava na zdravstvenu zaštitu i druga prava iz zdravstvenog osiguranja.

II PRAVA UDRUŽENIH ZAMLJORADNIKA U OBLASTI ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

Član 3

Udruženim zemljoradnicima i članovima njihovih domaćinstava obezbeđuje se zdravstvena zaštita u istom obimu kao i radnicima, a druga prava u oblasti zdravstvene zaštite u obimu i pod uslovima utvrđenim u samoupravnoj interesnoj zajednici zdravstvene zaštite.

Član 4

Udruženi zemljoradnici ostvaruju prava u oblasti zdravstvene zaštite na način i po postupku utvrđenim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Član 5

Udruženi zemljoradnici obezbeđuju i udružuju sredstva za zdravstvenu zaštitu samoupravnim sporazumom koji zaključuju u samoupravnoj interesnoj zajednici zdravstvene zaštite osnovanoj za teritoriju opštine (dalje: opštinska zajednica), u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Član 6

Sredstva za zdravstvenu zaštitu obračunava i uplaćuje zemljoradnička zadruga, odnosno organizacija udruženog rada iz dela dohotka koji pripada udruženom zemljoradniku, a iz sredstava zemljoradničke zadruge, odnosno organizacije udruženog rada ukoliko se sredstva za te namene predvide samoupravnim sporazumom o udruživanju zemljoradnika.

Član 7

Radi ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu utvrđenih zakonom i samoupravnim opštim aktima samoupravne interesne zajednice zdravstvene zaštite, udruženim zemljoradnicima izdaje se zdravstvena knjižica.

Zdravstvenu knjižicu iz stava 1. ovog člana izdaje opštinska zajednica, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, na osnovu prijave zemljoradničke zadruge, odnosno organizacije udruženog rada kod koje je zemljoradnik stekao svojstvo udruženog zemljoradnika.

III PRAVA UDRUŽENIH ZEMLJORADNIKA IZ PENZIJSKOG I INVALIDSKOG OSIGURANJA

Član 8

Penzijskim i invalidskim osiguranjem udruženi zemljoradnici obavezno osiguravaju sebe i članove svoje porodice radi obezbeđenja socijalne sigurnosti.

Član 9

Udruženi zemljoradnici imaju po odredbama ovog zakona:

- pravo na starosnu penziju

- pravo na invalidsku penziju

- pravo na novčanu naknadu - za telesno oštećenje

- pravo na dodatak za pomoć i negu.

Članovi porodica udruženih zemljoradnika imaju po odredbama ovog zakona pravo na porodičnu penziju.

Statutom Zajednice mogu se utvrditi i druga prava udruženih zemljoradnika iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Član 10

Pravo iz penzijskog i invalidskog osiguranja imaju udruženi zemljoradnici i članovi njihovih porodica u obimu i pod uslovima određenim Zakonom o osnovnim pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja, Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i Statutom Republičke samoupravne interesne zajednice penzijskog i invalidskog osiguranja radnika - Beograd (dalje: Statut Zajednice) ako ovim zakonom nije drukčije određeno.

Penzijsko i invalidsko osiguranje udruženih zemljoradnika sprovodi se po propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju radnika, ako ovim zakonom nije drukčije određeno.

Član 11

Udruženi zemljoradnici mogu ostvariti prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja ako ispunjavaju uslove po propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju radnika i imaju status udruženih zemljoradnika najmanje pet godina.

Član 12

Udruženim zemljoradnicima u penzijski staž računa se:

- vreme provedeno u osiguranju po ovom zakonu,

- vreme koje se po odredbama Zakona o osnovnim pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja i Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju računa u penzijski staž,

- vreme koje je zemljoradnik, pre stupanja na snagu ovog zakona, proveo kao član zemljoradničke zadruge, udruženi zemljoradnik ili zemljoradnik koji je trajno sarađivao sa organizacijom udruženog rada ili zemljoradničkom zadrugom, odnosno član njegovog domaćinstva, ako mu je bavljenje zemljoradnjom bilo jedino ili glavno zanimanje, pod uslovom da se uplati odgovarajući doprinos.

Vreme iz stava 1. alineja 3. ovog člana može se računati od 15. maja 1945. godine, a najviše do 15 godina.

Član 13

Udruženi zemljoradnici su obavezno osigurani na osnovicu osiguranja u visini najmanje 30% od prosečnog ličnog dohotka u Socijalističkoj Republici Srbiji van socijalističkih autonomnih pokrajina.

Skupština Zajednice utvrđuje osnovice osiguranja iznad osnovice osiguranja iz stava 1. ovog člana na koje se udruženi zemljoradnici mogu osigurati kao i bliže uslove i način ostvarivanja prava na penziju po ovim osnovicama.

Član 14

Stope doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje određuje Zajednica u srazmeri sa obimom prava, na način i po postupku određenom Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Član 15

Doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje obračunava i uplaćuje zemljoradnička zadruga, odnosno organizacija udruženog rada iz dela dohotka koji pripada udruženom zemljoradniku, a iz sredstava zemljoradničke zadruge odnosno organizacije udruženog rada ukoliko se sredstva za te namene predvide samoupravnim sporazumom o udruživanju zemljoradnika.

Doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje iz člana 13. stav 2. ovog zakona uplaćuju osiguranici.

Član 15a

Doprinos iz člana 12. stav 1. alineja 3. ovog zakona plaća se na osnovicu koja je važila u godini u kojoj je podnesen zahtev za utvrđivanje penzijskog staža.

Član 16

Zemljoradnička zadruga, odnosno organizacija udruženog rada, dužna je da u roku od osam dana od dana kada je zemljoradnik stekao svojstvo udruženog zemljoradnika, podnese prijavu osiguranja, odnosno odjavu osiguranja po prestanku svojstva udruženog zemljoradnika nadležnoj osnovnoj zajednici penzijskog i invalidskog osiguranja.

Član 17

Republika učestvuje u obezbeđivanju sredstava radi pokrivanja obaveza penzijskog i invalidskog osiguranja udruženih zemljoradnika koje nastaju priznavanjem i određivanjem penzija pod posebnim uslovima (borci narodnooslobodilačkog rata i španskog građanskog rata).

IV KAZNENE ODREDBE

Član 18

Novčanom kaznom od 50.000 dinara kazniće se za prekršaj zemljoradnička zadruga odnosno organizacija udruženog rada ako za udružene zemljoradnike ne podnese u roku prijavu ili odjavu osiguranja nadležnoj osnovnoj zajednici penzijskog i invalidskog osiguranja (član 16).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u zemljoradničkoj zadruzi, odnosno organizaciji udruženog rada novčanom kaznom od 5.000 dinara.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 19

Zemljoradnička zadruga, odnosno organizacije udruženog rada koje ostvaruju trajniju saradnju sa zemljoradnicima dužne su da samoupravne opšte akte usklade sa odredbama ovog zakona u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Član 20

Prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja udruženi zemljoradnici ostvaruju po isteku pet godina od dana stupanja na snagu ovog zakona, odnosno u roku od pet godina od dana sticanja svojstva udruženog zemljoradnika pod uslovima da se uplati odgovarajući doprinos.

Član 21

Izuzetno od odredbe člana 20. ovog zakona, udruženi zemljoradnici kod kojih nastupi invalidnost prve kategorije prouzrokovane nesrećom na poslu ili profesionalnom bolešću stiču pravo na invalidsku penziju od dana utvrđivanja invalidnosti po osnovu nesreće na poslu ili profesionalne bolesti koja nastupa posle stupanja na snagu ovog zakona.

Član 22

Samoupravne interesne zajednice zdravstvenog osiguranja i Republička samoupravna interesna zajednica penzijskog i invalidskog osiguranja radnika - Beograd utvrdiće osnovice i stope doprinosa i rokove plaćanja doprinosa za zdravstveno, odnosno penzijsko i invalidsko osiguranje u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Samoupravne interesne zajednice zdravstvenog osiguranja utvrdiće obim i uslove za sticanje prava iz zdravstvenog osiguranja iz člana 3. ovog zakona u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Član 23

Zemljoradničke zadruge i organizacije udruženog rada podneće prijave za zdravstveno, odnosno penzijsko i invalidsko osiguranje udruženih zemljoradnika u roku od 30 dana od dana usklađivanja samoupravnih opštih akata iz člana 19. ovog zakona.

Član 24

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Socijalističke Republike Srbije".

 

Samostalni član Zakona o izmenama i dopunama
Zakona o zdravstvenom, penzijskom i invalidskom osiguranju udruženih zemljoradnika

("Sl. glasnik SRS", br. 1/81)

Član 11

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Socijalističke Republike Srbije", a odredbe čl. 7. i 8. primenjivaće se od 1. januara 1981. godine.

 

Samostalni član Zakona o izmenama i dopunama
Zakona o zdravstvenoj zaštiti, penzijskom i invalidskom osiguranju udruženih zemljoradnika

("Sl. glasnik SRS", br. 13/83)

Član 3

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Socijalističke Republike Srbije".