ODLUKA

O JAVNIM PARKIRALIŠTIMA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 7/2004 i 5/2006)

 

I Opšte odredbe

Član 1

Ovom odlukom uređuju se i obezbeđuju uslovi i način organizovanja poslova na održavanju i korišćenju javnih parkirališta i uređuje se način naplate naknade za korišćenje javnih parkirališta na teritoriji Grada Novog Sada.

Član 2

Javna parkirališta u smislu odredaba ove odluke, su posebno izgrađeni objekti i javne površine određene za parkiranje vozila.

Javna parkirališta određuje gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja.

Javnim parkiralištima, u smislu odredbe ove odluke ne smatraju se posebne površine za parkiranje vozila koji pripadaju određenom objektu (preduzeću, ustanovi, taksi stajalištu i dr.).

Član 3

Javna parkirališta mogu biti: stalna, privremena i povremena.

Stalna parkirališta su javne garaže, posebno izgrađene javne površine namenjene za parkiranje vozila i saobraćajne površine koje su posebno određene i obeležene za parkiranje vozila.

Privremena parkirališta su privremeno uređene javne površine koje se, do privođenja nameni utvrđenoj urbanističkim planom, koriste za parkiranje vozila.

Povremena parkirališta su javne površine u neposrednoj blizini objekta u kojima se održavaju sportske, kulturne, umetničke, sajamske i druge priredbe i skupovi, za vreme njihovog trajanja.

Član 4

Javna parkirališta, s obzirom da li se vrši naplata naknade za korišćenje mogu biti opšta i posebna.

Opšta parkirališta su javna parkirališta za čije korišćenje se ne vrši naplata naknade.

Posebna parkirališta su javna parkirališta za čije korišćenje se vrši naplata naknade.

Član 5

Na posebnim parkiralištima može da se vrši kontrola ulaska i izlaska.

Kontrola ulaska i izlaska vozila sa posebnog parkirališta vrši se postavljanjem rampe i izgradnjom ili postavljanjem objekta za naplatu.

Član 6

S obzirom na vrstu vozila javna parkirališta mogu da budu određena za parkiranje:

1. putničkih automobila,
2. autobusa,
3. teretnih motornih vozila i priključnih vozila,
4. motocikla, bicikla sa motorom i tricikla,
5. kamp prikolica i lakih prikolica,
6. bicikla.

Član 7

Gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja određuje posebnim aktom javna parkirališta po vrstama, zonama, dozvoljenom vremenu parkiranja u tim zonama, način naplate naknade za korišćenje posebnih parkirališta, kao i drugo u skladu sa odredbama ove odluke.

Član 8

Javna parkirališta obeležavaju se saobraćajnom signalizacijom u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja.

Posebna parkirališta pored obeležavanja iz stava 1. ovog člana moraju imati na vidnom mestu istaknuto obaveštenje koje sadrži: zonu, način naplate naknade za korišćenje, kao i vremensko ograničenje korišćenja parkirališta.

Član 9

Za vršenje poslova iz člana 1. ove odluke Skupština Grada Novog Sada osnovaće javno komunalno preduzeće (u daljem tekstu: preduzeće).

II Održavanje i korišćenje parkirališta

Član 10

Preduzeće je dužno da održava, uređuje, oprema, i obeležava javna parkirališta.

Sredstva za obavljanje poslova iz stava 1. ovog člana na posebnim parkiralištima obezbeđuju se iz sredstava naplate naknade za korišćenje tih parkirališta.

Član 11

Javna parkirališta mogu da se koriste za parkiranje vozila pravnih, fizičkih lica i preduzetnika (u daljem tekstu: korisnik).

Gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja dužna je da na javnim parkiralištima odredi parking mesta za vozila invalidnih lica.

Parking-mesta za invalidna lica mogu da koriste invalidi kojima su oštećeni ekstremiteti bitni za upravljanje vozilom, lica obolela od distrofije, paraplegije, kvadriplegije i cerebralne paralize, koja za kretanje koriste invalidska kolica, lica koja imaju oštećenje vida najmanje 90%, ratni i mirnodopski vojni invalidi, civilni invalidi rata od I do IV grupe invalidnosti i lica na dijalizi.

Licima iz stava 3. ovog člana preduzeće izdaje nalepnicu-znak za označavanje vozila, invalidnog ili obolelog lica, ili člana zajedničkog domaćinstva, a na osnovu akta Gradske uprave nadležnog za socijalnu i dečju zaštitu o ispunjenosti uslova.

Akt iz stava 4. ovog člana Gradska uprava nadležna za socijalnu i dečju zaštitu donosi na osnovu medicinske i druge dokumentacije.

Član 12

Javna parkirališta koja su određena za parkiranje prema vrsti vozila mogu se koristiti samo za tu vrstu vozila.

Na javnim parkiralištima za teretna motorna vozila i autobuse, mora se izgraditi i sanitarni čvor.

Javna parkirališta za bicikle moraju da sadrže i odgovarajuću opremu za odlaganje bicikla.

Javna parkirališta iz člana 6. tač. 4. i 6. ove odluke, moraju biti ograđena kada se za njihovo korišćenje naplaćuje naknada koja obuhvata i troškove čuvanja.

Član 13

Gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja može, izuzetno odobriti rezervaciju parking mesta na opštim parkiralištima državnim organima, organima jedinica lokalne samouprave, javnim službama, diplomatskim i drugim stranim predstavnicima, drugim pravnim licima i preduzetnicima.

Uslove za parkiranje iz stava 1. ovog člana utvrđuje gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja, posebnim aktom.

III Naplata parkiranja

Član 14

Za korišćenje posebnog parkirališta korisnik je dužan da plati odgovarajuću naknadu za određeno vreme korišćenja.

Naknadu iz stava 1. ovog člana plaća vozač ili vlasnik vozila.

Visinu naknade iz stava 2. ovog člana određuje preduzeće na osnovu cenovnika na koji prethodnu saglasnost daje Gradonačelnik Grada Novog Sada.

Za korišćenje opšteg parkirališta sa rezervacijom korisnik plaća lokalnu komunalnu taksu, u skladu sa posebnom odlukom.

Za korišćenje obeleženog parking mesta na javnim parkiralištima lica iz člana 11. stav 3. ove odluke ne plaćaju naknadu.

Član 15

Korisnik javnog parkirališta je obavezan da:

1.

plati korišćenje parking mesta prema vremenu zadržavanja na propisan način,

2.

postupa u skladu sa dozvoljenim vremenom korišćenja parking mesta utvrđenim aktom iz člana 7. ove odluke,

3. 

koristi parking mesto u skladu sa saobraćajnim znakom, horizontalnom i vertikalnom signalizacijom kojima je označeno parking mesto.

Član 16

Vozila hitne medicinske pomoći, policije, Vojske Srbije i Crne Gore, vatrogasna vozila, kad u toku interventnih akcija koriste posebna parkirališta, ne plaćaju naknadu za korišćenje.

Član 17

Pojedini korisnici (stanari, invalidi, korisnici poslovnih prostora) mogu posebna parkirališta koristiti kao povlašćeni korisnici, pod uslovima i na način utvrđen aktom gradske uprave nadležne za poslove saobraćaja.

Povlašćenim korisnicima iz stava 1. ovog člana preduzeće izdaje povlašćenu parking kartu koja se može koristiti isključivo za vozilo za koje je ova karta izdata.

Povlašćeni korisnici iz stava 1. ovog člana, posebna parkirališta mogu da koriste samo po jednom osnovu.

Član 18

Kupovinom parking karte korisnik stiče pravo korišćenja parking mesta i prihvata propisane uslove za korišćenje posebnog parkirališta.

Korisnik posebnog parkirališta dužan je da istakne parking kartu sa unutrašnje strane prednjeg vetrobranskog stakla vozila ili plati parkiranje putem mobilnog telefona.

Preduzeće je dužno da u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove odluke zaključi ugovor sa telekomunikacionim operaterom koji će pružati usluge plaćanja parkiranja putem mobilnog telefona.

Preduzeće nema obavezu čuvanja vozila i ne snosi odgovornost za oštećenje ili krađu vozila.

Član 19

Kontrolu parkiranja, odnosno ispravnost korišćenja posebnog parkirališta vrši ovlašćeni kontrolor preduzeća (u daljem tekstu: kontrolor).

Kontrolor preduzeća ima službenu legitimaciju koju izdaje preduzeće i mora nositi službeno odelo.

Izgled legitimacije i službenog odela kontrolora utvrđuje preduzeće posebnim aktom.

Član 20*

Korisnik koji postupa suprotno odredbama čl. 15. i 18. ove odluke dužan je da plati doplatnu parking kartu prema cenovniku preduzeća.

Nalog za plaćanje doplatne parking karte izdaje kontrolor i uručuje ga korisniku, a kada nije u mogućnosti da uruči nalog korisniku, pričvršćuje ga na vozilo.

Dostavljanje naloga za plaćanje doplatne karte na način iz stava 2. ovog člana, smatra se urednim i docnije oštećenje ili uništenje naloga nema uticaj na valjanost dostavljanja i ne odlaže plaćanje doplatne parking karte.

Korisnik parkiranja dužan je da postupi po primljenom nalogu i plati doplatnu parking kartu u roku od osam dana od dana dostavljanja naloga za plaćanje.

Član 21

Na javnim parkiralištima zabranjeno je:

1.

parkiranje vozila suprotno saobraćajnom znaku, horizontalnoj i vertikalnoj signalizaciji kao i na drugi način ometanje korišćenja javnih parkirališta,

2.

parkiranje neregistrovanog vozila,

3.

ostavljanje neispravnog ili havarisanog vozila, odnosno priključnog vozila bez sopstvenog pogona, plovnih objekata, kao i drugih stvari i predmeta,

4.

zauzimanje parking mesta putem ograđivanja ili ometanje parkiranja drugih vozila,

5.

postavljati ograde ili slične prepreke bez odobrenja gradske uprave nadležne za poslove saobraćaja,

6. 

pranje i popravka vozila i druge radnje koje dovode do prljanja i uništavanja javnog parkinga.

Član 22

U slučajevima kada se javna parkirališta koriste suprotno odredbama ove odluke saobraćajni inspektor, doneće usmeno rešenje da vozač ako je prisutan odmah ukloni vozilo sa parkirališta, odnosno javnih površina koje nisu određene za parkiranje, a pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Ukoliko se korisnik ne nalazi na licu mesta saobraćajni inspektor će doneti rešenje da se vozilo ukloni u određenom roku pod pretnjom prinudnog izvršenja. Ovo rešenje se pričvršćuje na vozilo uz naznačenje dana i časa kada je pričvršćeno, a time se smatra i da je dostavljanje izvršeno.

Prinudno izvršenje iz st. 1. i 2. ovog člana sprovodi se po donetom zaključku o dozvoli izvršenja od strane saobraćajnog inspektora upotrebom specijalnog vozila.

Član 23

Troškovi uklanjanja vozila po nalogu saobraćajnog inspektora upotrebom specijalnog vozila naplaćuju se korisniku prema cenovniku koji utvrđuje preduzeće.

Naplaćeni troškovi za uklanjanje vozila prihod su preduzeća.

IV Nadzor

Član 24

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke i nad zakonitošću rada preduzeća obavlja gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja.

Inspekcijski nadzor nad izvršenjem ove odluke i drugih akata donetih na osnovu ove odluke vrši organ uprave nadležan za inspekcijske poslove.

V Kaznene odredbe

Član 25

Novčanom kaznom od 10.000,00 do 100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ako:

1.

na propisan način ne obeležava parkirališta (čl. 8)

2.

ne održava, ne uređuje, ne oprema i ne obeležava parkirališta (čl. 10)

3. 

ne ogradi parkirališta prema odredbama člana 12.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 500,00 do 5.000,00 dinara odgovorno lice u preduzeću.

Član 26

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ili drugo pravno lice ako:

1.

koristi javno parkiralište suprotno odredbama čl. 12. i 13.

2.

ne postupi u skladu sa odredbom člana 15.

3.

koristi povlašćenu parking kartu suprotno članu 17. stav 2.

4. 

postupi suprotno odredbi člana 18. stav 2. i člana 21.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 500,00 do 5.000,00 dinara.

Član 27

Novčanom kaznom od 500,00 do 5.000,00 dinara kazniće se za prekršaj kontrolor ukoliko ne nosi službeno odelo ili službenu legitimaciju.

VI Prelazne i završne odredbe

Član 28

Gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja doneće akt iz člana 7. ove odluke u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 29

Do osnivanja preduzeća iz člana 9. ove odluke poslove iz člana 1. ove odluke obavljaće Javno komunalno preduzeće "Put" Novi Sad.

Član 30

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi deo "IX Parkirališta" Odluke o komunalnom redu ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 6/93, 15/93, 3/94, 11/94, 10/2001 i 23/2001) od čl. 78-90.

Član 31

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

Napomene

* Odlukom Ustavnog suda IUl broj 101/2008 od 24. novembra 2011. godine, koja je objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 99/2011 od 27. decembra 2011. godine, utvrđeno je da odredbe člana 20. Odluke o javnim parkiralištima ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 7/2004 i 5/2006) u vreme važenja, nije bila u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.