ODLUKA
O POTVRĐIVANJU NACIONALNOG SIMBOLA I PRAZNIKA MAĐARSKE NACIONALNE MANJINE U REPUBLICI SRBIJI

("Sl. glasnik RS", br. 23/2006)

1. Potvrđuje se predlog Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine u Srbiji i Crnoj Gori i za nacionalni simbol mađarske nacionalne manjine određuje se zastava sa horizontalnim poljima istih visina, odozgo na dole: crvena, bela i zelena preko kojih je probodeni šiljasti štit čije je prvo polje presečeno sa sedam naizmenično crvenih i srebrnih traka, u drugom crvenom polju, na središnjem, izbočenom delu je trostruki zeleni brežuljak sa zlatnom krunom, na kojem stoji srebrni dvostruki krst. Na gornjem delu štita leži mađarska sveta kruna. Razmere simbola su 3:2.

2. Potvrđuje se predlog Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine u Srbiji i Crnoj Gori i za praznike mađarske nacionalne manjine određuju se: 15. mart, Dan revolucije i oslobodilačke borbe 1848/49; 20. avgust, Dan Svetog Stevana; 23. oktobar, Dan početka revolucije i oslobodilačke borbe 1956. godine.

3. Simboli mađarske nacionalne manjine mogu se, uz državne simbole Republike Srbije i Srbije i Crne Gore, službeno isticati na zgradama i u prostorijama lokalnih organa i organizacija sa javnim ovlašćenjima tokom državnih praznika i praznika mađarske nacionalne manjine, u skladu sa zakonom.

4. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".