ODLUKA
O POTVRĐIVANJU NACIONALNIH SIMBOLA I PRAZNIKA BOŠNJAČKE NACIONALNE MANJINE U REPUBLICI SRBIJI

("Sl. glasnik RS", br. 23/2006)

1. Potvrđuje se predlog Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine u Srbiji i Crnoj Gori i za nacionalni simbol bošnjačke nacionalne manjine određuje se grb oblika evropskog štita koji je podeljen belom lentom koja ide dijagonalno iz gornjeg levog ugla ka desnoj strani i u kome su na levoj dijagonalnoj polovini na plavoj podlozi tri ljiljana zlatno žute boje, jednake veličine ravnomerno raspoređeni ispod donjeg ruba lente i na desnoj dijagonalnoj polovini su tri bela polumeseca otvorena prema desnoj strani na zelenoj podlozi, raspoređeni u obliku jednakostraničnog trougla.

2. Potvrđuje se predlog Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine u Srbiji i Crnoj Gori i za nacionalni simbol bošnjačke nacionalne manjine određuje se zastava bele boje u čijem je centru grb bošnjačke nacionalne manjine opisan u tački 1. ove odluke.

3. Potvrđuje se predlog Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine u Srbiji i Crnoj Gori i za praznike bošnjačke nacionalne manjine određuju se: 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave; prvi dan Ramazanskog bajrama; prvi dan Kurbanskog bajrama; 20. novembar, Dan ZAVNOS-a.

4. Simboli bošnjačke nacionalne manjine mogu se, uz državne simbole Republike Srbije i Srbije i Crne Gore, službeno isticati na zgradama i u prostorijama lokalnih organa i organizacija sa javnim ovlašćenjima tokom državnih praznika i praznika bošnjačke nacionalne manjine, u skladu sa zakonom.

5. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".