UREDBA

O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA REGRESIRANJE MINERALNIH ĐUBRIVA ZA RADOVE U POLJOPRIVREDI U 2006. GODINI

("Sl. glasnik RS", br. 23/2006)

Član 1

Ovom uredbom uređuju se uslovi i način korišćenja sredstava za regresiranje mineralnih đubriva za radove u poljoprivredi u 2006. godini.

Sredstva za regresiranje iz stava 1. ovog člana ne odnose se na pašnjake, ribnjake, bare i drugo neplodno zemljište.

Član 2

Pravo na korišćenje sredstava za regresiranje mineralnih đubriva imaju fizička lica - nosioci poljoprivrednih gazdinstava koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Uredbom o Registru poljoprivrednih gazdinstava ("Službeni glasnik RS", br. 45/04,139/04 i 71/05).

Član 3

Nosioci poljoprivrednog gazdinstva iz člana 2. ove uredbe imaju pravo na regresiranje mineralnih đubriva u iznosu od 30% od ukupne vrednosti kupljenog mineralnog đubriva umanjenog za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, ali ne više od 1.000 dinara po hektaru upisanog obradivog poljoprivrednog zemljišta u Registar poljoprivrednih gazdinstava na osnovu izvoda iz katastra ili ugovora o zakupu.

Član 4

Zahtev za ostvarivanje prava na regresiranje mineralnih đubriva podnosi se u dva primerka Ministarstvu finansija - Uprava za trezor (u daljem tekstu: Uprava), do 31. maja 2006. godine.

Zahtev za regresiranje mineralnih đubriva iz stava 1. ovog člana podnosi se Upravi prema mestu upisa poljoprivrednog gazdinstva u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Zahtev iz stava 1. ovog člana sadrži:

1) datum podnošenja zahteva;

2) ime i prezime, adresu stanovanja, jedinstveni matični broj (JMBG) fizičkog lica - nosioca poljoprivrednog gazdinstva;

3) broj poljoprivrednog gazdinstva (BPG) iz legitimacije poljoprivrednog gazdinstva;

4) količine kupljenog mineralnog đubriva i datum plaćenog mineralnog đubriva sa fiskalnog isečka.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana podnosilac zahteva dostavlja i fiskalni isečak.

Uprava posle utvrđivanja podataka iz zahteva sa podacima sa fiskalnog isečka, pečatom i potpisom ovlašćenog lica potvrđuje tačnost podataka i ispostavlja nalog za prenos sredstava po osnovu regresiranja mineralnog đubriva na namenski račun poljoprivrednog gazdinstva kod poslovne banke.

Član 5

Uprava vodi evidenciju o licima iz člana 2. ove uredbe, količini mineralnog đubriva i visini isplaćenih sredstava po osnovu prava na regresiranje mineralnih đubriva i o tome obaveštava Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo).

Član 6

Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice - nosilac poljoprivrednog gazdinstva ako je pravo na regresiranje mineralnih đubriva ostvario na osnovu netačnih podataka iz člana 4. ove uredbe.

Član 7

Sprovođenje ove uredbe nadzire Ministarstvo.

Član 8

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".