UREDBA

O UTVRĐIVANJU PROGRAMA O RASPODELI I KORIŠĆENJU PODSTICAJNIH SREDSTAVA ZA OČUVANJE I ODRŽIVO KORIŠĆENJE BILJNIH GENETIČKIH RESURSA ZA HRANU I POLJOPRIVREDU ZA 2006. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 23/2006)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuju se mere za očuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu (čuvanje i održavanje nacionalne i rezervne kolekcije u semenu, koje obuhvata čuvanje uzoraka nacionalne i rezervne kolekcije u komorama, kontrolu i unapređenje kvaliteta uzoraka, održavanje baze podataka nacionalne kolekcije, proširenje nacionalne kolekcije u semenu novim uzorcima, umnožavanje uzoraka nacionalne kolekcije u semenu, kao i čuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu, koje obuhvata čuvanje i održivo korišćenje kolekcija ratarskih kultura, kolekcionisanje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu, čuvanje in-sity i prenošenje iz in-sity u ex-sity status biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu, čuvanje i održavanje kolekcionih zasada voća i vinove loze, zasnivanje novih kolekcionih zasada, popis i vođenje nacionalne baze podataka za biljne genetičke resurse za hranu i poljoprivredu i identifikacija, karakterizacija i evaluacija biljnih genetičkih resursa), uslovi i način korišćenja podsticajnih sredstava za očuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu.

Član 2

Mere za očuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resusa za hranu i poljoprivredu iz člana 1. ove uredbe vršiće se prema Programu o raspodeli i korišćenju podsticajnih sredstava za očuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu za 2006. godinu, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 3

Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava za očuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resusa za hranu i poljoprivredu imaju:

1) pravna i fizička lica koja se bave očuvanjem biljnih genetičkih resursa i koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Uredbom o Registru poljoprivrednih gazdinstava ("Službeni glasnik RS", br. 45/04, 139/04 i 71/05).

2) naučnoistraživačke i obrazovne institucije;

3) druga pravna lica koja se bave poslovima očuvanja biljnih genetičkih resursa.

Član 4

Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava za finansiranje projekata za očuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu imaju:

1) pravna i fizička lica koja se bave očuvanjem biljnih genetičkih resursa i koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, u skladu sa Uredbom o Registru poljoprivrednih gazdinstava ("Službeni glasnik RS", br. 45/04, 139/04 i 71/05).

2) naučnoistraživačke i obrazovne institucije;

3) druga pravna lica koja se bave poslovima očuvanja biljnih genetičkih resursa.

Član 5

Podsticajna sredstva za finansiranje projekata za očuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu raspodeljuju se konkursom koji raspisuje ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede.

Ispunjenost uslova za dodelu podsticajnih sredstava iz stava 1. ovog člana utvrđuje komisija koju obrazuje ministar nadležan za poslove poljoprivrede.

Član 6

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

PROGRAM

O RASPODELI I KORIŠĆENJU PODSTICAJNIH SREDSTAVA ZA OČUVANJE I ODRŽIVO KORIŠĆENJE BILJNIH GENETIČKIH RESURSA ZA HRANU I POLJOPRIVREDU ZA 2006. GODINU

I

U 2006. godini izvršiće se sledeće mere za očuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu: čuvanje i održavanje nacionalne i rezervne kolekcije u semenu i čuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu.

II

Mere za očuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu obaviće se po sledećim aktivnostima, a prema dinamici priliva sredstava obezbeđenih za te namene, i to:

Red.
br.

Vrste mera

Ukupno/din.

I.

Čuvanje i održavanje nacionalne i rezervne kolekcije u semenu

 

1.

Čuvanje uzoraka nacionalne i rezervne kolekcije u komorama

 

2.

Kontrola i unapređenje kvaliteta uzoraka

 

3.

Održavanje baze podataka nacionalne kolekcije

 

4.

Proširenje nacionalne kolekcije u semenu novim uzorcima

 

5.

Umnožavanje uzoraka nacionalne kolekcije u semenu

 

 

Ukupno za ove namene:

3.500.000

II.

Čuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu

 

1.

Čuvanje i održivo korišćenje kolekcija ratarskih kultura

 

2.

Kolekcionisanje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu

 

3.

Čuvanje in-sity i prenošenje iz in-sity u ex-sity status biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu

 

4.

Čuvanje i održavanje kolekcionih zasada voća i vinove loze

 

5.

Zasnivanje novih kolekcionih zasada

 

6.

Popis i vođenje nacionalne baze podataka za biljne genetičke resurse za hranu i poljoprivredu

 

7.

Identifikacija, karakterizacija i evaluacija biljnih genetičkih resursa

 

 

 

12.500.000

 

UKUPNO (I+II)

16.000.000

Planirani obim sredstava za očuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu za 2006. godinu iznosi 16.000.000 dinara.

III

U 2006. godini u okviru očuvanja i održivog korišćenja biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu posebno će se finansirati projekti koji se odnose na biljne genetičke resurse za hranu i poljoprivredu, nacionalni programi biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu kao i banku biljnih gena u iznosu od 6.000.000 dinara.