ODLUKA

O POTVRĐIVANJU NACIONALNIH SIMBOLA I PRAZNIKA BUNJEVAČKE NACIONALNE MANJINE U REPUBLICI SRBIJI

("Sl. glasnik RS", br. 23/2006)

1. Potvrđuje se predlog Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine u Srbiji i Crnoj Gori i za nacionalni simbol bunjevačke nacionalne manjine određuje se grb oblika jednostavnog baroknog štita, podeljenog vertikalno u dva polja, na levoj strani svetloplavo, na desnoj srebrna boja (metal) predstavljena u štampi kao bela ili svetlosiva. U desnom polju je propet lav, sa isukanom sabljom u desnici, pogleda uperenog desno, sa udvojenim repom bačenim na leđa (a tergo). Levo polje nosi tri zlatna klasa vezana u snop sa tri zlatne petokrake zvezde na vrhu klasova. Iznad štita je kljunasta kaciga en face, sa lancem i oko baze vrata i rubinom, kao znak posebne pažnje suverena. Lacinije su plave sa obe strane, desna je u poleđini srebrna, leva žuta, odnosno zlatna. Iznad je Corona muralis (tvrđavska kruna).

2. Potvrđuje se predlog Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine u Srbiji i Crnoj Gori i za nacionalni simbol bunjevačke nacionalne manjine određuje se zastava tipa gonfalon, sa tri rese na kraju kvadratnog polja. Opšivena je gore i dole zlatnim opšivom, a na kraju ima rese u zlatu, u tri polja. Vertikalno je podeljena na pola, desno je belo polje koje nosi grb opisan u tački 1. ove odluke, a u levom polju su tri žute petokrake raspoređene kao temena jednakostraničnog trougla.

3. Potvrđuje se predlog Nacionalnog saveta nacionalne manjine u Srbiji i Crnoj Gori i za praznike bunjevačke nacionalne manjine određuju se: 2. februar, Dan Velikog prela; 23. februar, Dan izbora prvog Nacionalnog saveta; 15. avgust, Dan Dužijance; 25. novembar, Dan kada je 1918. godine u Novom Sadu održana Velika Narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena.

4. Simboli bunjevačke nacionalne manjine mogu se, uz državne simbole Republike Srbije i Srbije i Crne Gore, službeno isticati na zgradama i u prostorijama lokalnih organa i organizacija sa javnim ovlašćenjima tokom državnih praznika i praznika bunjevačke nacionalne manjine, u skladu sa zakonom.

5. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".