ODLUKA

O STALNIM MANIFESTACIJAMA U OBLASTI KULTURE OD ZNAČAJA ZA GRAD BEOGRAD

("Sl. list grada Beograda", br. 7/2003, 33/2003 i 3/2006)

Član 1

Ovom odlukom određuju se stalne manifestacije u oblasti kulture koje su od značaja za grad Beograd, uređuje se način upravljanja i finansiranja manifestacija i druga pitanja od značaja za rad manifestacija.

Član 2

Stalne manifestacije u oblasti kulture od značaja za grad Beograd (u daljem tekstu: manifestacije) su:

1. Oktobarski salon, manifestacija najznačajnijih novih ostvarenja u oblasti likovne umetnosti, primenjene likovne umetnosti i dizajna;

2. Beogradski internacionalni teatarski festival - BITEF, međunarodna smotra pozorišnog stvaralaštva - novih pozorišnih tendencija svetskog i teatra Srbije i Crne Gore;

3. Beogradske muzičke svečanosti - BEMUS, međunarodna muzička manifestacija sa vrhunskim muzičkim izvođenjima dela klasične muzičke literature i savremenog muzičkog stvaralaštva;

4. Međunarodni filmski festival - FEST, predstavljanje filmskih ostvarenja najviših umetničkih vrednosti u svetskoj kinematografiji;

5. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, takmičarska selekcija filmskih ostvarenja po žanrovima (dokumentarni, kratki igrani, animirani i eksperimentalni film) rađeni tehnikom filmskog i video-zapisa;

6. Međunarodni susret dece Evrope "Radost Evrope", međunarodna manifestacija druženja dece;

7. Beogradski letnji festival - BELEF, međunarodni letnji festival ambijentalnih umetničkih muzičkih, pozorišnih i plesnih programa;

8. Međunarodno takmičenje Muzičke omladine, međunarodno takmičenje za muzičke umetnike do 30 godina starosti iz različitih solističkih i kamernih disciplina;

9. Beogradski sajam knjiga, međunarodna manifestacija izdavača i knjižara.

Manifestacije se održavaju jednom godišnje.

Član 3

Manifestacija ima pravila.

Pravilima manifestacije utvrđuju se: karakteristike manifestacije, bliži način ostvarivanja cilja manifestacije, lice koje predstavlja manifestaciju, bliži način ostvarivanja kontrole obavljanja poverenih poslova.

Pravila manifestacije donosi Skupština grada Beograda.

Član 4

Manifestacija ima savet.

Savet manifestacije ima predsednika i osam članova koje imenuje Skupština grada Beograda na period od četiri godine.

Predsednik i članovi saveta imenuju se iz reda afirmisanih ličnosti iz oblasti kulture u roku od 60 dana od dana završetka manifestacije.

Član 5

Savet manifestacije utvrđuje: program manifestacije i iznos sredstava potrebnih za realizaciju tog programa (program i predračun troškova), određuje mesto, vreme i dužinu trajanja manifestacije, podnosi izveštaj Skupštini grada Beograda o održanoj manifestaciji i vrši druge poslove vezane za održavanje manifestacije.

Član 6

Savet manifestacije, koja ima takmičarski karakter, obrazuje žiri za dodelu nagrade za svaku manifestaciju.

Savet manifestacije donosi poslovnik o radu.

Član 7

Savet manifestacije dostavlja program i predračun troškova manifestacije organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za poslove kulture najkasnije do 1. oktobra tekuće godine za narednu manifestaciju.

Član 8

Sredstva za održavanje manifestacije obezbeđuju se u budžetu grada Beograda na osnovu sagledanih programa i predračuna troškova svih manifestacija, kao i ostalih potreba u oblasti kulture za koje se sredstva obezbeđuju u budžetu grada Beograda.

Pored sredstava iz stava 1. ovog člana, savet manifestacije obezbeđuje sredstva za održavanje manifestacije i iz drugih izvora, u skladu sa zakonom.

Član 9

Izveštaj o održanoj manifestaciji sa izveštajem o utrošenim i ostvarenim sredstvima, savet manifestacije dostavlja organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za poslove kulture najkasnije u roku od 30 dana od dana završetka manifestacije.

Član 10

Manifestacija ima umetničkog direktora, odnosno selektora.

Manifestacija može imati izvršnog direktora.

Umetničkog direktora, odnosno selektora i izvršnog direktora imenuje Skupština grada Beograda na period od četiri godine iz reda afirmisanih ličnosti iz oblasti kulture.

Član 11

Umetnički direktor, odnosno selektor: predlaže savetu manifestacije koncepciju i program manifestacije, koncepciju posebnih i pratećih programa, kao i konačni program manifestacije, daje sugestije pri izradi kataloga i drugih publikacija manifestacije i vrši druge poslove vezane za utvrđivanje programa manifestacije.

Izvršni direktor: organizuje i koordinira poslove na realizaciji manifestacije, a posebno: obezbeđivanje organizacionih i tehničkih uslova za izvođenje programa manifestacije, korespondenciju sa izvođačima i drugim učesnicima programa, predlaganje fizičkih i pravnih lica neophodnih za pripremu i izvršenje programa, poslove protokola, praćenje izvršenja programa i preduzimanje odgovarajućih mera na izvršenju programa, praćenje izvršenja utvrđenih marketinških poslova i druge poslove vezane za realizaciju programa manifestacije.

Član 12

Organizacione, stručne, administrativne, finansijske i tehničke poslove za potrebe manifestacije obavlja pravno lice kome obavljanje tih poslova, ugovorom, poveri grad Beograd.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje sekretar organizacione jedinice Gradske uprave, koja je nadležna za poslove kulture.

Član 13

Kontrolu obavljanja poverenih poslova vrši organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove kulture.

Član 14

Saveti manifestacija iz člana 4. ove odluke imenovani do stupanja na snagu ove odluke, nastavljaju sa radom do imenovanja novih saveta, u skladu sa odredbama ove odluke.

Član 15

Umetnički direktori, odnosno selektori, po potrebi i izvršni direktori, iz člana 10. ove odluke biće imenovani u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 16

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o stalnim manifestacijama u oblasti kulture od značaja za grad Beograd ("Službeni list grada Beograda", br. 10/97 i 5/2002).

Član 17

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

 

Samostalni članovi Odluke o izmeni Odluke o stalnim manifestacijama u oblasti kulture od značaja za grad Beograd

("Sl. list grada Beograda", br. 3/2006)

Član 5

Saveti manifestacija i umetnički direktori imenovani do stupanja na snagu ove odluke, nastavljaju sa radom do isteka mandata.

Član 6

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".